Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2019 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Οι συνταξιούχοι θύματα της λογικής «κόστους - οφέλους» της ΕΕ

Σε συγκέντρωση συνταξιούχων του Δημοσίου μίλησε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιος

Τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων, η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων του κεφαλαίου καθώς και το κάλεσμα του ΚΚΕ να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη μαζική συγκέντρωση συνταξιούχων, που πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα του ΤΕΕ, μετά από κάλεσμα της εκλογικής επιτροπής στήριξης του ΚΚΕ, που έχει συγκροτηθεί από συνταξιούχους του Δημοσίου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 26ης Μάη, που, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «αποτελεί κριτήριο ψήφου για τους συνταξιούχους σε όλες τις κάλπες ολόκληρος ο δρόμος κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που έχει δρομολογηθεί σε βάρος τους».

Οπως εξήγησε, «πρόκειται για τη σχεδιασμένη στρατηγική της ΕΕ να αλωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και να προχωρήσει σε ατομική ανταποδοτική βάση. Στόχος είναι να αποσυρθούν πλήρως με σχέδιο τόσο η εργοδοσία όσο και το κράτος από την όποια χρηματοδότηση στην Κοινωνική Ασφάλιση είχαν και όλο το βάρος να επωμιστούν οι εργαζόμενοι.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ορισμένες περικοπές συντάξεων που έγιναν επειδή απλά δεν έβγαινε ο προϋπολογισμός ή για να καλυφθεί το χρέος. Ενα χρέος που έχουν φορτώσει σε κάθε περίπτωση στον λαό να το πληρώσει ο ίδιος, για να εξοικονομηθούν νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Ολοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον, διαλύοντας κάθε αυταπάτη ότι υπάρχει το λιγότερο κακό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έστησε πάνω στους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων, αλλά έφερε και τον νόμο Κατρούγκαλου, τη χαριστική βολή ενάντια στους συνταξιούχους».


Αναφερόμενος στους στόχους αυτών των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων είπε ότι «στόχος ΕΕ, κυβερνήσεων και κεφαλαίου είναι η σύνταξη να μετατραπεί σε φιλοδώρημα που να μην μπορεί κανείς να ζήσει μόνο με αυτό. Για αυτό έχει σχεδιαστεί η πολιτική της EE για την "ενεργό γήρανση", που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα γυρνούν στη δουλειά μετά τη συνταξιοδότησή τους για να συμπληρώνουν την πενιχρή σύνταξή τους για όσο "βαστούν τα πόδια τους", αφού το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει να έχει εξασφαλισμένη ακόμα και με μερική απασχόληση την έμπειρη επιτελική εργασία.

Αλλωστε, τις επόμενες δεκαετίες την κάλυψη της γήρανσης του πληθυσμού στην παραγωγή το κεφάλαιο σχεδιάζει να την καλύψει με φθηνά και κερδοφόρα εργατικά χέρια με την επιστροφή στη δουλειά των συνταξιούχων, όπως και με τα ρομπότ, την τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγή καθώς και τους μετανάστες, με βάση το "φίλτρο" των αναγκών και των απαιτήσεων του κεφαλαίου. Με βάση τη λογική του "κόστους - οφέλους" και αντιμετωπίζοντας τους συνταξιούχους σαν πελάτες προωθούν τη λεγόμενη "ασημένια οικονομία", δηλαδή οι συνταξιούχοι δουλεύοντας μετά τη σύνταξη να είναι ... πιο σφριγηλοί και να ασθενούν λιγότερο, εξασφαλίζοντας εξοικονομήσεις και στο σύστημα Υγείας, τόσο κυνικά προωθούν τα σχέδιά τους.

Την ίδια στιγμή, δίνεται ορμητική ώθηση στην ιδιωτική ασφάλιση όπου οι συνταξιούχοι, προκειμένου να συμπληρώσουν την πενιχρή σύνταξή τους, πέφτουν στα νύχια των ιδιωτικών ομίλων Ασφάλισης. Αλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σαν μια φωνή στις ΓΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Ομίλων συναγωνίζονται με ποιου την κυβέρνηση θα απογειωθούν το επόμενο διάστημα τα κέρδη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα συντρίμμια που αφήνουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι όλων τους. Ενώ, με την οδηγία που πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο τον Απρίλη, προωθώντας τη λεγόμενη κινητικότητα από χώρα σε χώρα (διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ) οι εργαζόμενοι θα χρηματοδοτούν διά βίου ιδιωτικούς ομίλους με όχημα το λεγόμενο "Ευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν". Τα χρήματα των εργαζομένων θα τζογάρονται, με τη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου να ομολογεί ότι "υπάρχει ο κίνδυνος" αυτά να χαθούν, γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά που όλοι τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ακροδεξιά και Χρυσή Αυγή στηρίζουν.

Αυτόν το δρόμο, με ή χωρίς ΔΝΤ, που όμως η εποπτεία του ως τεχνικού συμβούλου θα παραμένει ενώ θα συνεχίζεται σε κάθε περίπτωση η διαρκής εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα και υπερπλεονάσματα έως το 2060 χρειάζεται ο λαός στην πράξη με τον αγώνα του να τον αμφισβητήσει. Να μην αποδεχτεί ότι θα πληρώνει για ένα χρέος που ανήκει στο μεγάλο κεφάλαιο. Να πει το πιο δυνατό Οχι στην ΕΕ, να βάλει εμπόδια και με ισχυρό ΚΚΕ σε Ευρωβουλή, Περιφέρειες, δήμους και στη Βουλή όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές, να κάνει τη διαφορά. Ετσι ώστε από καλύτερες θέσεις παντού να 'χει στηρίγματα και εφεδρείες στην οργανωμένη πάλη του. Για να ανοίξει η προοπτική για την εξουσία και οικονομία που ο λαός θα έχει την εξουσία έτσι ώστε να αποδεσμευτεί από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ