Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνη για τους λαούς η ιμπεριαλιστική πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» στα Βαλκάνια

Από την κινητοποίηση του ΚΚΕ στις 24/1 ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια
Από την κινητοποίηση του ΚΚΕ στις 24/1 ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια
Στη συζήτηση για την πρόοδο της Βοσνίας το 2018, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Ποιοι άναψαν τους εθνικισμούς, για τους οποίους δήθεν "ανησυχείτε" σήμερα, στη Βοσνία και αλλού, για να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία με βομβαρδισμούς; Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και η Βοσνία είναι από τις τελευταίες εκκρεμότητες στην επιχείρηση ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων εν μέσω οξύτατων, επικίνδυνων ανταγωνισμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας.

Οι εθνικισμοί που καλλιεργεί η ιμπεριαλιστική πρακτική του "διαίρει και βασίλευε" αξιοποιούνται κατά των λαών, πυροδοτούν συγκρούσεις, αλλάζοντας σύνορα, 20 χρόνια μετά την επέμβασή τους, όπως μεταξύ Κοσόβου - Σερβίας, ανοίγοντας την όρεξη και σε άλλους που διεκδικούν αλλαγή συνόρων, όπως η Τουρκία.

Η επαίσχυντη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες προβάλλεται σαν παράδειγμα όχι για επίλυση διαφορών, αλλά για συνέχιση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στα κρίσιμα στρατηγικά Βαλκάνια με συγκρούσεις και αλλαγές συνόρων.

Παράδειγμα, η μετατροπή για μια ακόμα φορά, τις τελευταίες μέρες, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ΝΑΤΟική βάση, κάνοντάς την στρατιωτικό στόχο των αντίπαλων συνασπισμών, διαψεύδοντας το μύθο του ΣΥΡΙΖΑ περί σταθερότητας με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ασφάλεια, ειρήνη, φιλία των λαών στα Βαλκάνια σημαίνει να φύγουν το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Ενωση από την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ