Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία κλιμακώνει με στρατιωτικές ασκήσεις και έρευνες για Ενέργεια

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα ούτε και κανένα τετελεσμένο χωρίς την Τουρκία και υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι κανένα σχέδιο στην περιοχή δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου"». Αυτά επισήμανε χτες η νέα εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, Σεμπνέμ Ακτόπ, κατά την ενημέρωση των συντακτών με βασικό θέμα τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που ετοιμάζει η χώρα της το επόμενο διάστημα.

Η Ακτόπ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στη θάλασσα. Παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα» και μίλησε για την επιχείρηση «Ασπίδα Ανατολικής Μεσογείου» που διεξάγουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις με μια σειρά στρατιωτικών γυμνασίων, τονίζοντας ότι με αυτή «συνεχίζεται με αποφασιστικότητα η διασφάλιση της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο και η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Το Πολεμικό μας Ναυτικό συνεχίζει να προστατεύει και να υποστηρίζει τα ερευνητικά μας πλοία και τις πλατφόρμες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα, η εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν «να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο της διεθνούς συνθήκης για τις εγγυήσεις και τις συμμαχίες», αναδεικνύοντας δηλαδή κι αυτή με τη σειρά της τη σημασία που έχει η τουρκική παρουσία στο νησί, στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωστρατηγικών επιδιώξεων της Αγκυρας.

Η Ακτόπ αναφέρθηκε εκτενώς στην αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα 27 Φλεβάρη - 8 Μάρτη σε τμήματα της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Πολλά τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν να τη χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη άσκηση που έκανε ποτέ η Τουρκία. Αναφέρουν ότι θα πάρουν μέρος εκτός από πλοία, ομάδες κομάντος SAT και SAS, χερσαίες δυνάμεις αλλά και η Ακτοφυλακή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια άλλη μεγάλη άσκηση με την κωδική ονομασία «Ενιαία, κοινή άσκηση "Χειμώνας 2019"», με τη συμμετοχή δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και τη συμμετοχή πολλών ακόμα δυνάμεων.

Σημειωτέον, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη έγινε εκπαιδευτική άσκηση με μέσα άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η γαλλική φρεγάτα «FS Languedoc».

Διακύβευμα ο μεγάλος ορυκτός πλούτος

Στο μεταξύ, χτες, ο «υπουργός Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι από μέρα σε μέρα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» θα ξεκινήσει δραστηριότητες στα ανοιχτά της Κύπρου. «Οπως και στα άλλα ζητήματα θα προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού έτσι και στο θέμα του φυσικού αερίου θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα», είπε ο Ναμί, επιμένοντας ότι το ψευδοκράτος απευθύνει συνεχώς έκκληση για συνεργασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά εκείνη δεν ανταποκρίνεται. «Αυτό είτε θα γίνει είτε δεν θα γίνει. Εμείς θα συνεχίσουμε τη στρατηγική πολιτική που διαμορφώσαμε με την Τουρκία στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήσαμε...», είπε ακόμα.

Υποστήριξε ότι όλος ο κόσμος «έχει αποδεχτεί την πραγματικότητα πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο» και ότι «αν δει κανείς την έκθεση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τις δηλώσεις των ΗΠΑ, τονίζεται ότι πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούν τα δικαιώματα και των δύο λαών σε σχέση με τις πηγές Ενέργειας που θα βρεθούν γύρω από το νησί». Επανέλαβε, τέλος, ότι «ο πιο άνετος, ο πιο οικονομικός και ο πιο γρήγορος δρόμος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας. Αλλωστε, η Τουρκία έχει ήδη μία τεράστια υποδομή για κάτι τέτοιο. Η απόσταση μεταξύ Τουρκίας - Κύπρου για να υπάρξει διασύνδεση με ξηρά είναι η πιο σύντομη απόσταση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ