Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Καβγάδες για μικροκομματικές σκοπιμότητες

Με ένα το κρατούμενο την ταύτισή τους στα κύρια ζητούμενα του κεφαλαίου, μεταξύ αυτών και για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών προκειμένου να εξασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα και συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εδώ και δύο μέρες στη Βουλή έστησαν παιχνίδι γύρω από το άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αντιπαράθεση αφορά το αν η απόφαση της παρούσας Βουλής δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτή η Βουλή δεσμεύει την επόμενη τόσο για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν όσο και για την κατεύθυνση που θα έχουν αυτά, ενώ η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ υποστήριζαν το αντίθετο. Το θέμα τέθηκε και σε ψηφοφορία, όπου υπερίσχυσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβερνητική πρόταση.

Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Οπως τόνισε ο γενικός εισηγητής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, «αυτή η συζήτηση για το αν δεσμεύει η κατεύθυνση των άρθρων και των διατάξεων που τίθενται για αναθεώρηση, δεν έχει καμιά πρακτική αξία (...) Είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε, τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη, η αναθεωρητική Βουλή».

Εξάλλου, όπως ανέφερε, «αυτό συνέβαινε και στις προηγούμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις. Γι' αυτό και εμείς, ως ΚΚΕ, αλλά και άλλα κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, λέγαμε ότι δεν πρέπει σε κρίσιμες συνταγματικές διατάξεις να συγκεντρώνεται ο αριθμός των 180 βουλευτών» για να μην έχει η επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λυμένα τα χέρια της, για να αναθεωρεί τις διατάξεις όπως αυτή θέλει αφού θα χρειάζεται μόνο 151 ψήφους.

«Εμείς - πρόσθεσε - την ίδια στάση είπαμε θα κρατήσουμε και τώρα. Τα άλλα κόμματα αλλάζουν τη θέση τους ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή αν είναι στην αντιπολίτευση. Το μεν κόμμα που είναι στην κυβέρνηση κάθε φορά, θέλει να υπάρχει δεσμευτικότητα, το δε κόμμα που είναι στην αντιπολίτευση και φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση θέλει να έχει ελευθερία κίνησης στην επόμενη Βουλή».

Υπογράμμισε πως η όλη συζήτηση «αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 32, όπου και οι δύο συμφωνείτε. Η ΝΔ λέει εκλογή με 151, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με αυτά που έλεγε το 2014, λέει εκλογή από το λαό που είναι βαθιά αντιδραστική θέση γιατί ισχυροποιεί ένα μονοπρόσωπο όργανο. Δεν είναι τυχαίο ότι και η Χρυσή Αυγή υπερασπίζεται αυτήν τη θέση. Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι διαφωνούμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ