Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Η μετατροπή σε «σύστημα Υγείας της μιας νόσου» οδηγεί το λαό σε σοβαρούς κινδύνους

Τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και την εμπειρία του πρώτου κύματος αναδεικνύει η ΟΕΝΓΕ

Σχολιάζοντας την κυβερνητική οδηγία, η οποία στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας προβλέπει μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 80% στις περιοχές του επιπέδου Β («αυξημένου κινδύνου») και κατά 20% στις περιοχές του επιπέδου Α («επιτήρησης»), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει: «Λίγες μόνο μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις των διοικητών της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία, η οδηγία για δραστική μείωση στις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι ανοιχτή ομολογία ότι τόσους μήνες μετά δεν έχει υπάρξει καμία "ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας"».

Θέτοντας μία ακόμα σημαντική παράμετρο, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει: «Αναρωτιόμαστε, ο δραστικός περιορισμός των χειρουργικών επεμβάσεων αφορά και τον ιδιωτικό τομέα; Ας μη βιαστούν να μας απαντήσουν. Γιατί στο πρώτο κύμα της επιδημίας οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας συνέχιζαν ανενόχλητοι να χειρουργούν την "υψηλή πελατεία τους", η οποία μάλιστα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός, οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις», ξεκαθαρίζει η ΟΕΝΓΕ. «Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί ξόδεψε τόσους μήνες χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με τις αναγκαίες υποδομές».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην Υγεία. Τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, παντού.

Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση

Την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης, «που βάζει σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών και τους εξαναγκάζει να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται», απαιτεί με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου.

«Στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο», τονίζει, «έχουμε ήδη την αρνητική εμπειρία από την αντιμετώπιση του 1ου κύματος επιδημίας, οπότε για να εξοικονομηθούν προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, είχαν γίνει εκτεταμένες συμπτύξεις με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών (Ορθοπαιδική, Καρδιολογική, Νευροχειρουργική, Γεν. Χειρουργική, ΩΡΛ)».

«Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ