Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
«G20»
«Σωσίβιο» 5 τρισ. στους μονοπωλιακούς ομίλους

ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μια ανακοίνωση - ευχολόγιο για τον (από κοινού...) συντονισμό ενεργειών και πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού και τη διοχέτευση 5 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση διεθνών μονοπωλίων και τη σταθεροποίηση καπιταλιστικών οικονομιών πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών κατέληξε χτες η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) με φόντο τη συνεχιζόμενη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων σε διάφορα επίπεδα.

Στην τηλεδιάσκεψη κορυφής με προεδρεύοντα τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, οι ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία κ.ά.) διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν «ό,τι χρειάζεται» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, χαρακτηρίζοντας «προτεραιότητα» τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν πως αποφάσισαν να διαθέσουν 5 τρισ. δολάρια στην «παγκόσμια οικονομία» στο πλαίσιο στοχευμένης οικονομικής, χρηματοπιστωτικής πολιτικής και άλλων οικονομικών μέτρων για περιορισμό όχι μόνον των σοβαρών χρηματοπιστωτικών αλλά και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν «γρήγορα» με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά. για την προώθηση ενός «πακέτου ισχυρής οικονομικής υποστήριξης» σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Μερικές ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη κορυφής του G20 η αμερικανική Γερουσία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία πολυνομοσχέδιο μέτρων στήριξης μονοπωλίων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κρατικών και πολιτειακών δομών, χρηματοδότησης των οργανωμένων συμφερόντων ιδιωτικοποίησης της Υγείας μέσω της διοχέτευσης 2,2 τρισ. δολαρίων. «Ψίχουλα» από το πρωτοφανές αυτό πακέτο μέτρων θα πάρει μέρος των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ετοιμάζονται εφάπαξ επιταγές - φιλοδώρημα της τάξης των 1.200 δολαρίων ανά άτομο (+500 δολάρια για κάθε ανήλικο τέκνο), προσωρινά επιδόματα ανεργίας, τη στιγμή που αυτή κορυφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οπως ανακοινώθηκε χτες, την περασμένη βδομάδα έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας πάνω από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί!

Το βράδυ της Τετάρτη και οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 (των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) είχαν τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της επιδημίας. Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, συνέχισε να κατηγορεί την Κίνα για την εξάπλωση του κορονοϊού, μιλώντας για «ιό της Γουχάν». Οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίστηκαν να ζητάνε «διεθνή συνεργασία». Πάντως, ενδεικτικό των αντιπαραθέσεων είναι ότι δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Αμεση ήταν και η απάντηση της Κίνας, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, να σημειώνει ότι «ο Αμερικανός αυτός πολιτικός επιμένει να αντιβαίνει στη διεθνή συναίνεση, να στιγματίζει την Κίνα και να αμαυρώνει και να δυσφημεί τις κινεζικές προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org