Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιταχύνει για διεύρυνση με ΠΓΔΜ και Αλβανία

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και ΠΓΔΜ ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν, εγκρίνοντας τη λεγόμενη ετήσια δέσμη μέτρων της για τη διεύρυνση, η οποία περιλαμβάνει επτά επιμέρους εκθέσεις ανά χώρα (Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο). Πρόκειται για άλλο ένα βήμα στο σχεδιασμό για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, στην υλοποίηση του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει βασικό ρόλο, εν μέσω της κλιμακούμενης κόντρας ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών, των διαύλων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής.

«Βήμα για ολόκληρη την περιοχή»

Δεν περνά απαρατήρητο ότι για πρώτη φορά, μαζί με τη δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση, η Κομισιόν δημοσίευσε επίσης τις ετήσιες αξιολογήσεις των προγραμμάτων οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Εκεί η ΕΕ πιέζει τις ενδιαφερόμενες για ένταξη χώρες να «ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά» τους, να διασφαλίσουν «οικονομική σταθερότητα», να διευθετήσουν ζητήματα όπως το «αδιαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον» όπου «στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός», και βέβαια να προχωρήσουν σε «πλήρη απελευθέρωση των αγορών Ενέργειας και Μεταφορών».

«Μέσω της αξιολόγησης της προόδου που έχει σημειωθεί και του προσδιορισμού των ελλείψεων, παρέχονται κίνητρα και καθοδήγηση σε αυτές τις χώρες για να προβούν στις αναγκαίες φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις», λέγεται χαρακτηριστικά από πλευράς Κομισιόν.

Στο ίδιο άλλωστε πνεύμα, στις δηλώσεις των επικεφαλής της διαδικασίας, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «το σημερινό βήμα προόδου για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ είναι ένα βήμα προόδου για ολόκληρη την περιοχή», ενώ ο αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε: «Η πολιτική διεύρυνσης εξακολουθεί να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των οικονομιών (...) και τη σταθερότητά τους, κάτι που είναι επίσης προς το συμφέρον της ΕΕ. Στις συστάσεις που εκδόθηκαν σήμερα για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου, αλλά είναι επίσης σαφές - και αυτό αφορά όλα τα Δυτικά Βαλκάνια - ότι στο δρόμο για την ΕΕ δεν επιτρέπονται παρακάμψεις. Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Χρειάζεται αποφασιστικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

«Το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί επειγόντως»

Στην Εκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ και στην ειδική ενότητα για την «περιφερειακή συνεργασία» αναφέρεται ότι «η χώρα διατήρησε τις καλές της σχέσεις με άλλες χώρες της διεύρυνσης και συμμετείχε ενεργά σε περιφερειακές πρωτοβουλίες. Εχουν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας, μεταξύ άλλων μέσω της έναρξης ισχύος της διμερούς συνθήκης με τη Βουλγαρία».

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαφορά με την Ελλάδα στο ονοματολογικό, και πιέζοντας η ΕΕ να κλείσει το θέμα, ώστε να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, η Εκθεση τονίζει ότι «Το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί επειγόντως», ενώ καταγράφει ότι «οι συζητήσεις για το "ζήτημα του ονόματος" έχουν εντατικοποιηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» και ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ «ήταν συγκεκριμένα σημάδια ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Σημειωτέον, και σε ό,τι αφορά την Αλβανία, η Κομισιόν κρίνει ότι «η Αλβανία συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση διμερών θεμάτων με την Ελλάδα», προσθέτει, σε άλλο ένα θέμα που «τρέχει» η ελληνική κυβέρνηση.

Συνέχεια στο αλισβερίσι με την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο επίτροπος Χαν δήλωσε ότι «εξακολουθεί να απομακρύνεται ουσιαστικά από την ΕΕ», καλώντας την να «αντιστρέψει επειγόντως αυτήν την αρνητική τάση, προς το δικό της συμφέρον», σε ό,τι αφορά τις διώξεις στο εσωτερικό μετά το πραξικόπημα. Ταυτόχρονα βέβαια, επισήμανε, η Τουρκία θα παραμείνει «σημαντικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ» και θα συνεχιστεί η συνεργασία «σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», όπως το Μεταναστευτικό.

Παραπέρα, σε ό,τι αφορά Κυπριακό και Κυπριακή Δημοκρατία, στην Εκθεση αναφέρεται πως «δεν σημειώθηκε πρόοδος στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ για τις σχέσεις με την Ελλάδα αναφέρεται ότι «η συνεργασία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη μετανάστευση εντατικοποιήθηκε περαιτέρω. Ωστόσο, οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Εκθεση σημειώνει ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά για καλές σχέσεις γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχομένως προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες και παρότρυνε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον κράτους - μέλους ή πηγή τριβών ή πράξεων που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ