Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεκδικεί ρόλο «διαμεσολαβητή» με τη Ρωσία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το ρόλο του «διαμεσολαβητή» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας διεκδικεί η Γερμανία (όπως και η Γαλλία), που ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις επιχειρηματικές και εμπορικές της δραστηριότητες με τη Ρωσία, αλλά και να προωθήσει τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή.

Σε χτεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία για την «κατάσταση και τις εξελίξεις στη Συρία», η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να τοποθετηθεί στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών η πολιτική διαδικασία για την επίλυση της πολυετούς αιματηρής σύγκρουσης και συζητήθηκαν οι σχετικές δυνατότητες», όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία.

Προχτές το απόγευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησε τηλεφωνικά για τη Συρία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες προώθησης της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα» και «συμφώνησαν ότι αυτό είναι ιδιαίτερα επείγον». Επίσης, συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς τους σχέσεις.

Η Γερμανία διαδραματίζει έναν ειδικό μεσολαβητικό ρόλο, που της επιτρέπει να διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία αναφορικά με την κρίση στη Συρία, δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Καναδή ομόλογό του, Κρίστια Φρίλαντ, επικαλούμενος τις παραδοσιακά στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε τη Ρωσία γι' αυτόν τον διάλογο, διότι χωρίς τη Ρωσία δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για τη Συρία και έχουμε κάποιες προσδοκίες σε σχέση με αυτό», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ