Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ανιση μάχη δίνουν οι υγειονομικοί με τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία

Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης

φωτ. αρχείου
φωτ. αρχείου
Συνεχίζεται καθημερινά η μάχη για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης, με την άτυπη λίστα αναμονής να μακραίνει. Κάθε ώρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι στη δύσκολη μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί μετρούν πολλαπλάσιες απώλειες από όσες θα υπήρχαν αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να κάνει μαζικές προσλήψεις και να ανοίξει σχεδιασμένα και με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό τις ΜΕΘ που χρειάζονται, αν είχε επιτάξει και είχε εντάξει σχεδιασμένα κάτω από κρατικό έλεγχο τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο μπαίνουν σε εφημερία χωρίς καμία κενή κλίνη ΜΕΘ - Covid καθώς γεμίζουν την επόμενη στιγμή ακόμη και όσες ελάχιστες επιπλέον καταφέρνουν να ανοίξουν σε αίθουσες χειρουργείων κ.α.

Ετσι, π.χ. το «Παπανικολάου» μπήκε χτες το πρωί σε εφημερία με καλυμμένες και τις 44 κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη χτες το πρωί υπήρχαν μόνο δύο κενές κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο θα μπει σήμερα το πρωί σε εφημερία, οπότε αναμένεται να εξαντληθούν.

Στον «Αγιο Δημήτριο» ήταν γεμάτες και οι 3 κλινικές (περίπου 60 ασθενείς) και οι 12 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 3 στήθηκαν πρόχειρα και λειτουργούν στο χώρο των γαστροσκοπήσεων. Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ σε χώρους της Παθολογικής, χωρίς φυσικά το αναγκαίο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σωματείο αγόρασε ιατρικό μηχάνημα!

Χαρακτηριστικό των τραγικών ελλείψεων είναι το γεγονός ότι το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου έφτασε να αγοράσει ένα μηχάνημα High Flow (5.000 ευρώ) για την υποστήριξη εργαζόμενου που νοσεί με κορονοϊό και βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση. Ελλείψεις που επιβεβαιώνει η διοίκηση του νοσοκομείου, αν και προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι τέτοιες συσκευές «επιβαρύνουν το δίκτυο αερίων», αλλά παρ' όλα αυτά «το νοσοκομείο βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειάς» τους...

Και στο Νοσοκομείο των Σερρών οι υγειονομικοί παλεύουν με τις επιπτώσεις από την εγκληματική υποστελέχωση, αφού 30 υγειονομικοί νοσούν και είναι σε καραντίνα.

Τις τελευταίες μέρες, οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν σταθεροποιηθεί στους 110 - 120, όμως παραμένουν γεμάτες και οι 14 κλίνες ΜΕΘ, ενώ γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν άλλες 3 στο χώρο των χειρουργείων, χωρίς όμως επιπλέον προσωπικό.

Ετσι, οι 6 γιατροί που λειτουργούσαν τις 6 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν στο νοσοκομείο, καλούνται σήμερα να λειτουργήσουν τις επιπλέον 4 που δημιουργήθηκαν στο χώρο της ΜΕΘ, τις 4 που έγιναν πρόχειρα στο χώρο του σηπτικού χειρουργείου, χωρίς τη δυνατότητα κεντρικής παρακολούθησης, και τις 3 επιπλέον που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν με τους ίδιους όρους. Δηλαδή 17 κλίνες, σχεδόν τριπλάσιες, σε τρεις διαφορετικούς χώρους. Η πληρότητα 100% στη ΜΕΘ έχει ως αποτέλεσμα ένας ασθενής διασωληνωμένος να νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο.

Σαρώνει το προσωπικό των νοσοκομείων ο κορονοϊός

Εξαντλημένο από την εντατικοποίηση και τη σοβαρή έλλειψη εφεδρειών είναι το προσωπικό της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Κοζάνης, καθώς σε καραντίνα βρίσκονται ήδη 7, ειδικοί και ειδικευόμενοι παθολόγοι, από τους οποίους οι δύο εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Σε κάθε εφημερία υπηρετούν 2 παθολόγοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη νοσηλεία 60 ασθενών, από τους οποίους οι 40 με κορονοϊό, καθώς και για τα επείγοντα περιστατικά.

Αμεσες ενισχύσεις απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών ΓΝ Κοζάνης και ΚΥ Σιάτιστας, τονίζοντας πως η κατάσταση που επικρατεί στην Παθολογική κλινική αποδεικνύει περίτρανα την επιτακτική ανάγκη για εφεδρείες προσωπικού. Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους υγειονομικούς σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία και στη συγκέντρωση που πραγματοποιεί στις 10.30 π.μ. στο προαύλιο του ΓΝ Κοζάνης, με διεκδικήσεις ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο μεταξύ, με μόλις 2 νοσηλεύτριες βγαίνουν, λόγω της έλλειψης προσωπικού, και οι βραδινές βάρδιες στο νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Μακεδονίας, το «Μποδοσάκειο» στην Πτολεμαΐδα.

Στα Γρεβενά, 33 είναι οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου σε καραντίνα και θετικοί στον ιό, ενώ θετικοί είναι επίσης τουλάχιστον 4 άτομα του προσωπικού του ΓΝ Καστοριάς.

Σε αντίστοιχα κρίσιμα επίπεδα είναι η διασπορά του κορονοϊού στις τάξεις των υγειονομικών και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αν και εργαζόμενοι του ΓΝ Δράμας έχουν επιστρέψει από την καραντίνα, οι μολύνσεις συνεχίζονται. Πλέον πάνω από 60 εργαζόμενοι νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ 2 από αυτούς, μια 52χρονη νοσηλεύτρια και ένας 55χρονος διοικητικός υπάλληλος, είναι διασωληνωμένοι. Αλλοι 2 γιατροί νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο ΓΝ Καβάλας.

Και οι κλινικάρχες τα ...κέρδη τους

Παρά τις τυμπανοκρουσίες για την είσοδο των ιδιωτικών κλινικών στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τις δήθεν επιταγμένες κλινικές ακόμη και με προσωπικό από τις δημόσιες δομές Υγείας, μία βδομάδα μετά, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία «αποσυμφόρησης» των νοσοκομείων.

Αντίθετα, έχει ξεκινήσει επίθεση των κλινικαρχών σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, 60 και πλέον εργαζόμενοι της «ΑΡΩΓΗΣ», όπου σχεδιάζεται να μεταφερθούν ασθενείς Covid από τα δημόσια νοσοκομεία, δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Η εργοδοσία επιδιώκει να ξεμπερδεύει με όσους μπορεί από τους δεκάδες υγειονομικούς που απασχολούνται σε ειδικότητες μη σχετικές με τις ανάγκες της πανδημίας (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ.).

Ετσι, διαδίδει ότι όσοι δεν θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν στις νέες συνθήκες μπορούν να παραιτηθούν. Μάλιστα φαίνεται να ωθεί σε παραίτηση και εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον άρχισε να διαδίδει πως σε αυτές τις συνθήκες ενδέχεται να βγάλει εργαζόμενους σε «αναστολή», παραπέμποντας στην επόμενη βδομάδα για τελικές ανακοινώσεις - αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ