«Τροχάδην» πάει η υλοποίηση του πολυδιαφημισμένου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Τσίπρα - Τραμπ (ξεκίνησε επισήμως το Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον) στις στρατιωτικές πτυχές του.
Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας, στις 10 και 11 Απρίλη υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε επίσημα τη Διοίκηση Δυνάμεων Ευρώπης των ΗΠΑ (USEUCOM) στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, όπου είχε συνομιλίες με αντίστοιχη αμερικανική, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Διαλόγου. Επισήμως, συζητήθηκαν «η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, η διεξαγωγή ασκήσεων, εκπαιδεύσεων, η επαύξηση της διαλειτουργικότητος, η αντιμετώπιση κρίσεων καθώς και προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας». Ολα αυτά στο φόντο πληροφοριών για περαιτέρω ανάπτυξη Αμερικανών σε βάσεις όπως Λάρισα και Στεφανοβίκειο, παραπέρα χρήση από μέρους τους των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης κ.ο.κ.
Στο μεταξύ, το διάστημα 13 - 18 Απρίλη ελλιμενίστηκε στον Πειραιά η γαλλική φρεγάτα «LANGUEDOC», άλλο ένα πλοίο του θανάτου που επί ΣΥΡΙΖΑ «έπιασε» Ελλάδα, καθώς πέρυσι συμμετείχε στη συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας κατά της Συρίας. Τη φρεγάτα επισκέφτηκε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, συνοδευόμενος από στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα Κρ. Σαντεπί.
Στο φόντο του παζαριού που γίνεται με Αμερικανούς, Γάλλους κ.ά. για την αγορά νέων φρεγατών, ο υπουργός μίλησε για «ένα πλοίο μοναδικών και ιδιαίτερα προηγμένων δυνατοτήτων (...) πλοίο μιας χώρας ιστορικά φιλικά προσκείμενης και παραδοσιακού συμμάχου, όπως η Γαλλία», ενώ σημείωσε ότι ως Ελλάδα «έχουμε αποδείξει αμοιβαία την ισχυρή βούλησή μας για περαιτέρω προαγωγή των σχέσεων Ελλάδας - Γαλλίας και των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε πλαίσιο ευρωπαϊκό, συμμαχικό ή άλλων διεθνών οργανισμών».
Πρόσθεσε άλλωστε ότι Γαλλία και Ελλάδα «μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στις περιοχές του γεωπολιτικού μας ενδιαφέροντος».
Στις υπηρεσίες που παρέχουν αδιάκοπα οι ελληνικές κυβερνήσεις (και) στις γαλλικές πολεμικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε προηγουμένως και ο ακόλουθος Αμυνας της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, Σαρλ Αμπαλεά, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οπως ανέφερε ο Αμπαλεά, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 40 ελλιμενισμοί γαλλικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων σε Σούδα και Πειραιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργασίας - τόνισε ο Γάλλος διπλωμάτης - είναι ότι στα Χανιά το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει έναν μετεπιχειρησιακό θάλαμο για τους Γάλλους ναυτικούς, όπου όταν επιστρέφουν από επιχειρήσεις προσπαθούν να τους καλμάρουν από τα «έντονα βιώματα» των επιχειρήσεων όπου έχουν συμμετάσχει! Διανύουν επί τούτου ένα τριήμερο στην Κρήτη, πριν προωθηθούν για Γαλλία. Υπολογίζεται δε, όπως ειπώθηκε στην ενημέρωση, ότι 10.000 Γάλλοι έχουν περάσει απ' αυτόν τον «μετεπιχειρησιακό θάλαμο».
Ο Αμπαλεά σημείωσε ακόμη πως η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας λόγω των οικονομικών δυσκολιών στη χώρα μας «ήταν εν υπνώσει», όμως τώρα αρχίζει να ανανεώνεται, προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και Γαλλία μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη περί απειλής στα ανατολικά του ΝΑΤΟ», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.