1984. Κινητοποίηση λαϊκών φορέων του Παγκρατίου με αίτημα το ξήλωμα του αγάλματος |
Ηταν επόμενο, λοιπόν, το άγαλμα του Τρούμαν να γίνει αντικείμενο διαμαρτυριών για πολλά χρόνια, ήδη από τη δεκαετία του 1980, να αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας.
Αρχικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα έθεσε ως αίτημα την απομάκρυνση του αγάλματος, που προσέβαλλε την ιστορική μνήμη του λαού μας. Πολύμορφες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με την κυβέρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ να αρνείται να υλοποιήσει το λαϊκό αίτημα. Το 1986 το άγαλμα γκρεμίζεται από ωρολογιακό μηχανισμό και στη συνέχεια ξεκινάνε κινητοποιήσεις με στόχο τη μη επανεγκατάστασή του. Το 1987 το άγαλμα ξαναστήνεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και μετά το ξαναστήσιμο του αγάλματος.
Μάης 1999. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ γκρεμίζουν το σύμβολο των εγκλημάτων |
Δύο μέλη της ΚΝΕ συνελήφθησαν μετά το τέλος της συγκέντρωσης και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και τους ασκήθηκε δίωξη για «διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης περιουσίας κατά συναυτουργία». Κατά τη διάρκεια των δικών που ακολουθούν αθωώνονται.
Τον Ιούλη του 2006 δυνάμεις του ΠΑΜΕ γκρέμισαν εκ νέου το άγαλμα, σε μια κίνηση συμβολική, που εξέφρασε την αντίθεση του ταξικού κινήματος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον Λίβανο, στις απειλές προς την Παλαιστίνη, τη Συρία και όλη την περιοχή. «Ο Τρούμαν για το λαό μας και όλους τους λαούς του κόσμου συμβολίζει το μίσος, την έχθρα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών. Η κίνηση του ΠΑΜΕ, να γκρεμίσουμε σήμερα το άγαλμα αυτό, ήταν συμβολική και δείχνει την αντίθεσή μας σ' αυτή την πολιτική. Δείχνει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την έκφραση αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο που αντιστέκεται στους ιμπεριαλιστές και τα σχέδιά τους», τόνιζε τότε το ΠΑΜΕ.
Αμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης της ΝΔ, με τον εκπρόσωπό της, Θ. Ρουσόπουλο, να δηλώνει: «Αυτού του είδους οι πράξεις είναι καταδικαστέες». Είχε προηγηθεί παρόμοια δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα...