Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αρχίζουν αύριο οι εργασίες του στον Περισσό

Με το βλέμμα στραμμένο στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ, που αρχίζει τις εργασίες του αύριο Παρασκευή, είναι τα μέλη και οι φίλοι της Οργάνωσης σε όλη τη χώρα.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου, αύριο στις 5 μ.μ., την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΝΕ θα παρουσιάσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ, και έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Αθλητισμού, του συνδικαλιστικού κινήματος κ.ά.

Το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ θα παρακολουθήσει πολυμελής αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το κτίριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ και οι γύρω δρόμοι έχουν στολιστεί με το σύνθημα του Συνεδρίου: «Πιο πολλοί και πιο ικανοί, ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", τον σοσιαλισμό!». Ολα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους αντιπροσώπους και προσκεκλημένους από όλη τη χώρα που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 17 Φλεβάρη.

Στο Συνέδριο θα κορυφωθεί η πλούσια συζήτηση που άρχισε από τον Οκτώβρη, με τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ, και απλώθηκε στις εσωοργανωτικές διαδικασίες της Οργάνωσης, στις σελίδες του «Οδηγητή», αλλά και στις πολλές εκδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, με αφορμή το 12ο Συνέδριο.


Στο πλαίσιο αυτό, το περασμένο Σάββατο, εκδήλωση παρουσίασης των Θέσεων του Συνεδρίου έκαναν οι ΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης Α' Αθήνας της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση, που ξεκίνησε με προβολή βίντεο για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, παρευρέθηκαν η Ελπίδα Νασιοπούλου και η Γεωργία Αγιλάρα, υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που κάλεσε όποιον νέο προβληματίζεται από την κατάσταση που ζει και ψάχνει τη διέξοδο, να κάνει το βήμα με την ΚΝΕ στον αγώνα για έναν κόσμο «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», τον σοσιαλισμό.

Αντίστοιχη εκδήλωση, με θέμα «H νεολαία μπορεί να κατακτήσει τη ζωή που έχει ανάγκη, με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής», πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο οι ΟΒ Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου και Νέας Φιλαδέλφειας της ΚΝΕ. Τη συζήτηση, με ομιλητή τον Νίκο Ρεμπάπη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, απασχόλησαν ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, οι εξελίξεις με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, η σημασία που έχει και για τη νεολαία να ενισχυθεί το ΚΚΕ, να δυναμώσουν η ελπίδα και οι αγωνιστικές διεκδικήσεις.

Επίσης, εκδήλωση παρουσίασης των Θέσεων για το Συνέδριο έκανε προχτές το Τομεακό Συμβούλιο Εβρου της ΚΝΕ στην Ορεστιάδα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με βίντεο - αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ και ακολούθησε ομιλία από τον Ηλία Αργυρόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ ακολούθησε συζήτηση πάνω στις εξελίξεις στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, αλλ για το ζήτημα των ναρκωτικών, για τους διεθνείς ανταγωνισμούς στην περιοχή κ.λπ.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και ο ιστορικός περίπατος που οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Ευρώπης - στο πλαίσιο των πολιτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει με αφορμή το 12o Συνέδριο της ΚΝΕ - σε περιοχές του κεντρικού Λονδίνου, όπου κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων αιώνων έδρασαν σημαντικά πρόσωπα του παγκόσμιου επαναστατικού και εργατικού κινήματος και έλαβαν χώρα εξίσου σημαντικά γεγονότα του.

Στο πρόγραμμα του περιπάτου περιλαμβάνονταν οι εξής σταθμοί: Η τοιχογραφία με θέμα τη μάχη που έγινε στην Cable Street στις 4 Οκτώβρη 1936, μεταξύ της φασιστικής οργάνωσης BUF και αντιφασιστών διαδηλωτών με πρωτοπόρους τους Βρετανούς κομμουνιστές. Δεύτερος σταθμός αποτέλεσε το σπίτι της οικογένειας Μαρξ στην οδό Dean στο Σόχο, όπου έζησαν ο Καρλ Μαρξ με την γυναίκα και τα παιδιά του κατά τη δεκαετία του 1850, και τέλος η παμπ «The Red Lion», στον πάνω όροφο της οποίας έγινε από τις 29/11/1847 έως τις 8/12/1847 το δεύτερο συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστών. Για τις ανάγκες του συνεδρίου ζητήθηκε από τον Μαρξ και τον Φρίντριχ Ενγκελς να συντάξουν το πρόγραμμα της Ενωσης Κομμουνιστών, και το κείμενο εκδόθηκε το 1848 στη Γερμανία με τον τίτλο «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Οι ξένες αντιπροσωπείες που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο της ΚΝΕ

Στο μεταξύ, τις 30 έφτασαν οι αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο οι οποίες θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Η λίστα των συμμετοχών έχει ως εξής:

1) Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

2) Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

3) Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

4) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

5) Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

6) Κομμουνιστική Νεολαία Γουατεμάλας

7) Ενωση Νέων Κομμουνιστών ΗΠΑ

8) Νεολαία ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό)

9) Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας

10) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

11) Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία

12) Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία

13) Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

14) Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

15) Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος

16) Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών, Μεξικό

17) Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές

18) Ομοσπονδία Νεολαίας Νεπάλ

19) Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, Νότια Κορέα

20) Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν

21) Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

22) Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

23) Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας

24) Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας

25) Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας, Σερβία

26) Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών, Σρι Λάνκα

27) Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς

28) Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

29) Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, Τσεχία

30) Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ