Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Μαζική διασπορά σε εγκαταστάσεις εταιρείας τροφίμων

Καταγγελία του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας

Για επιβεβαίωση, με τον χειρότερο τρόπο, των φόβων που είχε εκφράσει όλο το προηγούμενο διάστημα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, μετά τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στην επιχείρηση «Μιμίκος - HQF» (όμιλος Φιλίππου) στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας.

Πρόκειται για μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση που αναδεικνύει ότι οι μαζικοί χώροι δουλειάς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, ενώ παράλληλα καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «χαλάρωσης της ατομικής ευθύνης», στο οποίο ακόμα και σήμερα κυβέρνηση και τοπικές αρχές συνεχίζουν να αποδίδουν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας όσο και στη γειτονική Βοιωτία.

«Η εργοδοσία και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός φέρουν ακέραιη την ευθύνη. Εδώ και μήνες διεκδικούμε με κάθε τρόπο μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους του κλάδου και ειδικά στη "Μιμίκος", που είναι ο μεγαλύτερος», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, προσθέτοντας ότι ο αριθμός κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα ανέρχεται σε 25 έως 35, καθώς δεν υπάρχει ακριβής ενημέρωση.

Επίσης, το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του παραθέτει με ημερομηνίες μια σειρά από παρεμβάσεις που είχε κάνει τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας και πρόληψης στις εγκαταστάσεις της «Μιμίκος», με τελευταία στις 18 Γενάρη, στις οποίες τόσο από την εργοδοσία όσο και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

«ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία κεντρικά και περιφερειακά όλο αυτό το διάστημα σφύριζαν αδιάφορα. Δεν απάντησαν ποτέ στις επιστολές του Συνδικάτου μας, ενώ ειδικά με την Πολιτική Προστασία μάταια προσπαθήσαμε να βγάλουμε άκρη, έστω τηλεφωνικά», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας.

Και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, όπως επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των μισθολογικών αποδοχών σε όσους νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα, ενίσχυση των νοσοκομείων και των δομών ΠΦΥ της Ευβοίας.

Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Να σταματήσουν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δήμοι να κουνάνε το δάχτυλο στους κατοίκους και να πάρουν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης στα εργοστάσια και συνολικά στην Εύβοια, απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ μετά και την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή.

«Από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας διά στόματος κ. Χαρδαλιά, τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων και άλλους τοπικούς "παράγοντες", τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Χαλκίδας, της Αρτάκης και της ευρύτερης περιοχής χόρτασαν νουθεσίες για την ατομική τους ευθύνη στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας και προσθέτει:

«Πίσω από την ατομική ευθύνη προσπαθούν να κρύψουν τη δική τους τεράστια ευθύνη γιατί, ενώ είχαν όλο τον απαραίτητο χρόνο, δεν θωράκισαν τις δομές Υγείας, δεν πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, δεν ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών και των εργατικών σωματείων. Αφησαν τους μεγαλοεργοδότες ανεξέλεγκτους και τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία».

Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με κρατική ευθύνη όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, στελέχωση των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών, ενίσχυση όλων των δομών Υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, μέτρα προστασίας στις σχολικές μονάδες, ουσιαστική στήριξη εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που τίθενται εκτός εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ