Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΙΟΒΕ
Ρηχή ανάκαμψη, πολλές «αβεβαιότητες», μόνιμη επίθεση στο λαό

Αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα τόσο για το 2017 όσο και για το 2018 «βλέπει» το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο επισημαίνει στην «τριμηνιαία έκθεσή» του πως «η ανάπτυξη που καταγράφεται στην τρέχουσα περίοδο δεν σηματοδοτεί έξοδο από την κρίση και έναρξη ενός ενάρετου κύκλου, παρά μόνο υπό όρους».

Σε κάθε περίπτωση, η «υπό όρους» ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ και βέβαια των επιχειρηματικών κερδών έρχεται ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων, με το ΙΟΒΕ να διαπιστώνει ανάμεσα σε άλλα πως οι «δομικές αλλαγές που έχουν επέλθει στην ελληνική οικονομία από την αρχή της κρίσης, ιδίως στην αγορά εργασίας, έχουν επίσης θετική επίδραση, έστω και με καθυστέρηση». Παράλληλα, ως «προωθητικός παράγοντας» της ανάκαμψης των επιχειρηματικών Ομίλων αξιολογείται και η στρατηγική σύμπλευση κομμάτων της αστικής διαχείρισης, καθώς, όπως αναφέρεται, «σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ο πολιτικός κίνδυνος είναι σχετικά χαμηλότερος, δεδομένου πως δεν υπάρχει πολιτικός φορέας που να διεκδικεί αξιόπιστα να κυβερνήσει με σκοπό την ανατροπή του προγράμματος και την απομάκρυνση από την Ευρωζώνη».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη 2η εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), στο 12μηνο του 2016, το ΑΕΠ συνέχισε σε ρότα υποχώρησης, με ρυθμό 0,2%, έναντι απόλυτης στασιμότητας σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Συνολικά, η συρρίκνωση του ΑΕΠ για την περίοδο 2007 - 2016 φτάνει το 26,4%, ενώ πλέον η ιδιαίτερα χαμηλή βάση του υπολογισμού τροφοδοτεί τις προσδοκίες των αστικών επιτελείων αναφορικά με τους όποιους ρυθμούς μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια. Θυμίζουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, από την πλευρά του, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, προβλέπει μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, κατά μέσον όρο μόλις στο 1,3% το χρόνο για την περίοδο μέχρι το 2060. Σε αυτό το πλαίσιο, για την επαναφορά του ΑΕΠ στα επίπεδα του έτους 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, προβλέπει ότι θα αποκατασταθεί μετά από 20 χρόνια, δηλαδή το 2038.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016, οι νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου») εμφάνισαν ρυθμό ανάκαμψης 1,6%.

Η έκθεση του ΙΟΒΕ

Συνεκτιμώντας τις τάσεις που καταγράφονται στην ελληνική οικονομία, η έκθεση του ΙΟΒΕ για το 2017 «βλέπει» ρυθμό ανάκαμψης «στην περιοχή του 1,3%», ενώ για το 2018 ως «πλέον πιθανή εξέλιξη» θεωρείται «η επιτάχυνσή του, στο 2%, ίσως και ελαφρώς υψηλότερα».

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει μια σειρά από ζητήματα που γεννάνε «αβεβαιότητες», μεταξύ των οποίων και τα εξής:

-- «Οσο ευπρόσδεκτη είναι η καταγραφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης, άλλο τόσο ανησυχητικό είναι ότι αυτοί είναι χαμηλοί και μάλιστα δεδομένης της ευνοϊκής συγκυρίας». Σε αυτό το πλαίσιο και σε αντίστοιχη προσέγγιση με αυτή του ΣΕΒ και άλλων αστικών επιτελείων, επισημαίνεται ότι «σε θετική κατεύθυνση συμβάλλει αποφασιστικά το ιδιαίτερα ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, όπου οι τοπικές γεωγραφικές συνθήκες ενίσχυσαν τον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά και ευρύτερα, καθώς στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, το κόστος χρήματος είναι ιδιαίτερα χαμηλό, όπως σχετικά χαμηλό είναι και αυτό της Ενέργειας».

Με άλλα λόγια, η στήριξη του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία βασίζεται και σε εξωτερικούς και εξαιρετικά συγκυριακούς παράγοντες, που μπορούν στη συνέχεια να αλλάξουν. Οπως λένε, η σχετικά σημαντικότερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ στο 2017 αφορά την πλευρά των εξαγωγών, εξαιτίας «του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος».

-- Ως κρίσιμο ζήτημα αποτυπώνεται το γεγονός ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα υπολείπεται από αυτόν των Ευρωπαίων εταίρων, με την απόκλιση των οικονομιών να διευρύνεται αντί να μειώνεται».

-- «Είναι αμφίβολο εάν η δομή της οικονομίας έχει αλλάξει επαρκώς ώστε να δικαιολογείται αισιοδοξία για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, δεδομένου και ότι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη», σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

-- Κεντρικό ζήτημα αποτελεί και αυτό της «δραματικής υστέρησης των επενδύσεων». Αυτές με τη σειρά τους προσελκύονται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η τάση «υστέρησης δεν θα αντιστραφεί εάν δεν υπάρξει ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής».

Τέλος, ως προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου σημειώνονται η «έγκαιρη και ομαλή ολοκλήρωση της τρέχουσας, τρίτης, αξιολόγησης, (...) η λειτουργία των αγορών προϊόντων (με μείωση εμποδίων εισόδου και διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων) και της δημόσιας διοίκησης».

Ξαναστήνουν το αντιλαϊκό σκηνικό

Στο μεταξύ, στην Αθήνα επανέρχονται σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, ενώ στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα ακολουθήσουν και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια, για την 3η «αξιολόγηση».

Σε αυτό το φόντο, κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ξαναστήνουν το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό, με πρώτη «πράξη» τον βαθμό απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό και βέβαια για το ύψος των «πρωτογενών πλεονασμάτων», όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι το τέλος τους έτους.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» δίνουν την προτεραιότητα στη διανομή των φετινών υπερβάσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή υπέρβαση του στόχου, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «επιτρέπει εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών», με στόχο βέβαια να «χρυσώσει το χάπι» της κατακρεούργησης των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ κ.ο.κ., όσων δηλαδή έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά και προβλέπονται και στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης».

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικοί κύκλοι έχουν κόψει κάθε συζήτηση για τυχόν διανομή λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» με τη μορφή κάποιας ενίσχυσης σε κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, όπως πέρυσι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις το υπόβαθρο της ανάκαμψης(2019-04-19 00:00:00.0)
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με «ελατήριο» την αντιλαϊκή πολιτική(2018-10-19 00:00:00.0)
Αναιμικοί ρυθμοί ανάκαμψης «υπό όρους»(2017-10-22 00:00:00.0)
Νέα κατρακύλα το 2015(2016-02-13 00:00:00.0)
Διαβλέπει ανάκαμψη και «κινδύνους»(2014-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ