Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Η «ισότητα» τελειώνει εκεί που θίγονται τα «ιερά και όσια» του κεφαλαίου

«Η όποια φαινομενικά κατοχυρωμένη ισότητα και ελευθερία των μαζών στο αστικό Σύνταγμα διακόπτεται εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα ιερά και όσια του κεφαλαίου, όταν αισθάνεται την απειλή της λαϊκής αμφισβήτησης», επισήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης, τονίζοντας ότι, πέρα από τις όποιες επικοινωνιακές προεκλογικές σκοπιμότητες, οι συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται λειτουργούν με τις σχετικές προτροπές του ΣΕΒ, ο οποίος από τα μέσα του 2017 μιλούσε για ένα Σύνταγμα «φιλικό προς την επιχειρηματικότητα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, βγάζει μια ακόμα εκδούλευση για λογαριασμό της αστικής τάξης και του κεφαλαίου στη χώρα μας», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης.

Αυτό προωθεί, σημείωσε, και στην Τοπική Διοίκηση. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί θεσμών άμεσης δημοκρατίας «σκοπεύουν στη συγκάλυψη του άκρως αντιδραστικού πλαισίου, που έχει διαμορφωθεί στους δήμους και τις Περιφέρειες». «Από κοινού, ανέφερε, όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, οι δικοί τους δήμαρχοι και περιφερειάρχες στήριξαν, υλοποίησαν το αντιδραστικό πλαίσιο, το οποίο μάλιστα συνταγματοποίησαν με προηγούμενες αναθεωρήσεις», ώστε σήμερα δήμοι και Περιφέρειες να έχουν εξελιχθεί σε έναν φορομπηχτικό αντιλαϊκό μηχανισμό, σε μια δεύτερη Εφορία, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και ανταποδοτικότητα, ενώ η κοινωνική τους πολιτική περιορίζεται σε φιλανθρωπίες για τους πιο εξαθλιωμένους.

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι το ΚΚΕ, χωρίς να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει «προοδευτικό», «συμμετοχικό» ή «δημοκρατικό» Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας, σχετικά με το άρθρο 102 «προτείνει τη συνταγματική αναθεώρηση της υποχρέωσης του κράτους να εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους στους ΟΤΑ μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, την απαγόρευση επιβολής πειθαρχικών ποινών σε βάρος αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης και απαγόρευση του ελέγχου σκοπιμότητας των αποφάσεων από κρατικά όργανα. Η επίλυση των όποιων διαφορών, όταν αμφισβητείται η νομιμότητά τους, να γίνεται από την ίδια τη δικαιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ