Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε κλοιό

Την ώρα που η κυβέρνηση καμώνεται ότι δίνει ...μάχες «σώμα με σώμα» για να ανακουφίσει τάχα τα λαϊκά στρώματα από τα βάρη που έβαλε στις πλάτες τους, δεκάδες νομοσχέδια περνάνε με καταιγιστικούς ρυθμούς, κλείνοντας διάφορες «εκκρεμότητες» για το κεφάλαιο και ικανοποιώντας διακαείς του πόθους. Μεταξύ αυτών, τις μέρες αυτές ψηφίζονται το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση άλλων δέκα λιμανιών, αρχής γενομένης από Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, για τα οποία είναι γνωστό το αμερικανικό ενδιαφέρον που τα βάζει στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδίων και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το νομοσχέδιο για τους «εταιρικούς μετασχηματισμούς», που απλοποιεί και επιταχύνει τις συγχωνεύσεις, διάφορες διεθνείς συμβάσεις για την προσέλκυση «ξένων επενδυτών» και πάει λέγοντας. Παράλληλα - ενόψει και της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» - τις αμέσως επόμενες βδομάδες αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά και τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις, τις επιπλέον προσαρμογές στη δημόσια διοίκηση, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων μετά τον πρόσφατο «άγονο» διαγωνισμό, κ.λπ. Αυτή είναι η άλλη όψη της αντεργατικής επίθεσης και των εκατοντάδων μνημονιακών νόμων, που ζουν και βασιλεύουν. Και ο λαός όχι μόνο δεν πρόκειται να δει «χαΐρι» από αυτή την πολιτική, αλλά αντίθετα θα συνεχίσει όπως και τώρα να βλέπει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του στον μόνιμο «κλοιό» της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτόν τον κλοιό μπορεί να τον σπάσει μόνο η δική του πάλη και συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Ρήξεις...

Από ...ρήξεις ο ΣΥΡΙΖΑ άλλο τίποτα! Κάτι βέβαια είχαμε καταλάβει από την περίοδο ακόμα των δημοψηφισμάτων, όπου το «όχι» έγινε ένα μεγάλο «ναι» στο τρίτο μνημόνιο, αλλά τώρα, και αφού πρώτα μας ...απελευθέρωσε από τα «μνημονιακά δεσμά», εφαρμόζοντας κατά γράμμα όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις, επανέρχεται δυναμικά. Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός το πήρε πάνω του και προχώρησε σε αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού «πάνω απ' όσα είχαν εισηγηθεί» οι επιτροπές και οι «εταίροι». Το ότι παράλληλα ενεργοποίησε τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για την απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον καθορισμό του από τον εκάστοτε υπουργό, αποτελεί μια μικρή λεπτομέρεια. Ετοιμη είναι η κυβέρνηση να «σπάσει αυγά» και για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από πλειστηριασμούς και εκβιασμούς. Το γεγονός βέβαια ότι οι προτάσεις αυτές, μετά και από τις απαραίτητες «συνεννοήσεις» με τους τραπεζίτες, καταλήγουν έτσι ή αλλιώς σε ένταση των εκβιασμών και σε χιλιάδες νέους πλειστηριασμούς, μικρή σημασία έχει για την κυβέρνηση.

... και μαθήματα

Οσο για την «εμβληματική» και προοδευτική «τομή» που παρουσιάστηκε με παχιά λόγια περί διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας, όχι απλά παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες πανηγυρικά, αλλά τελικά αποδεικνύεται «κόλπο γκρόσο» και για τον επιχειρηματικό εναγκαλισμό των δύο. Εδώ βέβαια οι άνθρωποι δεν δίστασαν να βαφτίζουν «ρήξη με τον εθνικισμό» τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών και συνολικά τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, που αλείφουν «βούτυρο στο ψωμί» εθνικισμών και αλυτρωτισμών, σε αυτά θα κολλούσαν; Μ' αυτά και μ' αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον «αριστερό» μανδύα, φέρει σε πέρας και άλλη μια βρώμικη αποστολή: Να διδάξει τον «ρεαλισμό» της υποταγής στα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Αυτό το μάθημα ο λαός πρέπει να το αγνοήσει, δυναμώνοντας τον αγώνα για τις δικές του ανάγκες, για την πραγματική φιλολαϊκή ρήξη σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Δική τους η ευθύνη

Με δεκάδες νεκρούς κάθε χρόνο από την αναμενόμενη και προβλεπόμενη έξαρση της εποχικής γρίπης, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν τον κάλπικο καβγά, αλλά δεν βγάζουν άχνα για την ουσία, που είναι η εξής: Με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, το εμβόλιο της γρίπης δεν εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, δηλαδή δεν είναι δωρεάν για όλους αλλά πληρώνεται από τους ασθενείς. Με δική τους ευθύνη παραμένουν κλειστά 170 δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ. Με δική τους ευθύνη δεν λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένες ΜΕΘ σε νησιά που αποκλείονται το χειμώνα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Αντίθετα, επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τον ίδιο το λαό, που υποφέρει από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου. Καλλιεργούν λογικές «ατομικής ευθύνης» στην αντιμετώπιση της επιδημίας, για να κρύψουν τη δική τους πολιτική ευθύνη για τις διαχρονικές ελλείψεις σε ουσιαστική ενημέρωση, προσωπικό, εξοπλισμό, δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η πολιτική τους και στην Υγεία είναι επικίνδυνη, έως θανατηφόρα. Κι αυτό πρέπει να τους το χρεώσει ο λαός.

Μανδύας

Μια γνωστή εταιρεία στον κλάδο των βρεφικών τροφών «τρέχει» αυτήν την περίοδο μια δράση «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», σε συνεργασία με ΜΚΟ, για τη μείωση της υπογεννητικότητας, μέσω της οικονομικής στήριξης υποψήφιων μητέρων σε 86 απομακρυσμένα χωριά. Η εταιρεία αναλαμβάνει να καλύψει όλα τα έξοδα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης τους, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού, τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας, καθώς και τις ανάγκες των μωρών τους σε βρεφικές τροφές για τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους. Την ώρα λοιπόν που στις τηλεοράσεις διαφημιζόταν αυτή η πρωτοβουλία, μια νέα μητέρα, που εργαζόταν επί 10 χρόνια σ' αυτήν την εταιρεία, είδε τη σύμβασή της να μην ανανεώνεται επειδή έκανε το λάθος να μείνει έγκυος! Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες συνδικαλιστών, της είπαν ότι δεν μπορούν να την κρατήσουν, αφού ως νέα μητέρα θα έχει πολλές υποχρεώσεις, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε απουσίες από τη δουλειά... Της έγινε επίσης γνωστό ότι συμφέρει περισσότερο στην εταιρεία να προσλάβει μια νεότερη εργαζόμενη, με πολύ μικρότερο μεροκάματο. Οσο προκλητικό κι αν ακούγεται, το παράδειγμα δεν είναι μεμονωμένο, αφού τέτοιες πρακτικές αφορούν όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι κάτω από το μανδύα της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» κρύβεται ο στυγνός υπολογισμός του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, που συνθλίβει τις εργατικές ανάγκες και τα δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ