Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ
Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις το υπόβαθρο της ανάκαμψης

Associated Press

Ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία προβλέπει και για το 2019 το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με φόντο βέβαια τη γενικευμένη τάση επιβράδυνσης που καταγράφεται τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, στην «τριμηνιαία έκθεση» επισημαίνει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης για το τρέχον έτος αναμένεται στην περιοχή του 2% ή και χαμηλότερα, δηλαδή σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2018. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα «εκτός από τους κινδύνους από το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, υπάρχει ένα ευρύ σύνολο επιπλοκών που σχετίζονται με την άρνηση ή την αδυναμία να προχωρήσει ο δομικός μετασχηματισμός της οικονομίας». Πρόκειται βέβαια για το ζήτημα της κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που με τη σειρά τους αποτελούν το υπόβαθρο για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και του παραγόμενου ΑΕΠ. Σε αυτό το φόντο, τυχόν «επιπλοκές» γύρω από τον «δομικό μετασχηματισμό» της οικονομίας συνιστούν «τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα επόμενα χρόνια, που προφανώς σχετίζεται και με τη διαδικασία διαμόρφωσης και εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής», σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Σημειώνει εξάλλου: «Αν η ελληνική οικονομία δεν απελευθερώσει και κινητοποιήσει ισχυρές παραγωγικές δυνάμεις μέσα από κατάλληλες διαρθρωτικές τομές, θα υπάρξει γρήγορα επιστροφή στην ύφεση, η οποία με τη σειρά της θα υπονομεύσει και την εξυπηρέτηση του χρέους στα επόμενα χρόνια», ενώ στο «διά ταύτα» αναφέρει πως «αποτελεί επείγουσα ανάγκη να μη χαθεί σχετικός χρόνος και ευκαιρίες προεκλογικά και να δρομολογηθεί η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου τομών, με αναπτυξιακό πρόσημο, μετεκλογικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα άλλα αστικά επιτελεία, το ΙΟΒΕ εντοπίζει ως βασικό ζήτημα την προσέλκυση μεγάλης μάζας νέων επενδύσεων, που βέβαια επίσης προϋποθέτουν την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων. Οπως λένε, «στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, το οποίο δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα μπορούσε να ανέβει στο ύψος που απαιτείται ώστε να στηριχθούν συστηματικά υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης μεσοπρόθεσμα», ενώ σημειώνει πως «προβληματισμό πρέπει επίσης να προκαλούν και το επίπεδο και η δυναμική της ανεργίας, για την οποία υπάρχει κίνδυνος σταθεροποίησης σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα, με έντονα αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζουν: «Βέβαια, μια επόμενη κρίση διεθνούς ή και μόνο ευρωπαϊκής εμβέλειας ασφαλώς δεν μπορεί να αποκλείεται και οι κλυδωνισμοί που αυτό το ενδεχόμενο θα επέφερε, δεν θα πρέπει να βρουν την ελληνική οικονομία ευάλωτη», δείχνοντας δηλαδή και από αυτή την πλευρά στην «ανάγκη» κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αναφορικά με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΔΝΤ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, το ΙΟΒΕ αναφέρει πως «η επιδείνωση των προβλέψεων ανάπτυξης αφορά στην πλειονότητα των χωρών και γεωγραφικών ζωνών του πλανήτη, οι οποίες ωστόσο θα παραμείνουν σε φάση οικονομικής μεγέθυνσης». Ενδεικτικά, οικονομίες και οικονομικές ζώνες με σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα κάτω ήταν η Ευρωζώνη, και συγκεκριμένα η Γερμανία και η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και μια σειρά αναδυόμενων οικονομιών όπως το Μεξικό, η Τουρκία, η Ινδία και χώρες της Μέσης Ανατολής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org