Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Το Σύνταγμα του λαού στο πρώτο άρθρο θα καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο

INTIME NEWS

Σύνταγμα και αναθεωρήσεις κατοχυρώνουν την εξουσία της αστικής τάξης και γι' αυτό, πέρα από επιμέρους αψιμαχίες και κορόνες, αυτό που κυριαρχεί στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι οι «χαμηλοί τόνοι» και το «συναινετικό κλίμα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Υπενθύμισε ότι με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, «συνταγματοποιήθηκε» η ελευθερία δράσης του κεφαλαίου, ανάγκη που έθετε η ενσωμάτωση της χώρας στο ευρωενωσιακό πλαίσιο, ενισχύθηκε περισσότερο η ισχύς του δικαίου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με άλλα λόγια, όπως σημείωσε, «για τα μνημόνια είχε διαμορφωθεί ήδη το θεσμικό πλαίσιο».

Ως παράδειγμα έφερε και τα άρθρα 27, 28 και 80 που προβλέπουν την υπερίσχυση του ευρωπαϊκού δικαίου, την εγκατάσταση βάσεων, εκχώρηση αρμοδιοτήτων, διέλευση ξένων στρατευμάτων: «Δεν υπάρχει τίποτα που να μη δώσατε πριν και τώρα. Φτάσατε μέχρι την ξεφτίλα να μη δέχεστε την πρόταση του ΚΚΕ να απαγορευτεί η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά για τα «έργα και τις ημέρες» της «ΝΑΤΟικής πυρηνικής "αριστεράς"».

Ειδικά για το Ασφαλιστικό σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να εισαχθεί στο Σύνταγμα η λέξη - κλειδί «ανταποδοτικότητα», που σημαίνει κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. «Τα έχετε βγάλει όλα στο σφυρί», σημείωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας και ...συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις του για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά του να αναστηλώσει και να αποκαταστήσει στη συνείδηση των εργαζομένων το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Από την άλλη, αναφερόμενος στα «αγκωνάρια» του συστήματος, μίλησε μεταξύ άλλων για το άρθρο 48, που αφορά την κατάσταση πολιορκίας και προβλέπει ότι σε περίπτωση εμπλοκών αναστέλλονται όλα τα δικαιώματα του λαού, το δικαίωμα έκφρασης και γνώμης, το δικαίωμα στην απεργία, στο συνδικαλισμό, δημόσιες συναθροίσεις κ.ο.κ., δηλαδή απαγορεύεται ο λαός να εκφραστεί σε μία τέτοια περίπτωση κρίσης, την ίδια ώρα που το ίδιο θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει την επίταξη των αεροδρομίων επειδή ανήκουν τώρα στη «Fraport», λιμανιών κ.λπ. Ενώ αναφέρθηκε ακόμη και στο άρθρο 107, που κατοχυρώνει συνταγματικά τα προνόμια του κεφαλαίου και από τη δεκαετία του '50 που ισχύει, μέχρι σήμερα διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού όλες οι κυβερνήσεις.

«Ο λαός», σημείωσε ο Θ. Παφίλης κλείνοντας, «θα βγει στο προσκήνιο, θα γκρεμίσει τα τείχη και τις φυλακές που χτίζετε και να ξέρετε ότι όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Θα πάρει την εξουσία - γιατί τότε θα υπάρχει λαϊκή κυριαρχία, όταν πάρει τον πλούτο στα χέρια του - και τότε θα υπάρχει το Σύνταγμα του λαού, της πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας, που στο πρώτο του άρθρο θα γράφει καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με το ΚΚΕ να είναι στην πρώτη γραμμή όπως πάντα σε αυτόν τον αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφήνουν ανέγγιχτα τα «ιερά και όσια» του κεφαλαίου(2019-02-13 00:00:00.0)
Ο λαός με την πάλη του να επιβάλει ρωγμές στην πολιτική σταθερότητα(2018-11-15 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές οι κατευθύνσεις της συνταγματικής αναθεώρησης(2007-02-17 00:00:00.0)
Ο πρώτος λόγος στον ελληνικό λαό και την πάλη του(2001-04-07 00:00:00.0)
Τι δεν κατοχυρώνεται(2001-02-18 00:00:00.0)
Επιλογή της ολιγαρχίας(2001-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ