Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σταμάτα - ξεκίνα» η «συνταγή» διαχείρισης της πανδημίας

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων επιχείρησε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Τη στρατηγική συμπίεσης των κρατικών δαπανών για την Υγεία ακόμα και εν καιρώ πανδημίας παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF).

Επικεντρώνοντας στην «ατομική ευθύνη», ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το χρόνο που κερδίζει «για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας», όταν αυτό παραμένει αθωράκιστο μέχρι και σήμερα.

Τη σκυτάλη πήρε το αφήγημα του «διπλασιασμού των ΜΕΘ», όταν είναι άγνωστο πόσοι ασθενείς άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός εντατικής, όταν η Βόρεια Ελλάδα επί δυόμισι μήνες κατέγραφε 100% πληρότητα, παρά την «προσαρμογή των ΜΑΦ σε ΜΕΘ», και όταν υπολείπονται ακόμη 2.500 κρεβάτια.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «αναμένω ο πραγματικά μαζικός εμβολιασμός να αρχίσει σε κάποιο σημείο από τον Μάρτιο» και, με το βλέμμα στραμμένο στο τουριστικό κεφάλαιο, διαφήμισε την πρωτοβουλία «σχετικά με κάποιας μορφής πιστοποιητικό εμβολιασμού», συμπληρώνοντας πως «αυτήν τη στιγμή - έχουμε εμβολιάσει κοντά στο 2% του πληθυσμού μας - δεν πρόκειται για συζήτηση που αφορά το σήμερα, αλλά θα χρειαστεί να γίνει συντομότερα παρά αργότερα (...) Εως τότε θα βλέπουμε ένα σταμάτα - ξεκίνα»...

Και ενώ η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας με τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ολοένα μετατίθεται χρονικά, ο πρωθυπουργός θεώρησε «σωστό το γεγονός ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν εξ ονόματος της χώρας μας, αντί να χρειαστεί να διαπραγματευτούμε εμείς (...) Θα πιέσουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να τηρήσουν τους όρους των συμβολαίων και να παραδώσουν εμβόλια ταχύτερα. Αλλά αντιμετωπίζω με κάποιο σκεπτικισμό αυτές τις καθημερινές μετρήσεις πόσων έχουμε εμβολιάσει»...

Δυο μέρες πριν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια το περασμένο Σάββατο, δήλωσε ότι «η διαδικασία του εμβολιασμού προχωράει ακριβώς όπως την έχουμε προγραμματίσει (...) Θα συνεχίσουμε με αυτήν τη διαδικασία και με αυτήν την ταχύτητα».

«Εκτός πεδίου» χώροι δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στο ίδιο πνεύμα και προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα αδιέξοδα που πολλαπλασιάζονται για το λαό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστήριζε χτες ξανά ότι η χώρα «εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο» τις μεταλλάξεις του ιού, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει «αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα».

Επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) προχωρά «στη δημιουργία ενός δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών σε όλη την Ελλάδα».

Σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» αν το δίκτυο θα αφορά ελέγχους και ιχνηλατήσεις και σε χώρους δουλειάς και ΜΜΜ, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες η κατάσταση είναι τραγική σε ό,τι αφορά τον συγχρωτισμό, αρκέστηκε να απαντήσει ότι το δίκτυο αυτό «αποτελεί γενικότερη παρακολούθηση και ταυτοποίηση των νέων στελεχών των μεταλλάξεων»...

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες έξω από καταστήματα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.ά., υποστήριξε ότι οι ουρές εμφανίστηκαν ακριβώς επειδή εφαρμόστηκαν τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού εντός των καταστημάτων και ότι ο κόσμος τηρούσε τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες κ.ά.)...

Στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι «μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για ακόμα μία βδομάδα» (μετακίνηση από νομό σε νομό, SMS και έντυπες δηλώσεις για τις μετακινήσεις κ.λπ.).

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την επόμενη Δευτέρα, και σχετικά με τον εμβολιασμό είπε ότι προχωρά «σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» αλλά «ο αριθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις εμβολίων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org