Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Νέες κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των υγειονομικών και την υπεράσπιση της υγείας του λαού
 • Μέρες δράσεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας
 • Πανελλαδική απεργία στις 16 Φλεβάρη

Eurokinissi

Με νέες αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακώνουν τη δράση τους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, της υγείας και της ζωής του λαού, απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που εξακολουθεί να αφήνει τον λαό εκτεθειμένο στην πανδημία και συνολικότερα, ακριβώς γιατί έχει «πυξίδα» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, με αποφάσεις των Ομοσπονδιών Νοσοκομειακών Γιατρών και των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία:

 • Την Πέμπτη 28 Γενάρη, οι υγειονομικοί προχωρούν σε μέρα δράσης στα νοσοκομεία, με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, στους δρόμους έξω από αυτά κ.ά.
 • Στις 3 Φλεβάρη, οργανώνουν μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής της.
 • Στις 16 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα. Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Ηδη, στο πλαίσιο της μεθαυριανής μέρας δράσης, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Αττικόν» και Νίκαιας καλούν όλα τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ και τους μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής, στη συγκέντρωση που συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 28/1, στις 12 το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Θηβών και Μπελογιάννη και στην πορεία στα γραφεία της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ. Στην κινητοποίηση καλεί επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 9 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου.

ΟΕΝΓΕ: Μετατρέπουμε την οργή μας σε συλλογική διεκδίκηση

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί τις Ενώσεις - μέλη της να συνεδριάσουν άμεσα για την οργάνωση και την επιτυχία των κινητοποιήσεων.

Οπως επισημαίνει στο κάλεσμά της, «η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας.

-- Για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, για την εντατικοποίηση, για τη σωματική και ψυχική μας εξουθένωση.

-- Γιατί αντί να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μας έχει μετατρέψει σε περιοδεύοντα θίασο να μεταφερόμαστε από τη μία κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τη μία πόλη στην άλλη.

-- Για τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, των γιατρών σε γιατρούς μιας νόσου με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας άλλων, πλην Covid-19, ασθενειών.

-- Για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

-- Για την εκτίναξη της θνητότητας λόγω Covid-19 το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

-- Για το τίμημα που πληρώνει ο λαός μας με την υγεία και τη ζωή του εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, για τα ρημαγμένα από προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

-- Για την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στις σχολές.

-- Γιατί πυξίδα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

«Η υποκρισία τους ξεχειλίζει! Ξεχειλίζει όμως και η αγανάκτησή μας!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ. «Για τα υποκριτικά χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, για τα κροκοδείλια τηλεοπτικά δάκρυα, γιατί μας αποκαλούν ψεύτες, για τις ΕΔΕ επειδή αρρωστήσαμε, για τη στοχοποίησή μας για τους ασθενείς που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ. Για τους εκβιασμούς, τις απειλές, τις πειθαρχικές διώξεις, τις απολύσεις επειδή σηκώσαμε κεφάλι. Εχουμε καθήκον να μετατρέψουμε την οργή μας σε συλλογική διεκδίκηση».

Η Ομοσπονδία διεκδικεί, μεταξύ άλλων:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Διορισμό όλων των υποψήφιων γενικών γιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.
 • Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
 • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών. Εγκαιρη πληρωμή, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές, του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών).
 • Ενταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ορισμός της νόσησης από κορονοϊό ως επαγγελματικής ασθένειας.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org