Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με την υπογραφή της κυβέρνησης τα σχέδια κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας Ευ. Αποστολάκη με τον γγ του ΝΑΤΟ

NATO

Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας Ευ. Αποστολάκη με τον γγ του ΝΑΤΟ
Με αποφάσεις και σχέδια κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς Αμυνας, στη διάρκεια της Συνόδου, ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, έβαλε ευθύς εξαρχής το ζήτημα της παραβίασης - όπως υποστηρίζουν οι ΕυρωΝΑΤΟικοί - από μέρους της Ρωσίας της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (συνθήκη INF) με την ανάπτυξη συστοιχιών «SSC-8». Εσπευσε, παράλληλα, να δικαιολογήσει την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη και να ξεκαθαρίσει ότι όλες οι κυβερνήσεις συμφωνούν με την απόφαση αυτή. Οτι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένα» στη στάση τους αυτή απέναντι στη Ρωσία.

Με δηλώσεις του, εξάλλου, ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε ότι θα συναντήσει τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στο τέλος της βδομάδας στη Διάσκεψη του Μονάχου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Στο μεταξύ, ετοιμάζονται, όπως είπε, «για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη INF και με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους», αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει δημοσίως περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνιστά ακριβώς η τέτοια ...προετοιμασία.

Συνολικά και σε ό,τι αφορά τα σχέδια που παραπέμπουν σε πολεμική προπαρασκευή και κλιμάκωση των ανταγωνισμών, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως «η Συμμαχία μας παραμένει ευέλικτη και έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτήν τη στιγμή προσαρμόζουμε τη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ. Και εργαζόμαστε για μια νέα πρωτοβουλία ετοιμότητας, την οποία ονομάζουμε "Τέσσερα Τριαντάρια". Αυτό σημαίνει ότι οι σύμμαχοι θα διαθέτουν 30 πλοία μάχης, 30 τάγματα και 30 αεροπορικές μοίρες, εντός 30 ημερών ή και λιγότερο. Στόχος, να αυξήσουμε την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε γρήγορα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση».

Επιπλέον, επισήμως, ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε ότι έγινε χτες συζήτηση για την Κίνα, ωστόσο όπως λέχθηκε στο περιθώριο της Συνόδου, η Κίνα είναι μια «ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη» και κινήσεις της σε ό,τι αφορά την υλοποίηση στρατιωτικών υποδομών και στο λεγόμενο κυβερνοχώρο προκαλούν «ανησυχία» σε μια σειρά από κράτη - μέλη.

Απόλυτη στοίχιση της κυβέρνησης στο «κοινό ΝΑΤΟικό όραμα»

Σχετικά με τα παραπάνω, ο μετέχων στη Σύνοδο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, δήλωνε σχετικά στις παρεμβάσεις του, αναδεικνύοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να μετάσχει στους τέτοιους σχεδιασμούς ότι «τα κράτη - μέλη πρέπει να συμβάλλουν αναλογικά στη συγκρότηση δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας της Συμμαχίας και στη βάση των εθνικών τους δυνατοτήτων».

Παράλληλα - δηλώνοντας «παρών» στα επικίνδυνα σχέδια - σημείωσε πως «η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία ετοιμότητας (ΝΑΤΟ Readiness Initiative) θα εξετασθεί με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του κοινού οράματος άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι «η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας (σ.σ. "Hub for the South", με έδρα τη Σικελία) θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της».

Σημειωτέον, αυτά τα θέματα φέρεται να συζήτησε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας και στη συνάντηση που είχε με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR), Αμερικανό στρατηγό Κ. Σκαπαρότι, όσο και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αργότερα χτες το απόγευμα.

Παρότι η συνάντηση παρουσιάστηκε ως «εθιμοτυπική» οι δύο αντιπροσωπείες ήταν σε πλήρη σύνθεση, ενώ σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης ο Ευ. Αποστολάκης δήλωσε, αποδεικνύοντας και εδώ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στοιχίζεται απόλυτα στους στόχους του ΝΑΤΟ, πως «συζητήσαμε την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της Συμμαχίας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας. Τόνισα στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η ενίσχυση της δυνατότητας ανταπόκρισης της Συμμαχίας στο ευμετάβλητο περιβάλλον απειλών όσο και η επαύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακών δομών της αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην προβολή ισχύος της. Επίσης, του επισήμανα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, συμβάλλει ενεργά στη συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και προωθεί ευρύ πλέγμα διεθνών αμυντικών συνεργασιών, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος».

ΝΑΤΟικός «κηδεμόνας» στα Βαλκάνια, «δίαυλος» στην Τουρκία

Στη Σύνοδο την τιμητική τους είχαν και τα Δυτικά Βαλκάνια, με την παρουσία για πρώτη φορά στις εργασίες της, με το καθεστώς του «προσκεκλημένου», της υπουργού Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ρ. Σεκερίνσκα.

Στη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ, και στις κοινές τους δηλώσεις στα ΜΜΕ, είπε: «Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για όλους μας. Εκτιμούμε πραγματικά την πρόοδο που κάνατε (...) Ανυπομονώ πραγματικά για την ημέρα που θα μπορούμε να σας έχουμε ως πλήρες μέλος. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης από όλους τους 29 συμμάχους».

Σε ανάλογο κλίμα, η Σεκερίνσκα είπε: «Είναι τιμή και προνόμιο για εμένα και για τη χώρα μου να είμαι εδώ για πρώτη φορά σε μια υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πιστεύω πως είναι απόδειξη ότι το πολιτικό θάρρος αποφέρει καρπούς, ότι η αλλαγή είναι δυνατή ακόμη και στα Βαλκάνια, ακόμη σε εποχές όπως αυτή».

Αργότερα, το απόγευμα, συνάντηση με την Σεκερίνσκα είχε και ο Ευ. Αποστολάκης, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί να αναλάβει καθοδηγητικό ρόλο ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα στα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Δήλωσε σχετικά ο Ευ. Αποστολάκης: «Συζητήσαμε θέματα που άπτονται της εφαρμογής του άρθρου 17 της συμφωνίας των Πρεσπών (σ.σ.: περί αμυντικής συνεργασίας), με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, της κατέστησα γνωστή τη δυνατότητα συνδρομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στη Συμμαχία με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας».

Νωρίτερα, ο Ευ. Αποστολάκης είχε συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ.

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συστήσουν τεχνικές ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση «ζητημάτων» όπως το πώς να προωθήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο ίδιος ο Ακάρ δήλωσε στο «Anadolu» ότι «πρέπει να βρούμε ειρηνικές λύσεις στα προβλήματά μας σαν δύο φιλικές και γειτονικές χώρες».

Ο Ευ. Αποστολάκης δήλωσε σχετικά: «Στη συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκα με τον Τούρκο ομόλογό μου, κ. Χ. Ακάρ, με τον οποίο συζητήσαμε διμερή θέματα και την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ 1988. Επίσης, συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Να σημειωθεί ότι τον Ακάρ συνάντησε και ο Στόλτενμπεργκ, με τους ΝΑΤΟικούς να επιμένουν πως η Τουρκία δεν πρέπει να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων «S-400».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ