Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ενέκρινε Κανονισμούς με μέτρα σχετιζόμενα με την πανδημία

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Τα χρήματα από τη φοροληστεία των λαών να διατεθούν για μέτρα προστασίας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων

Στην έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που συγκλήθηκε χτες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορία των ευρωβουλευτών εγκρίθηκαν τρεις Κανονισμοί που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μέτρα σχετιζόμενα με την πανδημία του κορονοϊού.

Οι Κανονισμοί προβλέπουν να παραμείνουν στη διάθεση των κρατών - μελών κονδύλια από τα λεγόμενα «Ταμεία Συνοχής» της ΕΕ, τα οποία δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τα προηγούμενα χρόνια και σύμφωνα με την ευρωενωσιακή νομοθεσία έπρεπε να επιστραφούν στα ταμεία της ΕΕ, ώστε να διατεθούν για την αντιμετώπιση της «κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας». Επίσης ψηφίστηκε η τροποποίηση του Κανονισμού σχετικά με το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ, ώστε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής του και σε περιπτώσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία, να αυξηθεί το επίπεδο των προκαταβολών που δίνει και να μειωθεί για τις περιπτώσεις αυτές το όριο που απαιτείται για αποζημιώσεις.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση που βιώνουν οι λαοί από την πανδημία και τις συνέπειές της, τοποθετήθηκε με θετική ψήφο στους δύο παραπάνω Κανονισμούς.

Οπως σημειώνει σε δελτίο της: «Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από την άγρια φορολεηλασία των λαών και το ΚΚΕ διεκδικεί να διατεθούν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη στήριξη και προστασία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από τις επιπτώσεις της πανδημίας και την επίθεση του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα να εντείνει την πάλη του ενάντια στη στρατηγική των οργάνων της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που είναι η ενίσχυση και η πριμοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων μέσα από μηχανισμούς όπως ΕΤΕπ, ΕΣΠΑ, ΙnvestEU κ.ά., για την αντιμετώπιση των απωλειών στην κερδοφορία τους από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού».

Στον Ολομέλεια εγκρίθηκε επίσης τροποποίηση Κανονισμού σχετικά με τη χρήση από τις εταιρείες αερομεταφορών των θέσεων για άφιξη - αναχώρησή τους που διαθέτουν στα αεροδρόμια των κρατών - μελών της ΕΕ, σε συγκεκριμένες ώρες που έχουν τις προγραμματισμένες πτήσεις τους από και σε κάθε αεροδρόμιο («χρονοθυρίδες»). Πρόκειται για ρύθμιση που επιδιώκει να στηρίξει τις μεγάλες αεροπορικές επιχειρήσεις της ΕΕ και να ενισχύει τη θέση τους απέναντι σε άλλα ανταγωνιστικά τους μονοπώλια στον κλάδο (ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.), που εποφθαλμιούν τις παραπάνω «χρονοθυρίδες» των αεροδρομίων, οι οποίες συνιστούν σημαντικό πλεονέκτημα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Από την άποψη αυτή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με λευκό στη σχετική ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ