Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
Κατεβάζει τον πήχη των προβλέψεων, επιβεβαιώνει την αντιλαϊκή κλιμάκωση

O επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστφελντ κατά την παρουσίαση των προβλέψεων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
O επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστφελντ κατά την παρουσίαση των προβλέψεων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
Στο χαμήλωμα του πήχη ως προς τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία προχώρησε χτες η πλευρά του ΔΝΤ, ανοίγοντας τη συζήτηση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή των προνομοθετημένων αντιλαϊκών μέτρων της λεγόμενης «μεταμνημονικής» περιόδου, αλλά και των παρεμβάσεων εκείνων που αφορούν στη διαχείριση του κρατικού χρέους, ζήτημα το οποίο επίσης συνδέεται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των «δεσμεύσεων» της «επόμενης μέρας».

Η έκθεση του ΔΝΤ για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook) βλέπει ρυθμό ανάκαμψης μόλις στο 2% για το 2018 (από 2,6% στην προηγούμενη έκθεση, του Οκτώβρη) και μάλιστα με φθίνουσα πορεία στο 1,8% για το 2019, όπου και σταματά ο χρονικός ορίζοντας των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού έβλεπε ρυθμούς περαιτέρω «εξασθένισης» στην οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του 1% για τη μετέπειτα περίοδο μέχρι το 2022. Την ίδια ώρα, οι νεότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ εμφανίζονται αρκετά χαμηλότερα από τις «Εαρινές Προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2,5%), που με τη σειρά της επίσης αναμένεται να προχωρήσει σε «αναθεώρηση» σε αντίστοιχη κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, το χαμήλωμα του πήχη ως προς τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης θα ανοίξει τη συζήτηση για την περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 (ταυτόχρονα με την κατακρεούργηση των συντάξεων) αντί για το 2020, όπως προβλέπεται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη.

Συμπληρώνουν το νέο αντιλαϊκό «πακέτο»

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει σήμερα και τη «συνοδευτική» έκθεση αναφορικά με την αναμενόμενη εξέλιξη των «πρωτογενών πλεονασμάτων» και του κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ βλέπει τα «πλεονάσματα» του κρατικού προϋπολογισμού αρκετά χαμηλότερα από τον αντιλαϊκό στόχο που έχει κλειδώσει στο 3,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών παζαριών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα καλυφθεί με παρεμβάσεις όπως είναι η εμπροσθοβαρής κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, η «ελάφρυνση» των δόσεων για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, είτε μέσω κάποιου συνδυασμού των αντιλαϊκών παραμέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι. Να σημειωθεί ότι το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την πλευρά της Ευρωζώνης εμπεριέχει και την πρόσθετη «ρήτρα» του ΔΝΤ σχετικά με την ταχύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την περίπτωση που δεν «βγαίνουν» οι στόχοι τους γύρω από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μ. Ομπστφελντ, ο οποίος, παρουσιάζοντας την έκθεση, τόνισε ότι το χρέος πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης - πακέτο, που θα περιλαμβάνει τόσο τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσής του όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναφορικά με τις διαφορές των εκτιμήσεων με την πλευρά της ΕΕ, επανέλαβε ότι «η συνεπής μας άποψη (του ΔΝΤ) είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Και νομίζουμε ότι με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».

Οι τραπεζικοί όμιλοι

Την ίδια ώρα, η έκθεση του ΔΝΤ κάνοντας μια πρώτη αναφορά στα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος επισημαίνει ότι κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν μεγάλα προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια.

Οπως λένε, «η κατάλληλη και προβλέψιμη χρησιμοποίηση εργαλείων προστασίας καταθετών και προληπτικών ανακεφαλαιοποιήσεων θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της αβεβαιότητας και των κινδύνων σε καταστάσεις χρηματοοικονομικής πίεσης (financial stress) καθώς και για τον περιορισμό των βαρών που μπορεί να επωμισθούν οι φορολογούμενοι». Με άλλα λόγια, πρόκειται για τους τρόπους διάσωσης των τραπεζών και για τον επιμερισμό της χασούρας σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών.

Ειδικότερες αναφορές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (και αυτό της Ελλάδας) αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Διεργασίες σε «υψηλό» επίπεδο

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (20 - 22 Απρίλη) αναμένεται να συνεδριάσει το λεγόμενο Washington Group, που απαρτίζεται από το κουαρτέτο (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) καθώς και από υπουργούς Οικονομικών των «ισχυρών» καπιταλιστικών οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.). Σε αυτό το επίπεδο, θα συζητηθεί το συνολικό «πακέτο», το οποίο βέβαια, πέρα και πάνω από τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, έχει «κοινό παρονομαστή» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής σε ορίζοντα δεκαετιών, μέχρι και το 2060.

Παράλληλα, το «παρών» στη σύνοδο του ΔΝΤ (χωρίς βέβαια συμμετοχή στο Washington Group) θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος, πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί στη Βοστόνη για σειρά επαφών με «επενδυτές», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Η παγκόσμια οικονομία

«Η σημερινή δυναμική δεν είναι διασφαλισμένη», επισημαίνει το ΔΝΤ αναφορικά με τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία. Η έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού κάνει αναφορές σε «κινδύνους» που σχετίζονται με «εσωστρεφείς πολιτικές» οι οποίες πλήττουν το διεθνές εμπόριο καθώς και στην επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ «ενδεχόμενη περαιτέρω δημιουργία χρηματοπιστωτικών αδυναμιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, μειώνοντας την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη».

Σε γενικές γραμμές, οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ παραμένουν στο εύρος των προηγούμενων εκτιμήσεων, ενώ οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Παγκόσμια οικονομία: 3,9% και 3,9%
  • ΗΠΑ: 2,3% και 2,5%
  • Ευρωζώνη: 2,4% και 2%
  • Βρετανία: 1,6% και 1,5%
  • Κίνα: 6,6% και 6,4%
  • Ιαπωνία: 1,2% και 0,9%
  • Ρωσία: 1,7% και 1,5%
  • Ινδία: 7,4% και 7,8%.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολεμικό» χρονοδιάγραμμα στο φόντο ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία(2018-04-21 00:00:00.0)
Διαδοχικά αντιλαϊκά «πακέτα» στη μέγγενη του «χρέους» και των «πλεονασμάτων»(2016-12-02 00:00:00.0)
Προς εκταμιεύσεις δόσεων και νέων αντιλαϊκών μέτρων(2016-05-22 00:00:00.0)
Οχημα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής(2015-07-26 00:00:00.0)
Αντιθέσεις γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής(2014-06-20 00:00:00.0)
Αντιθέσεις πάνω στη δοσμένη αντιλαϊκή στρατηγική(2013-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ