Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προς υλοποίηση της αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας

Στην Πρίστινα, ο Πρόεδρος των Κοσοβάρων Αλβανών προβλέπει «συμφωνία» με τη Σερβία εντός 2019

Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και των κρατικών μηχανισμών για την υιοθέτηση της νέας ονομασίας της χώρας, στο πλαίσιο όσων υπαγορεύει η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών. Αφότου οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια ενημέρωσαν για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας των Πρεσπών από το προηγούμενο 48ωρο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, άρχισαν από χτες να αποστέλλουν επιστολές με τον ίδιο σκοπό στις 193 χώρες - μέλη των Ηνωμένων Εθνών και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ταυτόχρονα, οι αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες στα Σκόπια συνέστησαν «Συντονιστική Διυπουργική Επιτροπή» προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση όσων επιβάλλει η συμφωνία των Πρεσπών. Μέχρι σήμερα αναμενόταν η τοποθέτηση αυτοκόλλητων σημάτων στις πινακίδες όλων των συνοριακών διόδων όπως και στα αεροδρόμια Σκοπίων και Αχρίδας. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μία μακρά διαδικασία αλλαγών σε επίσημα έγγραφα, πινακίδες, ώστε να αναγράφουν μέσα στους επόμενους τρεις - τέσσερις μήνες τη νέα επίσημη ονομασία της χώρας. Χτες, πάντως, μία από τις πρώτες πινακίδες που άλλαξαν ήταν εκείνη στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, τη Γευγελή, που βρίσκεται απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων.

Ανακοινώθηκε επίσης πως το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας θα αντικαταστήσει περίπου έως το τέλος του μήνα τις πινακίδες στο υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα, στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η έκδοση νέων διαβατηρίων θα ξεκινήσει πριν το τέλος τρέχοντος έτους, ενώ βάζει σε προτεραιότητα την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, ώστε να φέρουν την ένδειξη NMK (αρχικά από την ονομασία «North Makedonija»). Τέλος, ανάμεσα στα άλλα, μέχρι το καλοκαίρι σχεδιάζεται να απομακρυνθεί και το σύμβολο που εμπεριείχε η πρώην σημαία της χώρας (Ηλιος της Βεργίνας) από κάθε δημόσιο χώρο, πλην των αρχαιολογικών.

Θάτσι: Δεν συνάντησα μυστικά τον Βούτσιτς

Το ίδιο διάστημα, στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, μιλώντας στη δημόσια αλβανική τηλεόραση, διέψευσε τις πληροφορίες περί προηγούμενων «μυστικών συναντήσεων» με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο εξωτερικό, στο πλαίσιο παζαριών που επιβάλλουν ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, ώστε να μειώσουν τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων δυνάμεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Θάτσι, αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι οποτεδήποτε συνάντησε τον Σέρβο Πρόεδρο, το έκανε δημοσίως «σε διαδρόμους, σε τελετές, σε σαλόνια στο Παρίσι, στο Βατικανό, στη Βιέννη και τη Ν. Υόρκη», διαβεβαιώνοντας ότι μίλησαν «ανοικτά σε διάφορες περιπτώσεις και εκδηλώσεις στην περιοχή και στα Δυτικά Βαλκάνια». «Οι συζητήσεις μας ήταν ανοικτές, διαφανείς και καθόλου μυστικές», τόνισε χαρακτηριστικά, προβλέποντας ωστόσο στη συνέχεια ότι το 2019 θα είναι «η χρονιά ιστορικής, ειρηνικής και τελικής συμφωνίας μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός των Κοσοβάρων Αλβανών Ράμους Χαραντινάι, υπό τη μεγάλη πίεση των ΗΠΑ, εμφανίστηκε αυτήν τη φορά πιο διαλλακτικός στο ενδεχόμενο να εξετάσει την άρση των δασμών 100% που επέβαλε ο ίδιος τον περασμένο Νοέμβρη σε προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η Ντονέτα Γκάσι, στενή πολιτική σύμβουλος του Χαραντινάι, δήλωσε στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» πως ο πρωθυπουργός «θα μπορούσε να άρει τους δασμούς» εάν θέσει σχετικό αίτημα σε υπουργική σύνοδο ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Η πληροφορία αυτή εμφανίστηκε μετά από μία επιστολή σε έντονο ύφος, που φέρεται πως απέστειλε στην Πρίστινα η αμερικανική κυβέρνηση απαιτώντας την «αναστολή» των δασμών σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με την απειλή πως εάν δεν γίνει άμεσα τότε οι σχέσεις όχι μόνο δεν θα επανέλθουν εύκολα στο προηγούμενο καλό επίπεδο, αλλά μπορεί να ληφθούν και επιπλέον μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ