Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα τα παζάρια

Στη Μόσχα από χτες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών

ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες του Κύπριου Υπουργού, Μιχάλη Σαρρή, που βρίσκεται στη Μόσχα, στο πλαίσιο των παζαριών ανάμεσα στις δύο χώρες για την εξασφάλιση ρευστού που θα υποκαταστήσει το «κούρεμα» των καταθέσεων. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από χτες, με τη συνάντηση του Μ. Σαρρή με το Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλοφ, καθώς και τον ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

«Θα μείνουμε στη Μόσχα μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, που διαπραγματεύεται την παράταση της αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. ευρώ που πήρε η Κύπρος από τη Ρωσία, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου που σήμερα είναι στο 4,5% και νέο δάνειο.

Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τη Λευκωσία να προτείνει, μεταξύ άλλων, στη Μόσχα την εξαγορά δύο από τις τρεις τράπεζες που χρήζουν ανακεφαλαιοποίησης - Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου - από ρωσικά κεφάλαια. Με αντάλλαγμα μετοχές στην εταιρεία διαχείρισης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ή ακόμα και τη συμμετοχή στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση μέχρι στιγμής.

Χτες, δημοσιοποιήθηκε πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί, μετά τη συνομιλία τους το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου «κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κύπρου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ενδεικτική, πάντως, των διαθέσεων της Ρωσίας και των συνεννοήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο, είναι η δήλωση του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, πρωθυπουργού της χώρας, ότι το σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο έχει περιπλεχθεί και ότι η όποια λύση εξευρεθεί «δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ