Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παρενοχλήσεις, εμπλοκή και δηλώσεις

«Λεκτική παρενόχληση» διά ασυρμάτου δέχτηκε από τους Τούρκους το ελικόπτερο τύπου «Σινούκ» που μετέφερε τον πρωθυπουργό, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και την κυβερνητική αντιπροσωπεία, όταν απογειώθηκε από τη Ρω και ενώ πετούσε νοτιοδυτικά της Μεγίστης, με κατεύθυνση τη Ρόδο. Κατά τη συνήθη πρακτική τους, το τουρκικό ραντάρ ενημέρωνε τους πιλότους του ελικοπτέρου ότι βρίσκονται τάχα εντός τουρκικού FIR και οφείλουν να αποχωρήσουν. Το «Σινούκ» συνέχισε την πορεία του κανονικά.

Εξάλλου, χτες 4 τουρκικά «F-16» και ένα ελικόπτερο προχώρησαν σε 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, και 8 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Στις διαδικασίες αναχαίτισης που ακολούθησαν, σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χτες οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις «προβοκατόρικες» και «επιθετικές» - όπως τις χαρακτήρισε - ενέργειες, προκειμένου να αποφευχθούν «ανεπιθύμητα περιστατικά γύρω από τα νησιά του Αιγαίου», ενώ σύμφωνα με το «Αναντολού» επεσήμανε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο».

Στο μεταξύ, χτες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σε ό,τι αφορά το περιστατικό με την ελληνική σημαία στη νήσο Ανθρωποφάς, σε πρωτοσέλιδό της υποστήριζε ότι η τουρκική κυβέρνηση επικοινώνησε και ενημέρωσε το Σάββατο σε κάθε βαθμίδα την Αθήνα για το περιστατικό, ζητώντας να αφαιρεθεί η σημαία, μιλώντας για προβοκάτσια. Επίσης, ότι την Κυριακή το βράδυ, αφού δεν είχε απομακρυνθεί η σημαία, δόθηκε η εντολή στους Τούρκους κομάντος να ξεκινήσουν την επιχείρηση, να πάρουν τη σημαία και να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Αρμόδιες πηγές πάντως στην Αθήνα αρνούνταν και χτες τόσο ότι υπήρξε τέτοια «ενημέρωση» από την Αγκυρα, όσο και ότι υπεστάλη η σημαία, αν και λέγεται ότι το Σάββατο υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών που αφορούσε το θάνατο του σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου, και την έκφραση συλλυπητηρίων από πλευράς του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ προς τον Ελληνα ομόλογό του. Στο μεταξύ, πλοία του ελληνικού Λιμενικού έχουν αναπτυχθεί πέριξ της περιοχής και αποτρέπουν την πρόσβαση στη νησίδα, ωστόσο πλάνα που διακινούνται δείχνουν τη σημαία στη θέση της.

Πάντα, από πλευράς του υπουργείου Αμυνας, ο αν. υπουργός Φ. Κουβέλης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Θέμα», αρνήθηκε ότι κατέβηκε η ελληνική σημαία και εκτίμησε ότι οι Τούρκοι «κατασκεύασαν» την είδηση για να ισορροπήσουν το πρόσφατο περιστατικό στη Ρω, ενώ σημείωσε ότι ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό, και στηλίτευσε τη στάση της Αγκυρας, κάνοντας λόγο για «μια επιλογή κλιμακούμενης έντασης».

Από πλευράς ΥΠΕΞ, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο υφυπουργός Γ. Αμανατίδης στηλίτευσε εμμέσως την κίνηση των τριών νεαρών να στήσουν σημαία στη βραχονησίδα, λέγοντας ότι «ο καθένας δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ούτε στο εσωτερικό ούτε πουθενά αλλού». «Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους, δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «υπάρχει διερεύνηση του περιστατικού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org