Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στην επόμενη φάση τους οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στην επόμενη φάση τους έχουν ήδη μπει τα επικίνδυνα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, την ώρα που η ψήφιση της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών, που θεωρείται και «πρότυπο» για τις υπόλοιπες τέτοιες διευθετήσεις, μπαίνει στην τελική της ευθεία.

Στην κατεύθυνση αυτή, αυξάνονται οι πιέσεις στις κυβερνήσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να ξαναρχίσουν τα παζάρια για την επίτευξη «τελικής συμφωνίας ειρήνης», που θα φέρει Βελιγράδι και Πρίστινα ακόμη πιο κοντά σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σε σχέση με τις κινήσεις των ΗΠΑ για την ευόδωση αυτού του στόχου έκανε η εφημερίδα «Washington Post», που ανέφερε ότι στις 21 Δεκέμβρη ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, μετέβη μυστικά στο Βερολίνο με τρεις συμβούλους του και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, που θεωρείται έμπιστος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνάντηση φέρεται ο Αμερικανός πρέσβης να συνέστησε «άμεση» ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, ο δε Θάτσι να υποσχέθηκε ότι θα «αντιστρέψει» την πρόσφατη επιβολή δασμών 100% σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για να βελτιώσει το κλίμα και να αναθερμανθεί η διαπραγμάτευση Βελιγραδίου - Πρίστινας για την επίτευξη «τελικής συμφωνίας ειρήνης», την οποία ο Τραμπ φαίνεται πως σχεδιάζει να πετύχει μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ της WP καταγράφει και δήλωση του Ντανιέλ Βάιντιχ, πρώην ανώτερου στελέχους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος χαιρέτισε την παρέμβαση Τραμπ στα Δυτικά Βαλκάνια, θεωρώντας πως υπάρχει «πραγματική δυναμική για επίλυση μία από τις τελευταίες εδαφικές διενέξεις στην Ευρώπη»: «Το αμερικανικό στρατηγικό ενδιαφέρον αφορά την επίλυση μίας διαμάχης που η Ρωσία χρησιμοποιεί για να εκβιάζει την υποταγή της Σερβίας και να διατηρεί μόνιμα σε αποσταθεροποίηση τα Βαλκάνια. Η επίλυση του ζητήματος στο Κοσσυφοπέδιο θα εξαλείψει τελικά το μοχλό της Ρωσίας στη Σερβία και την επίδρασή της στα Βαλκάνια. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι από τα βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη».

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που ετοιμάζεται να υποδεχτεί στις 17/1 στο Βελιγράδι τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και να υπογράψει μαζί του στρατηγικές συμφωνίες, αντέδρασε σε αυτές τις πληροφορίες με επιφυλάξεις. Εκτίμησε ότι ο Θάτσι και ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι έχουν «μοιράσει ρόλους», με τον πρώτο να παίζει τον «καλό αστυνομικό» και ο δεύτερος τον «κακό».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ορθάνοιχτο παραμένει και το ενδεχόμενο «αναδιάταξης συνόρων» στην περιοχή, που ανοίγει παραπέρα τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς. Με δεδομένες τις κινήσεις των Χαραντινάι και Εντι Ράμα (πρωθυπουργού της Αλβανίας) για «κατάργηση» των συνόρων και τελωνείων μεταξύ Κοσσόβου και Αλβανίας, χτες δύο στελέχη της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο, οι Αντρίγια Μάντιτς και Μίλαν Κνέζεβιτς από το «Δημοκρατικό Μέτωπο», πρότειναν «το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Μαυροβουνίου, Σερβίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης». Κατά το σχετικό ρεπορτάζ του σερβικού δικτύου Β92, οι δύο Μαυροβούνιοι πολιτικοί διέκριναν την «επικίνδυνη τάση» που προκαλούν στην περιοχή οι κινήσεις Τιράνων - Πρίστινας και οι «προσπάθειες για δημιουργία αντισερβικού συνασπισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ