Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Μαζική καταδίκη του νέου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος και του ρόλου της κυβέρνησης

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Συλλαλητήρια καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επίθεσης ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία, της συμμετοχής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους σχεδιασμούς των μακελάρηδων των λαών, αλλά και της άγριας καταστολής που επιστράτευσε ενάντια στην κινητοποίηση φοιτητών - μαθητών - εργαζομένων τη Δευτέρα, οργάνωσαν χτες το απόγευμα Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά ακόμα πόλεις.

Στις κινητοποιήσεις καλούσαν επίσης το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η ΠΑΣΕΒΕ, πλήθος σωματείων και μαζικών φορέων.

Η συνέχεια δίνεται σήμερα και τις επόμενες μέρες, με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις, ενώ όλες οι δυνάμεις πέφτουν πλέον στην προετοιμασία για την Πρωτομαγιά, στην προσπάθεια να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε χώρο δουλειάς το μήνυμα του φετινού ταξικού γιορτασμού, το κάλεσμα ενίσχυσης της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!» φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα

Στην Αθήνα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και έφτασαν με πορεία και συνθήματα, πίσω από τα πανό σωματείων, Ομοσπονδιών και Λαϊκών Επιτροπών, μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, περνώντας προηγούμενα από τις πρεσβείες και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία.


Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα μαζική και δυναμική ήταν η παρουσία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με μια σειρά μπλοκ φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, δίνοντας απάντηση στην καταστολή που αντιμετώπισαν προχτές στη διαδήλωση φοιτητών - μαθητών - εργαζομένων, που οδήγησε στη σύλληψη δύο σπουδαστών και στον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων έξι. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα με τα πανό τους, αλλά και τα συνθήματα που δεν σταμάτησαν να φωνάζουν.

Με τα δικά τους μπλοκ πήραν μέρος στο συλλαλητήριο η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα μίλησε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης τα σωματεία καταδίκασαν, εκτός από την καταστολή σε βάρος φοιτητών και σπουδαστών, και την επιβολή τιμωρίας σε φαντάρο επειδή μίλησε σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση. «Ξεσηκωμός για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν στο λαό της Αθήνας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κλείστε τις βάσεις, φέρτε και τα πλοία, καμία συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», φώναξαν οι διαδηλωτές και απαίτησαν να μην δοθεί «Ούτε γη ούτε νερό» στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Δεκάδες αυγά εκτοξεύθηκαν στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της ΕΕ, στην πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά και στις κλούβες της αστυνομίας που είχαν κατά δεκάδες παραταχθεί έξω από αυτά, όπως και σε κάθε μία από τις πρεσβείες των χωρών - πρωταγωνιστών της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, της Γαλλίας και της Βρετανίας. «Τραμπ, Μέι και Μακρόν είσαστε φονιάδες των λαών», ήταν η απάντηση των σωματείων.

«Κρίση, πολέμοι, προσφυγιά, του καπιταλισμού είναι τα παιδιά» φώναξαν οι διαδηλωτές, ενώ Σωματεία και Ομοσπονδίες από τους κλάδους του Μετάλλου, των Κατασκευών, του Εμπορίου, του Τουρισμού, του Τύπου - Χάρτου, του Φαρμάκου, απαίτησαν με τα πανό και τα συνθήματά τους την απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Τόνισαν ακόμα πως αυτοί που «με βόμβες ναπάλμ σκοτώνουνε λαούς, συνένοχους δεν θα 'χουν τους εργαζόμενους», τους λαούς που βλέπουν τα βάσανά τους να μεγαλώνουν τόσο στον πόλεμο όσο και στην «ειρήνη» των εκμεταλλευτών τους.

Μαχητική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Αποψη της μαζικής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα
Αποψη της μαζικής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα
Μαζική και δυναμική ήταν και η κινητοποίηση που διοργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα!».

Αρχικά έγινε συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, όπου έγιναν οι ομιλίες από τον αντιπρόεδρο της ΕΔΥΕΘ, Αποστόλη Σκούφα, και τον Γιάννη Κουρμούλη από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν πως η επίθεση κατά της Συρίας σηματοδοτεί νέα φάση κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με συγκέντρωση στην περιοχή τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων από όλες τις μεριές του κόσμου. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μιλά για την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας», τη στιγμή που τη βάζει στη μέση του κυκλώνα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής παροικίας.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που πέρασε και από το αμερικάνικο προξενείο.

Σε άλλες πόλεις

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο στην Πάτρα, όπου συνδικάτα και φορείς καταδίκασαν το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Αφετηρία της κινητοποίησης ήταν η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Δημήτρης Ζιαζιάς, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, Βασίλης Βασιλείου. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με σημαντικούς σταθμούς τα προξενεία της Γαλλίας και της Βρετανίας, όπου οι διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινη μπογιά συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη.

Ο Αλ. Περράκης
Ο Αλ. Περράκης
Στη Χαλκίδα, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν κινητοποίηση, ξεκινώντας από τον πεζόδρομο της Αβάντων, όπου έγινε ομιλία από τον Δημήτρη Κατσαρό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στα φανάρια της Νεάπολης, με τους διαδηλωτές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την Πρωτομαγιά, έχοντας μπροστά τους το πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλειάς που ήδη έχει σχεδιαστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να εξασφαλιστούν η ενημέρωση όλων των εργαζομένων και η αναγκαία συμμετοχή τους.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν χτες το βράδυ εργαζόμενοι και νέοι στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε στο Αγρίνιο το Εργατικό Κέντρο. Μετά τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και την ομιλία του Παναγιώτη Πατούλα, αντιπρόεδρου του Εργατικού Κέντρου, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Αντιπολεμική συγκέντρωση και διαδήλωση έγινε και στη Ζάκυνθο, από το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θοδωρής Σαρακίνης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Δυναμική συγκέντρωση οργάνωσαν επίσης στο Βόλο σωματεία και φορείς της Μαγνησίας, στην πλατεία Πανεπιστημίου. Στη συγκέντρωση, με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και της Επιτροπής Ειρήνης, υπήρχε χώρος για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και ειδών υγιεινής για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του πρώην «ΜΟΖΑ». Η προσφορά ήταν μεγάλη και η συλλογή ειδών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Στη συγκέντρωση βασικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Τίρχας, μέλος του ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ αναγνώστηκε επίσης από τον Παναγιώτη Τσιτσιρίκη, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, καταγγελία για την αισχρή επίθεση του προέδρου του ΕΚΒ ενάντια σε συνδικαλίστρια της ΔΑΣ. Επίσης διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα καταγγελίας στην κυβέρνηση για την απαράδεκτη ποινή στον φαντάρο που συμμετείχε στο συλλαλητήριο καταδίκης της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής και για την επίθεση στο χτεσινό συλλαλητήριο των φοιτητών. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.



Εξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία
Εξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ