Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στο «ρυθμό» των κερδών τους οι φαρμακευτικές, «υποκρισίας το ανάγνωσμα» από την ΕΕ

Copyright 2020 The Associated

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 από τα μονοπώλια του Φαρμάκου και οι αναμενόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού ανησυχούν τις αστικές κυβερνήσεις, που έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες στους εμβολιασμούς, αρνούμενες συνειδητά να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας (στους εργασιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) και για την ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων Υγείας ακόμα και στο ζήτημα του εμβολιασμού.

Ως αποτέλεσμα, η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει, σημειώνοντας ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές χώρες. Ετσι, οδεύουμε ολοταχώς προς τα 100 εκατομμύρια κρούσματα - χτες ήταν 99,8 εκατ., οι δε θάνατοι 2,14 εκατ. - και πολλοί ειδικοί μιλούν ήδη για το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων από την «Pfizer» προς τις χώρες της ΕΕ, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αυτήν τη βδομάδα δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά και τις απειλές της ιταλικής κυβέρνησης ότι θα μηνύσει την εταιρεία γιατί θέτει εμπόδια στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, εμφανίστηκε να ζητάει «εξηγήσεις».

Η υποκρισία όμως ξεχειλίζει, καθώς είναι η ΕΕ που κρατάει απόρρητα τα συμβόλαια της συγκεκριμένης και άλλων εταιρειών, στο όνομα της «εμπιστευτικότητας» και της «προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού». Ετσι, δεν είναι καν σαφές αν έχουν μπει υποχρεωτικές ρήτρες για τις παραδόσεις.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη σχετικά με την ανακοίνωση της «ΑstraZeneca», που πρόκειται να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ήδη έχει κλείσει συμφωνία, με τη σειρά της όμως έσπευσε να δηλώσει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο εμβόλιό της.

Η επίτροπος εμφανίστηκε να λέει ότι «αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχτεί» και ενημέρωσε ότι έχει αποστείλει ήδη επιστολή στην εταιρεία, αναφέροντας: «Η ΕΕ έχει προχρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβολίου και της παραγωγής και θέλει να δει το αντάλλαγμα». Πρόσθεσε δε ότι σε σχέση με τις ημερομηνίες παράδοσης «οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές» και κατέληξε λέγοντας πως πρέπει «να καταρτιστεί ένας μηχανισμός διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων προς την ΕΕ από τις εταιρείες», λες και οι εταιρείες δεν λειτουργούν με πρωταρχικό κριτήριο τα κέρδη τους.

Πάντως με αυτήν την κατάσταση, των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς, η Ουγγαρία ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία για την προμήθεια 2 εκατ. δόσεων του εμβολίου «Sputnik-V» και έγινε η πρώτη χώρα που προμηθεύεται εμβόλιο από άλλες πηγές εκτός από αυτές που έχει εγκρίνει μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, έχει κατατεθεί αίτηση για έγκριση του συγκεκριμένου ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του ιού («στελέχη» της Βρετανίας και Νότιας Αφρικής), οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται για το αν είναι περισσότερο μεταδοτικές ή και πιο θανατηφόρες. Οι εταιρείες των εμβολίων, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικές ότι τα παρόντα εμβόλια καλύπτουν τα νέα «στελέχη».

Ανεβαίνουν τα κρούσματα στην Κίνα

Στην Κίνα, που είχε περιορίσει την πανδημία, φαίνεται ότι εμφανίζονται νέα κρούσματα των μεταλλάξεων του ιού. Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 103 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, κάτι που συμβαίνει σταθερά τις τελευταίες δέκα μέρες, ενώ οι αρχές αποφασίζουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία νοσοκομείων Covid-19.

Οι αρχές του Πεκίνου άρχισαν να κάνουν μαζικά τεστ για τον ιό σε κάποιους τομείς της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας, ενώ η Σαγκάη αποφάσισε να υποβάλει σε τεστ όλο το προσωπικό των νοσοκομείων της.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι τελούν υπό περιορισμό κάποιου είδους σε πόλεις του κινεζικού βορρά, καθώς οι αρχές ανησυχούν ότι αν υπάρχουν κρούσματα που δεν έχουν διαγνωστεί, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ανυπολόγιστες, καθώς η εορτή του σεληνιακού νέου έτους απέχει λίγες εβδομάδες. Εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της Κίνας ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους κάθε χρόνο με την ευκαιρία των διακοπών του σεληνιακού νέου έτους, που φέτος εορτάζεται το Φλεβάρη. Αξιωματούχοι προβλέπουν ότι θα ταξιδέψουν πολλοί, αν και λιγότεροι απ' ό,τι σε πιο φυσιολογικές χρονιές, και τους ανησυχεί το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο κύμα της πανδημίας, που θα μπορούσε να παραλύσει ξανά την κινεζική οικονομία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org