Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Πλήρης κάλυψη από G7 και ΕΕ στην κλιμάκωση της επέμβασης

Η Ντούμα, στα περίχωρα της Δαμασκού, από όπου έχουν φύγει οι τζιχαντιστές

Copyright 2018 The Associated

Η Ντούμα, στα περίχωρα της Δαμασκού, από όπου έχουν φύγει οι τζιχαντιστές
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ενωμένοι στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία είναι οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) και η ΕΕ. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, έπειτα από μεταξύ τους διαβουλεύσεις, οι ηγέτες ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και της 28μελούς ΕΕ εξέφρασαν «πλήρη υποστήριξη» στην επίθεση που πραγματοποίησαν στις 14 Απρίλη ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία σε περιοχές της Δαμασκού και της πόλης Χομς, με πρόσχημα φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στις 7 Απρίλη στην πόλη Ντούμα.

Προσπάθησαν επίσης να δικαιολογήσουν και να νομιμοποιήσουν μία ακόμη επίθεση στη Συρία με τον ισχυρισμό ότι τάχα είχαν εξαντληθεί «όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα». Επικαλέστηκαν μάλιστα τη Διεθνή Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα και την Απόφαση 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση της 14ης Απρίλη ήταν «περιορισμένη, αναλογική και απαραίτητη».

Κατηγόρησαν δε την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ για «επανειλημμένη χρήση» χημικών όπλων, ενώ οι ίδιοι, που αιματοκυλούν αδίστακτα δεκάδες λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, αυτοαναγορεύτηκαν υπερασπιστές της διεθνούς «ασφάλειας και ειρήνης».

Εφτασαν οι επιθεωρητές στην Ντούμα

Στη σκιά της ανακοίνωσης των χωρών του G7 και της ΕΕ, έφτασαν χτες το απόγευμα στην Ντούμα της Συρίας οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), οι οποίοι αρχικά είχε προγραμματιστεί να μεταβούν στην περιοχή στις 14 Απρίλη, τη μέρα δηλαδή που επέλεξαν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία για να επιτεθούν στη Συρία. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων καθυστέρησε λίγες μέρες ακόμη, καθώς Ρώσοι και Σύροι αξιωματούχοι φέρεται να επιδίωξαν την πρότερη χορήγηση άδειας από υπηρεσία Ασφαλείας του ΟΗΕ, που τελικά δεν κρίθηκε απαραίτητη.

Η αποστολή των επιθεωρητών του ΟΑΧΟ σχολιάστηκε μεταξύ άλλων από τους ηγέτες Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι σε τηλεφωνική επικοινωνία τους εξέφρασαν την ελπίδα πως θα διενεργηθεί «αμερόληπτη, εξονυχιστική» έρευνα ώστε να εξακριβωθεί αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα. Θυμίζουμε ότι η καταγγελία προήλθε από την οργάνωση «Λευκά Κράνη», που συνδέεται με ξένες μυστικές υπηρεσίες και οργανώσεις τζιχαντιστών.

Διάφοροι ξένοι δημοσιογράφοι που καταφτάνουν στην Ντούμα τις τελευταίες μέρες, ανάμεσά τους και ο παλαίμαχος ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας «Independent», Ρόμπερτ Φισκ, μιλώντας με κατοίκους και γιατρούς στην Ντούμα διαπιστώνουν πως δεν υπάρχουν ίχνη ή θύματα επίθεσης με χημικά. Μπροστά στην πιθανότητα να αποδειχθούν ψεύτικοι οι ισχυρισμοί περί επίθεσης με χημικά, η Γαλλία φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος, ανακοινώνοντας ότι πιθανώς πλέον να έχουν «εξουδετερωθεί» τα αποδεικτικά στοιχεία. Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, μιλώντας στην Ευρωβουλή, προσπάθησε να υπερασπιστεί την απόφασή του να συμμετάσχει στην τελευταία επίθεση στη Συρία, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των «θυμάτων» στην Ντούμα. Ανακοίνωσε επίσης «βοήθεια» 50 εκατ. ευρώ «σε οργανώσεις αρωγής» στη Συρία.

Τέλος, χτες ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος Αλεξάντερ Ροντιόνοφ ανακοίνωσε πως Ρώσοι ειδικοί ανακάλυψαν αέριο χλωρίου και αέριο μουστάρδας σε μυστικό «εργαστήριο» τζιχαντιστών στην Ντούμα, το οποίο εγκατέλειψαν πρόσφατα οι τελευταίοι φεύγοντας για την επαρχία Ιντλίμπ.

Πρόθυμη να στείλει στρατό (ξανα)δηλώνει η Σ. Αραβία

Το ίδιο διάστημα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, φάνηκε να επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς πρόσφατες πληροφορίες ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει συμμάχους του να συνεισφέρουν οικονομικά και στρατιωτικά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.

Ο Τζουμπέιρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (ο οποίος φαίνεται να παίζει ρόλο παρασκηνιακά σε παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Συρία), είπε πως η χώρα του θα έστελνε στρατεύματα στη Συρία «υπό τον διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ, εφόσον ληφθεί κάποια απόφαση για τη διεύρυνσή του.

«Συζητάμε με τις ΗΠΑ, και συζητούσαμε από την έναρξη της συριακής κρίσης, για την αποστολή δυνάμεων στη Συρία», είπε ο Τζουμπέιρ, τονίζοντας ότι είχε προτείνει το ίδιο και κατά το παρελθόν, στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Αφορμή για την ερώτηση που δέχτηκε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών ήταν ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συγκροτήσει «δύναμη» από αραβικές χώρες «για να σταθεροποιήσει» τη Συρία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα φάνταζε σαν «κόκκινο πανί» όχι μόνο από τη Συρία, αλλά ιδιαίτερα από το σύμμαχό της Ιράν, που θεωρείται ο μεγαλύτερος, γεωπολιτικά και ενεργειακά, αντίπαλος του Ισραήλ και των πλούσιων μοναρχιών στον Περσικό Κόλπο.

Σύγχυση πάνω σε νέα πυραυλική «επίθεση»

Νωρίτερα, σύγχυση δημιουργήθηκε όταν η συριακή αεράμυνα σήμανε συναγερμό χτες, γύρω στη 1.10 τα ξημερώματα, θεωρώντας πως η στρατιωτική βάση Σαϊράτ και η παρακείμενη βάση Ντουμέιρ δέχτηκαν αεροπορική πυραυλική επίθεση από ξένη δύναμη, πιθανώς από το Ισραήλ. Αρχικά μάλιστα ανακοινώθηκε πως αναχαιτίστηκαν συνολικά εννιά πύραυλοι.

Το αραβικό δίκτυο «Al Masdar» μετέδωσε πως έγινε πιθανώς επίθεση από ισραηλινά αεροσκάφη, πράγμα που αρνήθηκαν να σχολιάσουν Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, κατά την πάγια πρακτική του ισραηλινού στρατού.

Ο Ερικ Παχόν, που είναι εκπρόσωπος Τύπου στο Πεντάγωνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με αυτές τις πληροφορίες.

Ωρες αργότερα, η συριακή κρατική τηλεόραση απέδωσε τις παραπάνω πληροφορίες σε «λάθος συναγερμό», επικαλούμενη Σύρο στρατιωτικό αξιωματούχο που είπε πως παρ' όλα αυτά η συριακή αεράμυνα αντέδρασε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ