Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Υπεράσπιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και παραμύθια περί δημοκρατίας

AP

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε χτες στην Ευρωβουλή εγκαινιάζοντας έναν κύκλο συζητήσεων για την παρουσίαση της λεγόμενης πρότασής του για τη «μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ». Εμφανίζεται ως ένας «οδικός χάρτης», που δηλώνει ότι θα προβάλει και στο εσωτερικό της Γαλλίας, στις «κοινωνικές οργανώσεις», ενώ αντιμετωπίζει λόγω των αντεργατικών μεταρρυθμίσεών του σειρά από εργατικές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την προσπάθεια που κάνει ο Μακρόν, ως εκπρόσωπος του κυρίαρχου τμήματος της αστικής τάξης, να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου στον ανταγωνισμό κυρίως με τη Γερμανία αλλά και άλλα καπιταλιστικά κράτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην επίθεση στη Συρία το περασμένο Σάββατο, λέγοντας πως «ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία έσωσαν την τιμή της διεθνούς κοινότητας» και επαναλαμβάνοντας τα προσχήματα περί χημικών όπλων κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε έκκληση στα κράτη - μέλη της ΕΕ για «σθεναρή υπεράσπιση μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας εναντίον μιας τάσης αυταρχισμού σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», τονίζοντας πως «η απάντηση στον αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι η αυταρχική κυριαρχική δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας».

Αυτό που προτείνει είναι η ΕΕ να παίξει - ως ιμπεριαλιστικός οργανισμός - πιο ενεργητικό ρόλο στις επεμβάσεις ανά τον κόσμο για το μοίρασμα αγορών και πόρων. Προβάλλοντας δε το Ευρωκοινοβούλιο ως την «έδρα της ευρωπαϊκής νομιμότητας και λογοδοσίας», μίλησε για «αναγέννηση της Ευρώπης μέσα από το πνεύμα των πολιτών της» και συνέχισε τα ευχολόγια ότι ευελπιστεί «να ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, μικρών και μεγάλων, καθώς και οι εθνικές οπισθοδρομήσεις».

Επίσης, φάνηκε «γαλαντόμος» για την υποδοχή προσφύγων (τα θύματα των επεμβάσεων και της ΕΕ) ζητώντας «να ξεπεραστεί η τοξική συζήτηση» για τις ποσοστώσεις υποδοχής ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ζητώντας αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ πρότεινε «δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα υποστηρίζει απευθείας οικονομικά τις τοπικές κοινότητες που υποδέχονται και εντάσσουν τους πρόσφυγες». Φυσικά, τον εκπρόσωπο του κεφαλαίου δεν τον πήρε ο πόνος για τους ξεριζωμένους αλλά τον ενδιαφέρει πώς καλύτερα θα αξιοποιηθούν ως φτηνότερη εργατική δύναμη για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Επίσης, τον απασχόλησαν οι τριβές που υπάρχουν σχετικά με τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας και προθυμοποιήθηκε να αυξήσει τη συνεισφορά της Γαλλίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι η Γαλλία «θα σταθεί στο πλάι κάθε κράτους - μέλους που απειλείται» και ότι «θέση της Γαλλίας είναι η υποστήριξη της Ελλάδας όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο», οι γνωστές ανέξοδες δηλώσεις δηλαδή που σκοντάφτουν στην ίδια την πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών παζαριών και αντιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ