Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συγκροτούν «ιερή συμμαχία» για τους εργολάβους των σκουπιδιών
  • Επικίνδυνη εξέλιξη σε βάρος των κατοίκων Θριασίου και Δυτ. Αθήνας η παράταση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα στην ΟΕΔΑ Φυλής
  • Στον «αέρα» η αποκομιδή των μπλε κάδων στην Αττική

Eurokinissi

Την απόφαση του ΕΔΣΝΑ, που παρατείνει τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Φυλής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής. Μάλιστα, ο συνδυασμός του ΚΚΕ θέτει το θέμα για να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προ ημερησίας διάταξης.

Στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρεται ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ πάρθηκε «ομόφωνα» σε μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή 4 από τα 7 μέλη της και με την περιφερειάρχη κ. Δούρου να απουσιάζει. Η απόφαση προβλέπει την παράταση λειτουργίας της μονάδας κατά 3 χρόνια, διπλασιάζοντας έτσι το χρόνο της αρχικής σύμβασης (3 χρόνια) και με τον ίδιο πάντα εργολάβο.

«Επιβεβαιώνεται» - αναφέρει η ανακοίνωση - «η επιχείρηση κοροϊδίας των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής σε σχέση με τις παραπλανητικές, και για το ζήτημα αυτό, υποσχέσεις της Δούρου» για τη μετεγκατάσταση αποτεφρωτήρα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθυμίζει το χρονικό της εξαπάτησης:

-- Στις 20/3/2015, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε, γενικά και αόριστα, τη σύσταση Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση της μονάδας.

-- Στις 20/5/2015, η νέα (τότε) διοίκηση Δούρου απαντούσε στον πρώην περιφερειάρχη Σγουρό (και υποψήφιο σήμερα με το ΚΙΝΑΛ), λέγοντας ότι «αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο Αποτεφρωτήρας Νοσοκομειακών Αποβλήτων να απομακρυνθεί και να εγκατασταθεί σε ειδικά χαρακτηρισμένο χώρο εκτός του αστικού ιστού».

-- Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για τη συγκρότηση, στις 4/3/2016, της πιο πάνω Επιτροπής, και κάμποσοι ακόμα μήνες για την πρώτη συνεδρίασή της, που κατάφερε να γίνει στις 28/7/2016!

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Για το όποιο έργο της Επιτροπής, αν δεν πρόκειται τελικά για κατ' εντολή της Διοίκησης "Επιτροπή - φάντασμα", καμιά ενημέρωση δεν δίνεται από τη διοίκηση Δούρου. Υπάρχει μόνο μια επιγραμματική όσο και αόριστη αναφορά της κας Μπιζά, αντιπροέδρου του ΕΔΣΝΑ, την 13.12.17, σύμφωνα με την οποία "λόγω της ιδιαιτερότητάς του [το θέμα αυτό] απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή".

Κι έτσι, 4 χρόνια μετά τη σύσταση της Επιτροπής, το μόνο σίγουρο είναι η παράταση για άλλα τρία χρόνια της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα των τοξικών και επικίνδυνων, γενικότερα, αποβλήτων υγείας.

Δεν σταματούν εδώ!

Στη σχετική αίτησή του, ο ανάδοχος επιχειρηματικός όμιλος, επικαλούμενος πτώση του "τζίρου" και προκειμένου να διατηρήσει - και κατά τη γνώμη μας να αυξήσει - το ποσοστό κέρδους, προβάλλει τις παρακάτω πρόσθετες απαράδεκτες απαιτήσεις, πέρα για πέρα εξωσυμβατικές!

-- Μείωση του συμβατικού μισθώματος κατά ποσοστό 30%. Δηλαδή να μειωθεί το μηνιαίο μίσθωμα που πληρώνει στον ΕΔΣΝΑ για την εκμετάλλευση του αποτεφρωτήρα (105.000 ευρώ/μήνα) κατά 31.500 ευρώ/μήνα. Ταυτόχρονα,

-- Αναπροσαρμογή της μέγιστης τιμής χρέωσης σε 1,70 ευρώ/κιλό συν ΦΠΑ. Δηλαδή να μπει πρόσθετο χαράτσι και στις δημόσιες δομές Υγείας, που ασφυκτιούν οικονομικά κάτω από τις τεράστιες περικοπές που τους επιβάλλει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Και ακόμη χειρότερα,

-- Εγκριση της ("δοκιμαστικής" δήθεν) καύσης νέων κατηγοριών τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Δηλαδή αποβλήτων που δεν προέρχονται από υγειονομικές μονάδες, για τα οποία είναι αδειοδοτημένος ο αποτεφρωτήρας.

Η είδηση, όμως, δεν είναι τι ζήτησε η κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αποτεφρωτήρα, αλλά τι αποφάσισε τελικά η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. Αντί να απορρίψει άμεσα και απερίφραστα τις πιο πάνω εξωφρενικές απαιτήσεις του ομίλου, η τελευταία από τις οποίες αποτελεί καίριο πρόσθετο πλήγμα κατά της υγείας των λαϊκών στρωμάτων της δεινοπαθούσας περιοχής του Θριασίου και της Δυτ. Αθήνας, δείχνει πρόθυμη να συζητήσει επί της ουσίας αυτών! "Επιφυλάσσεται", λέει η απόφαση, "να αποφανθεί επί των αιτημάτων της παραχωρησιούχου (σ.σ. του πιο πάνω κοινοπρακτικού ομίλου) σχετικά με την τροποποίηση συμβατικών όρων σε επόμενη συνεδρίαση, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων από την Υπηρεσία".

Χέρι χέρι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!

Τα 2 από τα 4 μέλη της ΕΕ κατά τη συζήτηση του υπόψη θέματος, που ομοφώνησαν στη λήψη της πιο πάνω κατάπτυστης απόφασης, ήταν εκπρόσωποι του δήμου Φυλής: Ο δήμαρχος της πόλης, Παππούς Χρήστος, και ο τέως δήμαρχος Μπουραΐμης Δημήτρης! Οσο για την προεδρεύουσα, Μπιζά Αφροδίτη, ας μην ξεχνάμε ότι "εκπροσωπεί" μια από τις εργατουπόλεις της "σε απόσταση βολής" Δυτ. Αθήνας, τον δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού!

Μια ακόμη αντιλαϊκή "ιερή συμμαχία" ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην οποία τα λαϊκά στρώματα της περιοχής πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, να προβάλουν την αντίστασή τους, γνωρίζοντας καλά ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα έχουν σταθερά στο πλευρό τους τη συμπαράσταση του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα, μαζί και των αιρετών του με τη "Λαϊκή Συσπείρωση"».

Στον «αέρα» η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων στους μπλε κάδους

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στον «αέρα» βρίσκεται από χτες η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων συσκευασίας (των γνωστών μπλε κάδων) στην Αττική, εξαιτίας μιας ακόμα απόφασης του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, πρόεδρος του οποίου είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οδηγούνται σταδιακά σε κλείσιμο από χτες μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 20 Φλεβάρη τα τρία κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κορωπί!

Πιο συγκεκριμένα, χτες Τετάρτη, έκλεισε το ΚΔΑΥ Ελευσίνας και οι δήμοι που πήγαιναν εκεί τα απορρίμματά τους ενημερώθηκαν πως από σήμερα Πέμπτη δεν υπάρχει πλέον τέτοια δυνατότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», η Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ) που διαχειρίζεται τα ΚΔΑΥ έχει ενημερώσει ότι την Παρασκευή 15 Φλεβάρη κλείνει και το ΚΔΑΥ Κορωπίου, ενώ την Τετάρτη 20 Φλεβάρη θα κλείσει και το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου...

Ως λόγος της διακοπής λειτουργίας τους για το υπόλοιπο του μήνα προβάλλονται οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των ΚΔΑΥ (κατ' επέκταση και της ΕΕΑΑ ΑΕ) και του ΕΔΣΝΑ, που προέκυψαν εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού των υπολειμμάτων στα ΚΔΑΥ κατά τον διαχωρισμό των ανακτήσιμων συσκευασιών και έντυπου χαρτιού, υπολείμματα που απορρίπτονται στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (436/7.11.18), που επικυρώθηκε με την από 14/12/2018 απόφαση του ΔΣ, θεωρήθηκε εύλογο ποσοστό αχρήστων το 30% των εισερχόμενων στα ΚΔΑΥ φορτίων και η πλεονάζουσα του ποσοστού αυτού ποσότητα υπολειμμάτων να τους χρεώνεται με τέλος ταφής ύψους 80 ευρώ/τόνο συν ΦΠΑ. Η συγκεκριμένη μονομερής απόφαση του ΕΔΣΝΑ επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την αρχή του 2019, ωστόσο δόθηκε μια σιωπηρή παράταση ενός μήνα. Γι' αυτό άλλωστε και τίθεται σε εφαρμογή τώρα. Ετσι, για τον μήνα Φλεβάρη τα ΚΔΑΥ συμπλήρωσαν ήδη, πριν καν φτάσουμε στα μέσα του μήνα, το 30% της απόφασης και δεν δέχονται άλλα απορρίμματα...

Σημειώνεται ότι για το μεγάλο, πράγματι, ποσοστό των ξένων προσμείξεων στους μπλε κάδους σοβαρές ευθύνες φέρουν η κυβέρνηση και η διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ. Οι διαβεβαιώσεις τους για γενναία χρηματοδότηση των δήμων για τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις λειτουργικές δαπάνες της αποκομιδής των απορριμμάτων συσκευασίας αποδείχτηκαν κι αυτές χωρίς αντίκρισμα.

Η κατάληξη αυτή είναι ένας ακόμη δείκτης της αποτυχίας των αντιλαϊκών σχεδιασμών κυβέρνησης - Περιφέρειας - ΕΔΣΝΑ ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, μαζί και της ανακύκλωσής τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ