Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εκδήλωση στη Σιάτιστα Κοζάνης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βοΐου στο Τραπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, με ομιλητές τον Κώστα Χατζηδαμιανό, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και τον Μιχάλη Καραμπατζιά, μέλος του ΓΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Βοΐου.

Στην ομιλία του ο Κ. Χατζηδαμιανός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον κλάδο της γούνας, που αποτελεί τη βασικότερη παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή και ο οποίος βρίσκεται σε κρίση, παρά την αναιμική ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Οπως είπε, «χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια, με την ανεργία στους γουνεργάτες να αγγίζει το 50%. Αρκετοί από αυτούς δουλεύουν ανασφάλιστοι, με μεροκάματα 20 - 30 ευρώ για 8ωρη και 12ωρη εργασία. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας έχουν γενικευτεί σε βάρος της ενιαίας ΣΣΕ. Η ζωή των γουνεργατών και των οικογενειών τους χειροτέρεψε δραματικά την τελευταία δεκαετία, εν αντιθέσει με τα μονοπώλια του κλάδου της γούνας, που πλουτίζουν από την εκμετάλλευσή τους και εισέπρατταν πακτωλό επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών. Η όποια ανάπτυξη υπήρχε στον κλάδο της γούνας ή και αυτή που μπορεί να υπάρξει μελλοντικά στηρίζεται αποκλειστικά στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη συρρίκνωση των αυτοαπασχολούμενων γουνοποιών της περιοχής».

Ο Μ. Καραμπατζιάς αναφέρθηκε στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Διοίκηση, που στόχο έχουν να ιδιωτικοποιήσουν ζωτικούς χώρους των δήμων, για τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μίλησε επίσης για τα μεγάλα χρέη - πάνω από 5 εκατ. ευρώ - που έχουν οδηγήσει το δήμο σε αδιέξοδο, για την ευκολία με την οποία το τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτεί τους δήμους με υπέρογκα επιτόκια, και για το γεγονός ότι πρόθυμοι δήμαρχοι υλοποιούν αυτά τα μέτρα, φορολογώντας σκανδαλωδώς τους δημότες και υποθηκεύοντας την ακίνητη περιουσία του δήμου, ενώ την ίδια στιγμή δέχονται τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, δεν διεκδικούν πόρους και συμφωνούν με τη λογική της αύξησης των «ιδίων εσόδων» στον προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ