Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Μαγική εικόνα» για τα σύννεφα που σκιάζουν τη ζωή των νησιωτών

Με... αερολογίες επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός να καθησυχάσει και τους κατοίκους του ακριτικού Καστελόριζου αφενός για τις επικίνδυνες εξελίξεις που προοιωνίζονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή και η βαθιά εμπλοκή της χώρας σε αυτούς, με ευθύνη της κυβέρνησης και για λογαριασμό της αστικής τάξης, και αφετέρου για την επιδείνωση του επιπέδου ζωής τους, ως συνέπεια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τον «καθαρό ουρανό» του Καστελόριζου κάνοντας πως δεν βλέπει τα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα, με τις εξελίξεις που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, λίγες μέρες μετά και τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Συρίας.

Αποφεύγοντας να μιλήσει για τη βάση της τουρκικής επιθετικότητας, τις διεκδικήσεις δηλαδή της αστικής τάξης της Τουρκίας για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, επιχείρησε να χρεώσει την τουρκική προκλητικότητα στην «ιδιορρυθμία» της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, λέγοντας ότι «ορισμένες φορές, ξέρετε, είναι οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων και τα πιστεύω των ανθρώπων. Και πολλές φορές βρισκόμαστε, είναι αλήθεια, σε ταραγμένες περιόδους, μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής στάσης και επιθετικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας»!

Ταυτόχρονα, αποτυπώνοντας τις αντιφατικές σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, από τη μια, υπενθύμισε στην Τουρκία τη διάθεση της κυβέρνησής του για συνεργασία στα πεδία που ενδιαφέρουν τις αστικές τάξεις των δύο κρατών, λέγοντας: «Τούτη την ώρα θα έπρεπε να συζητάμε για το πώς θα αναπτύξουμε ακόμη καλύτερα τον τουρισμό μας, για το πώς από κοινού θα φροντίσουμε να αυξηθεί η κίνηση στο Αιγαίο, να αυξηθεί το εμπόριο, να αναπτυχθούν τα μέρη και από τη μια και από την άλλη μεριά του Αιγαίου».

Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι «δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε μία σπιθαμή γης, από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς και από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο (...) Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Επανέλαβε πως η χώρα «διαθέτει αδιαμφισβήτητη ισχύ και κομβική θέση στο διεθνές πεδίο» και «παραμένει πυλώνας σταθερότητας» σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, εναποθέτοντας δηλαδή την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας στην ενεργότερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Κατά τα λοιπά, στο ίδιο φόντο που ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε την είσοδο στα μνημόνια, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την έξοδο, δίχως φυσικά άρση κανενός απ' τα μέτρα που φορτώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο λαό, απεναντίας με παραπέρα ενίσχυσή τους το επόμενο διάστημα και λέγοντας ότι «οκτώ χρόνια μετά, φτάνουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης εποχής. Πλέον, αφήνουμε πίσω τις μεγάλες δυσκολίες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδό μας, για την καθαρή έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελόριζου, από την επιτροπεία, από τα προγράμματα»!

Περίσσεψαν φυσικά τα μεγάλα λόγια και η «μαγική εικόνα» για τα ακριτικά νησιά και τους κατοίκους τους, την ώρα που υφίστανται σε πολλαπλάσιο βαθμό τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, τα προβλήματα στη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα, τις τεράστιες ελλείψεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας κ.ά. και όλα τα υπόλοιπα που έρχονται να προστεθούν στη συνολική αντιλαϊκή επίθεση.

Αργά χτες το βράδυ με αντίστοιχο περιεχόμενο ο πρωθυπουργός μίλησε και στο περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, την κυβερνητική φιέστα στη Ρόδο. Δίνοντας το στίγμα των μνημονίων διαρκείας που έχει μπροστά ο λαός σημείωσε ότι «μια αναπτυξιακή πολιτική προφανώς θα έχει κανόνες, όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πλαίσιο, στην ΕΕ», επαναλαμβάνοντας τα παραμύθια ότι «το θέμα είναι να σχεδιαστεί έτσι ώστε (...) να κατανέμεται δίκαια». Επιπλέον, περιέγραψε και τις «ευκαιρίες» όπως και τα νέα πεδία κερδοφορίας που ανοίγει η κυβέρνηση για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε ΑΠΕ, Τουρισμό και κατασκευές υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ