Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Ωμο με ώμο» με την κυβέρνηση στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Από την ομιλία του Τζ. Πάιατ στη ΣΕΘΑ
Από την ομιλία του Τζ. Πάιατ στη ΣΕΘΑ
Λαλίστατος όπως πάντα, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, ανέπτυξε την Τρίτη, μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (η ανώτερη σχολή εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων), τι αναμένουν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα, τα σχέδιά τους για το αμέσως επόμενο διάστημα, π.χ. με άξονα την Αλεξανδρούπολη ή σχετικά με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας, και τι αφειδώς τους παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση θέσεων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Ο Πάιατ χαρακτήρισε, άλλωστε, την ίδια τη ΣΕΘΑ, με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει, «ένα καλό παράδειγμα της ελληνικής ηγεσίας σε ό,τι αφορά την περιφερειακή πολιτική και ασφάλεια», επαινώντας τους μετέχοντες αξιωματικούς «για τη δέσμευσή σας να συνεργαστείτε με τις ΗΠΑ ως σύμμαχοι για να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα».

Τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια «να αυξήσουμε διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, σε μια εποχή που ο μεγάλος ανταγωνισμός εξουσίας, ιδίως με την Κίνα και τη Ρωσία, επέστρεψε "εκδικητικά" στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παρέπεμψε σε όσα ειπώθηκαν στην έναρξη του περιλάλητου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Τσίπρα - Τραμπ, τον Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον, ότι «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ και ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή». Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα κατέχει μια ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εξήγησε ότι η Ελλάδα στέκεται στο «πλέγμα τριών χωριστών συνόλων στρατηγικών προβλημάτων κατά μήκος της νότιας πτέρυγας της Ευρώπης. Αφενός, φυσικά, υπάρχουν ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία, η απειλή του Ιράν και οι ασύμμετρες απειλές που προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο».

«Προς το νότο», συνέχισε, «υπάρχουν η αστάθεια, οι πρόσφυγες και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από μια ακόμη μη ενωμένη Λιβύη και στο βορρά η κακοήθης επιρροή της Ρωσίας, που ασκήθηκε μέσω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας, της αυξημένης στρατιωτικοποίησης της Μαύρης Θάλασσας, και τον αρνητικό ρόλο σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως εκφράστηκε με την αντίθεση της Μόσχας στη συμφωνία των Πρεσπών και τον χειρισμό της Ενέργειας ως πολιτικού εργαλείου».

Από Σούδα έως Αλεξανδρούπολη

«Η Ελλάδα», συνέχισε, «είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση και των τριών αυτών προβλημάτων. Και χάρη στην παρουσία μας στη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, έχουμε μια πολύ ισχυρή βάση δραστηριοτήτων εδώ, καθώς επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να αυξήσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

Χαιρέτισε, μάλιστα, το γεγονός ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, η διμερής στρατιωτική συνεργασία μας έχει επεκταθεί σημαντικά και το υπουργείο Αμυνας έχει προσφέρει επιπλέον μη μόνιμες τοποθεσίες (σ.σ. για "περιοδική μεταστάθμευση" δυνάμεών τους) πέρα από τη Σούδα, για να υποστηρίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, για τις οποίες είμαστε πολύ ευγνώμονες». Μια έμμεση αναφορά στα σχέδιά τους να αξιοποιούν ουσιαστικά σε μόνιμη βάση κάθε χρόνο - υπό τον μανδύα «συνεκπαιδεύσεων» - βάσεις όπως Στεφανοβίκειο, Λάρισα και άλλες.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη των δυνάμεων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια μέσω της Αλεξανδρούπολης, ως μέρος μιας σειράς περιφερειακών ασκήσεων με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ», συνέχισε.

Εξήγησε ως προς αυτό ότι «ο Ελληνικός Στρατός, η λιμενική αρχή της Αλεξανδρούπολης και πολλοί άλλοι διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της 4ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και μέσω αυτής - η μεγαλύτερη κίνηση που εκτελέσαμε στην πρόσφατη Ιστορία μέσω της Ελλάδας - αλλά και με τη συμβολή των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού σε ασκήσεις όπως η "Saber Guardian 2019", που αυξάνουν τη διαλειτουργικότητα και την ετοιμότητα όλων των δυνάμεών μας».

Θυμίζουμε ότι η Ταξιαρχία διεκπεραιώθηκε από την Αλεξανδρούπολη πέρυσι προς τη ΒΑ Ευρώπη, κατόπιν τμήματά της αναπτύχθηκαν στο Στεφανοβίκειο και αποχώρησε τελικά για τις ΗΠΑ μέσω Θεσσαλονίκης.

Η δε «Saber Guardian» είναι πολυεθνική άσκηση των ΗΠΑ που γίνεται ανά διετία στην Ευρώπη. Ο προγραμματισμός για φέτος είναι να γίνει 3-24 Ιούνη, με συμμετοχή περίπου 27.000 προσωπικού, που αναμένεται να απλωθούν με τα μέσα τους σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία, και την Αλεξανδρούπολη να παίζει ξανά το ρόλο πύλης εισόδου για μάχιμα τμήματα των Αμερικανών σε ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Σε μια τέτοια βάση, ο Αμερικανός πρέσβης κατέληξε λέγοντας ότι «από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Ελλάδα στέκεται μαζί μας, ώμο με ώμο, και η αυξανόμενη σημασία της ως πυλώνα της περιφερειακής σταθερότητας σημαίνει ότι θα είναι ο καλύτερος εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας καθώς αυτή η χώρα προχωράει στην ένταξή της ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ», σε άλλη μια αποστολή που ανέλαβε από τους Αμερικανούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρεσβεία... για τα διαπιστευτήρια η ΝΔ

Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο ότι, σε στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπηρετούν τα ίδια προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, χτες μεγαλοστελέχη της ΝΔ, οι αντιπρόεδροι του κόμματος Κ. Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης, και οι τομεάρχες Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, Πολιτισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Υγείας Β. Οικονόμου και Ενέργειας Κ. Σκρέκας προσήλθαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, για να συζητήσουν με τον Πάιατ την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί από τον Δεκέμβρη στην υλοποίηση του Στρατηγικού Διαλόγου και «την ισχυρή, συνεχή στήριξη της ΝΔ για τη διμερή σχέση», όπως αναφέρεται από πλευράς της πρεσβείας.

Από πλευράς ΝΔ διαχέεται ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία Πάιατ και είχε αντικείμενο «μια ευρεία ενημέρωση, αλλά και ανταλλαγή απόψεων επί της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ και των προοπτικών της». «Συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομία, τις επενδύσεις, την εξωτερική πολιτική, την Ενέργεια, τον πολιτισμό και τη συνεργασία στον τομέα της Υγείας», προσθέτουν, όπως και ότι από πλευράς τους «τονίστηκε η σημασία που δίνει τόσο ως αντιπολίτευση σήμερα, όσο και ως κυβέρνηση αύριο, στη διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org