Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ζητάει και τα ρέστα από τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ που διεκδικούν την κάλυψη των τεράστιων αναγκών!

Τις σοβαρές ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης και συνολικά της Νότιας και Ανατολικής Ελλάδας, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 600.000 κατοίκους και τώρα είναι νοσοκομείο αναφοράς για την πανδημία, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση.

Σύμφωνα με τα βεβαιωμένα στοιχεία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ λείπουν 400 νοσηλευτές, πάνω από 50 τραυματιοφορείς, δεν υπάρχει Μονάδα Λοιμωδών παρόλο που είχε σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα τα λοιμώδη νοσήματα να περιθάλπονται στις κοινές κλινικές, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας δεν λειτούργησε ποτέ αν και υπάρχουν ο χώρος, τα μηχανήματα και 15 κρεβάτια, ενώ και οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, που υπήρχαν από το 2003, κλείστηκαν για να δημιουργηθεί η Παιδοψυχιατρική. Επιπλέον, δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους.

Ολα αυτά, επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης, σε ένα νοσοκομείο το οποίο «πλέον έχει και ρόλο νοσοκομείου αναφοράς εξαιτίας της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού».

Με τα μέτρα - μπαλώματα που πήρε η κυβέρνηση επιχείρησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης να ωραιοποιήσει την κατάσταση στα νοσοκομεία, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει «καλή πληροφόρηση», ενώ στο διά ταύτα επιβεβαίωσε τις ελλείψεις του νοσοκομείου, λέγοντας ότι «σίγουρα η αριθμητική του επάρκεια είναι ελεγχόμενη». Αναφέρθηκε σε κάποια ημίμετρα που λαμβάνονται και στην ουσία αυξάνουν τους κινδύνους, όπως ότι για τη «Μονάδα Ανοσοκατασταλμένων Κορονοϊού» υπάρχουν «δύο θάλαμοι αρνητικής πίεσης εντός της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής»!

Εκανε λόγο για πρόσληψη 77 εργαζομένων, από τους οποίους 21 είναι γιατροί, 35 νοσηλευτές ΤΕ, 13 υποχρεωτικής εκπαίδευσης και οι υπόλοιποι βιολόγοι και βοηθητικό προσωπικό, όταν τα κενά είναι 400. Κάλυψε δε πλήρως τη διοίκηση του νοσοκομείου όσον αφορά την επίθεση στο σωματείο, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές συμπεριφορές διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση για μέτρα - μπαλώματα και μεταφορά των διαχρονικών ευθυνών που έχουν όλες οι κυβερνήσεις στην «ατομική ευθύνη», προσθέτοντας ότι αυτή είναι «πουκάμισο αδειανό» όταν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο. Περιοριζόμενη στο «μείνετε σπίτι», συνέχισε, η κυβέρνηση όχι μόνο καλύπτει τις ευθύνες τις δικές της και όλων των προηγούμενων για το χάλι της δημόσιας Υγείας, αλλά ουσιαστικά ακόμα και τώρα δουλεύει για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού στην πράξη στέλνει τον κόσμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στις κλινικές για να δουν αν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, πληρώνοντας από 250 μέχρι 400 ευρώ, ενώ προσφέρει σε αυτούς τους επιχειρηματίες και 30 εκατ. ευρώ από πάνω.

Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών, και να σταματήσει να στέλνει κόσμο με ήπια συμπτώματα στα ιδιωτικά κέντρα για τεστ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ