Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ
Ακόμη μια αναγνώριση της συμβολής τους στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Αξιοι συνεχιστές των διαβόητων προκατόχων του βραβείου που απονέμει η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Τσίπρας - Ζάεφ βραβεύονται για τις ...υπηρεσίες τους
Τσίπρας - Ζάεφ βραβεύονται για τις ...υπηρεσίες τους
Η επικείμενη βράβευση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (15 - 17 Φλεβάρη) αποτελεί άλλη μια αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και της ενίσχυσης των «διατλαντικών δεσμών» στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών. Ταυτόχρονα, οι δύο πρωθυπουργοί για τους ίδιους λόγους προτείνονται και για Νόμπελ Ειρήνης.

Το βραβείο «Εβαλντ φον Κλάιστ», όπως ονομάζεται το βραβείο της Διάσκεψης του Μονάχου, απονέμεται από το 2009 σε «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών», πάντα με συγκεκριμένο προσανατολισμό: Την εξυπηρέτηση των εγκληματικών, δολοφονικών, ιμπεριαλιστικών σκοπών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ανά τον κόσμο. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν τόσο η ονομασία του βραβείου όσο και οι διαβόητοι προκάτοχοί του. Ο νομικός και εκδότης Εβαλντ φον Κλάιστ ήταν ιδρυτής και εξέχουσα προσωπικότητα της Διάσκεψης του Μονάχου για πάνω από 30 χρόνια. Ξεχώρισε για την «καθοριστική συμβολή του στην προώθηση του διατλαντικού διαλόγου για την ασφάλεια και στην εισαγωγή της μεταπολεμικής Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη ψυχροπολεμική τάξη ασφαλείας». Από τη δημιουργία της (1963) η Διάσκεψη του Μονάχου (τότε ονομαζόταν Internationale Wehrkunde) «ήταν πρώτα και κύρια ένας τόπος, όπου οι Γερμανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους από τον σημαντικότερο σύμμαχό τους, τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ», αναφέρει η ιστοσελίδα της Διάσκεψης εξυμνώντας το ρόλο του ιδρυτή της στους στενούς οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της Γερμανίας με τις ΗΠΑ. Ο Ε. Κλάιστ, γόνος οικογένειας που στήριζε τη μοναρχία στη Γερμανία, υπήρξε κατώτερος αξιωματικός του στρατού των ναζί, που αργότερα συμμετείχε σε απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, την οποία προωθούσε ο πατέρας του.

Πάντως, ο Κλάιστ ξεχώρισε και για την εξειδίκευσή του σχετικά με το ρόλο των πυρηνικών όπλων στην «αμυντική στάση του ΝΑΤΟ» και τον ρόλο της Ευρώπης στη «διατλαντική εταιρική σχέση», ζητήματα που απασχολούσαν το ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» και μετά.

Διαβόητοι προκάτοχοι

Οσο για τους προκατόχους των βραβείων «Εβαλντ φον Κλάιστ», ο καθένας έχει χαράξει τη δική του πορεία για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ορισμένοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αιματοβαμμένη ιστορία του ΝΑΤΟ.

Πρώτος και καλύτερος ο Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1969 - 1977) επί Προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Βιετνάμ, ενώ πρωτοστάτησε και στη στήριξη δικτατορικών καθεστώτων που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών, της δικτατορίας Πινοσέτ στη Χιλή και άλλων. Επίσης, επί υπουργίας του έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία στήριξαν οι ΗΠΑ. Ο Κίσινγκερ προβάλλεται ως εκπρόσωπος της λεγόμενης «ρεαλιστικής» εξωτερικής πολιτικής, που έχει ως αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον, πέρα από «ηθικούς φραγμούς» και «ανθρώπινα δικαιώματα», τα οποία χαρακτήριζε «επικίνδυνες αφέλειες που φανερώνουν άγνοια για το πώς λειτουργεί ο κόσμος».

Το 2010 το βραβείο απονεμήθηκε στον Ισπανό Σοσιαλδημοκράτη Χαβιέ Σολάνα, που από το 1995 διετέλεσε γγ του ΝΑΤΟ και πρωτοστάτησε στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Στη συνέχεια αναδείχθηκε επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Αλλοι βραβευμένοι είναι ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Γιόακιμ Γκάουκ, γνωστός για την αντεπαναστατική του δράση και την υπεράσπιση των ...«ανθρωπίνων» δικαιωμάτων στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2008, Τζον Μακέιν, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την Ειδική Αποστολή Παρατηρητών στην Ουκρανία κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org