Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι περιφερειακές χρηματοδοτήσεις βγαίνουν από τη βαριά φορολογία των λαών

Τους μύθους περί των «χρηματοδοτήσεων - χάρισμα» της ΕΕ ξεσκέπασε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και παρεμβαίνοντας στη συζήτηση με τίτλο «Κοινές διατάξεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και δημοσιονομικοί κανόνες αυτών».

Στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

«Ας ξεσκεπαστούν οι μύθοι περί χρηματοδότησης περιφερειακής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Κανένα ταμείο συνοχής ή άλλο δεν φέρνει σύγκλιση. Απόκλιση, ανισομετρία κρατών, περιφερειών είναι σιδερένιος νόμος του καπιταλισμού, της άναρχης ανάπτυξής του με κριτήριο το κέρδος.

Κανένα πρόγραμμα δεν σταμάτησε καμιά κρίση, ούτε θα προλάβει την επόμενη.

Οι χρηματοδοτήσεις συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, την Οικονομική Διακυβέρνηση, εκβιάζοντας συμμόρφωση με αντιλαϊκές πολιτικές, μεταρρυθμίσεις, μνημόνια διαρκείας.

Το κύριο δεν είναι η απορρόφηση κονδυλίων - για την οποία περηφανεύονται υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι - αλλά πού πάνε. Στην ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων με βάση τις προτεραιότητες της Ενωσης. Οι λαϊκές ανάγκες για έργα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, Yγεία, σχολεία, λαϊκή κατοικία, αποζημιώσεις πληγέντων θεωρούνται κόστος, υποβαθμίζονται, εξαιρούνται. Αυτές διεκδικεί μόνο το ΚΚΕ.

Τέλος, ο μεγάλος μύθος: Οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι χάρισμα καμιάς Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βγαίνουν από τη βαριά φορολογία του λαού, ενώ οι επιχειρήσεις φοροαπαλλάσσονται.

Αυτόν τον πλούτο του να διεκδικήσει ο λαός για ικανοποίηση των αναγκών του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ