Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κινητικότητα ΠΓΔΜ και Σερβίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, οι ηγέτες Σερβίας και ΠΓΔΜ πραγματοποίησαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο επισκέψεις και επαφές στο εξωτερικό, προωθώντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης των χωρών τους.

Στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αλβανικής πλατφόρμας» που επιδιώκει μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων με το αλβανικό στοιχείο στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ζάεφ πραγματοποίησε διαδοχικές επαφές με τον πρόεδρο του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι, τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι και τον πρόεδρο της Βουλής Κάντρι Βέσελι τονίζοντας ότι μεταξύ Σκοπίων και Πρίστινας «δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα» και ότι αντιθέτως οικοδομούνται «καλές και θετικές διμερείς σχέσεις και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα». Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Κοσσοβάρο ομόλογό του, ο Ζάεφ αναφέρθηκε στις προχτεσινές πληροφορίες του ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού «Star» πως οι αντιπροσωπείες από Ελλάδα και ΠΓΔΜ συζήτησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες πρόταση για μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Νέα Μακεδονία», λέγοντας ότι οι διαβουλεύσεις Αθήνας - Σκοπίων δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο της συζήτησης συγκεκριμένων ονομασιών. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση «που θα επιβεβαιωθεί υπό την μεσολάβηση» του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Μερικές ώρες πριν την επίσκεψη του Ζάεφ στην Πρίστινα, δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Προέδρου του προτεκτοράτου ΝΑΤΟ και ΕΕ, Χ. Θάτσι, στο γαλλικό πολιτικό περιοδικό «Politique Internacionale», όπου αποδοκίμασε την ΕΕ για την «έλλειψη ενιαίας πολιτικής» απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι δεν μπορεί οι Βρυξέλλες να ελπίζουν πως θα μιλήσουν «με μια φωνή» για πιο σημαντικά ζητήματα όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία ή τη Συρία, «αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο μικρό Κόσσοβο».

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ μετέβη στη μακρινή Βραζιλία, συναντώντας τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Μισέλ Τεμέρ, και τον πρόεδρο της Ενωσης Βιομηχάνων της πολιτείας του Ρίο, Πάουλο Σκαφ, ευελπιστώντας στην επίτευξη συμφωνιών για επενδύσεις στην ΠΓΔΜ και αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεων. Ο Ιβάνοφ ανακοίνωσε μάλιστα και το άνοιγμα πρεσβείας της ΠΓΔΜ στη Βραζιλία, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η ΠΓΔΜ εκφράζει έμπρακτα την επιθυμία για αύξηση της συνεργασίας με τη Βραζιλία.

Επαφές του Σέρβου Προέδρου στο Παρίσι

Παράλληλα, χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετέβη στο Παρίσι αξιοποιώντας την πρωτοβουλία του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν για διεθνή σύνοδο με θέμα το περιβάλλον, ώστε να προωθήσει την ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στην ΕΕ. Η επίσκεψη Βούτσιτς στο Παρίσι έγινε με αφορμή εκτενή επιστολή που του απέστειλε ο Μακρόν, στην οποία τονίζει ότι «η Σερβία είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Γαλλίας», που υποστηρίζει «με επιμονή» την προσέγγιση της Σερβίας με την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «βασικό άξονα για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου μας». Στην ίδια επιστολή, ο Γάλλος ηγέτης εκφράζει την επιθυμία του να επισκεφθεί τη Σερβία το 2018, αξιοποιώντας την 100ετή επέτειο από τον τερματισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μεταξύ, το σερβικό δίκτυο «Β92» μετέδωσε την πραγματοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης Ιρακινών στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής «Πρωτοβουλίας Ανάπτυξης Ικανοτήτων» στο Ιράκ, στη νότια σερβική πόλη Νις, όπου έχει την έδρα του και το σερβο-ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και φυσικών καταστροφών... Την εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτικών γιατρών, πυροτεχνουργών και άλλων ειδικοτήτων προσφέρουν Σέρβοι ειδικοί, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη πρότερου ανάλογου προγράμματος, που έγινε το Νοέμβρη στη Γερμανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πλήρη εξέλιξη το ευρωατλαντικό σχέδιο (2018-09-27 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις για προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΕΕ (2018-09-11 00:00:00.0)
Η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» φέρνει νέους κινδύνους για τους λαούς (2018-09-01 00:00:00.0)
Ονοματολογίας συνέχεια, σε ευρωενωσιακό φόντο (2018-02-28 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις για αναγνώριση του προτεκτοράτου (2015-10-15 00:00:00.0)
Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις Θάτσι περί «γενοκτονίας» (2015-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org