Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χυδαιότητες

Βρισιές, προσωπικοί χαρακτηρισμοί, χυδαίες εκφράσεις πεζοδρομίου ακόμα και για τις οικογένειες των διαδηλωτών, απειλές με προσωπικές αναφορές, μέχρι και ατάκες ότι «γουστάρουν να βλέπουν αίμα». Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα μαρτυρούν φοιτητές και εργαζόμενοι ότι άκουσαν από τα ΜΑΤ κατά την προχτεσινή απρόκλητη επίθεση στην αντιπολεμική πορεία. Τα ίδια επαναλήφθηκαν και το απόγευμα της Δευτέρας, στη συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ, αλλά και το πρωί της Τρίτης στην Ευελπίδων, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίζουν χυδαία τους συγκεντρωμένους, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά για αποτέλεσμα σχετικών «παροτρύνσεων». Τα παραπάνω είναι κι αυτά χαρακτηριστικά της έντασης του αυταρχισμού και της άγριας καταστολής με την οποία απαντά η κυβέρνηση στις λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις. Φαίνεται ξανά ότι η βρώμικη δουλειά που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας της με τις ΗΠΑ, δεν της αφήνει περιθώρια και δείχνει το πιο αντιδραστικό και αποκρουστικό της πρόσωπο σε όσους αγωνίζονται.

Χρήσιμοι

Βήμα στη φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δίνει το τουρκικό κρατικό κανάλι ΤRT, με πρωταγωνιστή τον υπόδικο Ηλία Κασιδιάρη. Ο ρεπόρτερ του καναλιού αντιμετωπίζει τάχα κριτικά τη δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά αφήνει τον «playboy» της οργάνωσης (έτσι τον χαρακτηρίζει στο ρεπορτάζ!) να «ξερνάει» τον εθνικιστικό και ρατσιστικό του λόγο, να ισχυρίζεται προκλητικά ότι η εγκληματική οργάνωση δεν έχει δολοφονήσει μετανάστες, τον Παύλο Φύσα, ή ότι δεν είναι ναζιστές και νοσταλγοί του Χίτλερ. Σε κάθε περίπτωση, δεν περνάει απαρατήρητο το «ενδιαφέρον» που δείχνει η τουρκική κρατική τηλεόραση για τους χρυσαυγίτες. Ο τρόπος που τους προβάλλει, «φωνάζει» από μακριά ότι ο εθνικιστικός - ρατσιστικός λόγος της Χρυσής Αυγής είναι χρήσιμος για τις αμφισβητήσεις και τα σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο και αλλού. Εντύπωση, όμως, προκαλεί και η ευκολία με την οποία οι ...τουρκοφάγοι της Χρυσής Αυγής και ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη τους δέχονται να δώσουν συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, συμμετέχοντας πρόθυμα στα παιχνίδια της κυβέρνησης Ερντογάν και της αστικής τάξης της γείτονος χώρας.

Γαβγίσματα

Σε νέο αντικομμουνιστικό παραλήρημα επιδόθηκε η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή, με αφορμή το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία. Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής λένε «μπράβο» στην επίθεση των ΜΑΤ στη διαδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι οι ίδιοι που χαρακτήρισαν «ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα» το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις συμφωνίες που υπέγραψε εκεί. Τώρα, με τη στάση της, η Χρυσή Αυγή θέλει να υλοποιηθούν οι συμφωνίες αυτές με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χωρίς να υπάρχουν αντιστάσεις, να χτυπηθεί κάθε αντίσταση και φωνή διαμαρτυρίας για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Οι ναζιστές - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής είναι επικίνδυνοι και ο λαός μας πρέπει να βγάλει συμπεράσματα. Συμπεράσματα πρέπει να βγάλει και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, για τις θέσεις και το ρόλο της Χρυσής Αυγής. Προσπαθεί να χύσει το δηλητήριο σε βάρος του λαού που αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εκμετάλλευση. Ούτε οι Ενώσεις των αστυνομικών μπορούν να μένουν αδιάφορες απέναντι στα γαβγίσματα των ναζιστών. Πρέπει να τα καταδικάσουν, όπως και τις επιθέσεις των ΜΑΤ σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Εικόνα από το μέλλον

Την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία πανηγύριζαν χτες για ένα ακόμα ρεκόρ «υπεραπόδοσης» των λεγόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 900 εκατομμύρια ή 7,9% αύξηση σε σχέση με τους στόχους, εξέφραζαν και την «αγωνία» τους για τη «φοροδοτική ικανότητα» που κάμφθηκε το Φλεβάρη, αφού εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα «στέγνωσαν» από τη φοροληστεία. Οι δυο αυτές εικόνες είναι αλληλοσυμπληρούμενες, αφού τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν να προέλθουν αλλιώς, πέρα από το «στέγνωμα» του λαού, είτε μιλάμε για άμεσους και έμμεσους φόρους είτε για περικοπές σε κονδύλια που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται και για εικόνα από το μέλλον, με την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει για εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, με τη μείωση του αφορολόγητου να είναι μπροστά και ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα, την ώρα που το «δικής της κοπής» «αναπτυξιακό» σχέδιο προβλέπει ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, όπως και διευκολύνσεις κάθε είδους στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να δουν καθαρά ότι τα χειρότερα δεν είναι πίσω, αλλά μπροστά, και να πάρουν τα μέτρα τους.

Μπράβο παιδί μου!

«Μπράβο παιδί μου!». Η φωνή της βγήκε βαθιά μέσα απ' το στήθος. Κι έκανε τα μάτια του παιδιού της να λάμψουν. Πόσο περήφανος έγινε εκείνη την ώρα. Ακούγοντας την ίδια του τη μάνα να του λέει ξανά και ξανά «είμαι περήφανη για σένα». Πόσο περήφανοι γίναμε όλοι εκείνη τη στιγμή. Τι εξαίσιο μάθημα πήραμε ξάφνου, την ώρα που περνούσαν τα παιδιά με τις χειροπέδες. Μάθημα βγαλμένο από τις πιο όμορφες ιστορίες του εργατικού κινήματος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1906 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000, ενώ οι άστεγοι σε 300.000.

1920 Συνέρχεται το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (18 - 25/4/1920), που ψηφίζει την οργανική προσχώρηση του Κόμματος στην Κομμουνιστική Διεθνή (Γ' Διεθνή). Το Κόμμα προσθέτει στον τίτλο του τον όρο «Κομμουνιστικό»: Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα Ελλάδος (Κομμουνιστικόν).

1926 Ο στρατηγός και δικτάτορας Θ. Πάγκαλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1935 Πεθαίνει ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας.

1946 Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει στην παγκόσμια κοινή γνώμη τη βία του αστικού κράτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης αποχώρησης των αγγλικών στρατευμάτων και σχηματισμού «Κυβερνήσεως Ευρείας Δημοκρατικής Συνεννοήσεως» που θα διεξαγάγει εκλογές με πλήρη ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων.

1951 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), πρόδρομος της ΕΟΚ και της ΕΕ, από την ΟΔ της Γερμανίας, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ιταλία.

1955 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, θεμελιωτής, μεταξύ άλλων, της Θεωρίας της Σχετικότητας. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1921). Το 1933, με την άνοδο των ναζί στην εξουσία, έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Υπήρξε πολέμιος του ρατσισμού και υπέρμαχος της ειρήνης. Το 1949 στο περιοδικό «Monthly Revue» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το δοκίμιό του «Why socialism» («Γιατί σοσιαλισμός»).

1955 Πραγματοποιείται στο Μπαντούγκ της Ινδονησίας η Διάσκεψη 29 κρατών της Ασίας και της Αφρικής, που τάχθηκαν κατά της αποικιοκρατίας και των φυλετικών διακρίσεων.

1974 Πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Μαρσέλ Πανιόλ.

1996 Δεκαοκτώ Ελληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο «Europa» στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια», που έχει ως στόχο Ισραηλινούς τουρίστες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ