Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσιεύματα βάζουν τέλος στην υπόθεση «Πυθία»

Ερωτήματα προκαλεί η χτεσινή ταυτόχρονη δημοσιοποίηση στις εφημερίδες «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Νέα» εγγράφου της ΕΥΠ, βάσει του οποίου δεν υπήρξε ποτέ η υπόθεση «Πυθία», δηλαδή το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση «Πυθία» είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2011, οπότε και δημοσιοποιήθηκαν (στο περιοδικό «Επίκαιρα») δυο «ειδικά δελτία ενημέρωσης» της ΕΥΠ το 2009 προς στελέχη της τότε κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτά, Ρώσος αξιωματούχος είχε μεταφέρει στην ΕΥΠ την πληροφορία ότι ομάδα της FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) που δρούσε στην Αττική, είχε αποτρέψει απόπειρα δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού.

Σύμφωνα μάλιστα με τα δυο δελτία, η υπόθεση σχετιζόταν με την ενεργειακή πολιτική της τότε κυβέρνησης και τον σχεδιαζόμενο αγωγό «South Stream», που θα μετέφερε ρωσικό αέριο προς την Ελλάδα, με γνωστές τις αντιρρήσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, κυρίως των ΗΠΑ, αλλά και με τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με τα χτεσινά δημοσιεύματα των δυο εφημερίδων, γράφεται ότι εκτός των δυο «ειδικών δελτίων» της ΕΥΠ, υπήρξε και ένα τρίτο, με ημερομηνία 17/3/2009, επίσης με την υπογραφή του τότε διοικητή της, Ι. Κοραντή, με το οποίο ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό πως τελικά «ουδέν στοιχείο προέκυψε» από τις έρευνες της υπηρεσίας για επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, «κατόπιν τούτου εκτιμάται - από πλευράς του Ρώσου αξιωματούχου ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό - ότι επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των Κρατικών Αρχών της χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων».

Σύμφωνα με τα «Νέα», για το έγγραφο αυτό ενημέρωσε με επιστολή που απέστειλε την Τρίτη 16/4 ο διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς και όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που είναι επίσης αρμόδιοι, αναφέροντας ότι η υπόθεση «Πυθία» ουδέποτε υπήρξε. Στο ερώτημα «γιατί τώρα η δημοσιοποίηση και αξιοποίηση του συγκεκριμένου έγγραφου;», τα δημοσιεύματα απαντούν ότι αποχαρακτηρίστηκε από «άκρως απόρρητο προσωπικό ειδικού χειρισμού» μόλις πριν από λίγες μέρες.

Σήμερα η δίκη για τις υποκλοπές

Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, που περιλαμβάνεται στην ίδια δικογραφία με το «σχέδιο Πυθία» (για την απόπειρα δολοφονίας του Κ. Καραμανλή η έρευνα δεν είχε καταλήξει σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους και η υπόθεση τέθηκε στο Αρχείο).

Στη σημερινή δίκη κατηγορούμενος είναι ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA Γ. Μπάζιλ, ο οποίος πάντως δεν αναμένεται να παρουσιαστεί, επικαλούμενος ότι δεν το επιτρέπει η υπηρεσία του, λόγω απορρήτου.

O Μπάζιλ κατηγορείται για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού, με άγνωστους δράστες, κατ' εξακολούθηση, την περίοδο Φλεβάρης 2004 - Μάρτης 2005, με τηλεφωνικές υποκλοπές (υπόθεση «Vodafone»), με την τότε κυβέρνηση να φωτογραφίζει την περιοχή της αμερικάνικης πρεσβείας ως την πηγή των υποκλοπών.

Μέρος της δικογραφίας αυτής αποτελεί και ο απαγχονισμός του τότε στελέχους της εταιρείας Κ. Τσαλικίδη, για τον οποίο ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε πέρυσι το καλοκαίρι δίωξη κατ' αγνώστων δραστών για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ενώ στην αρχή η υπόθεση είχε θεωρηθεί αυτοκτονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα παραστεί στη δίκη ως Πολιτική Αγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ