Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Εχθροί και φίλοι

Αισθάνομαι τη ανάγκη να συγχαρώ την ηγεσία του Κόμματος για τις Θέσεις που παρουσιάζει ενόψει του 19 Συνεδρίου του ΚΚΕ και για όλη τη στάση που κρατήσαμε στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις απέναντι στην οπορτουνιστική πίεση που ασκήθηκε. Παρακολουθώντας το διάλογο νιώθω την ανάγκη να απαντήσω στην κριτική που ασκούν ορισμένοι παίρνοντας σαν μοναδικό κριτήριο τα αποτελέσματα αστικών εκλογικών αναμετρήσεων. Αναφέρουν ότι η ηγεσία παραβίασε το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου, δεν διεκδίκησε συμμετοχή σε «αριστερή κυβέρνηση» και ότι σήμερα έρχεται να ανατρέψει τελείως το Πρόγραμμα σε άλλη βάση και μάλιστα αντικαταστατικά.

Θα πρέπει όλοι αυτοί οι «φίλοι» να ξαναδιαβάσουν προσεκτικά το Πρόγραμμα για να δουν πώς τοποθετείται το θέμα και να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία τους. Οσο για τις αντικαταστατικές ενέργειες, καλό θα είναι να μην μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Επίσης προχωρώντας πιο πέρα επικαλούνται τον Λένιν, τους Μποσλεβίκους και θέσεις της 3ης Διεθνούς για να επιβεβαιώσουν τις απόψεις τους για τα στάδια.

Ο Λένιν πράγματι από το 1905 μέχρι τον Απρίλη του 1917 είχε πρόγραμμα με μεταβατικά στάδια, αλλά με μια διαφορά που την ξεχνούν σκόπιμα. Οτι είχανε φεουδαρχία στη Ρωσία τότε, οπότε με την επανάσταση το Φλεβάρη του 1917 οι μπολσεβίκοι άλλαξαν θέση Απρίλη 1917 που καταργήθηκαν τα στάδια. Στην κυβέρνηση Κερένσκι δεν συμμετείχαν και τον Ιούλη του 1917 αποχώρισαν από τα Σοβιέτ που είχανε κυριαρχήσει εσέροι και μενσεβίκοι. Μετά έχουμε το 4ο Συνέδριο της 3ης Διεθνούς του 1922 που επικαλούνται ότι την εισήγηση Ζινόβιεφ την ενέκρινε και ο Λένιν. Να τους θυμίσω ότι το 1922-1923 ο σύντροφος ΛΕΝΙΝ ήταν παράλυτος από απανωτά εγκεφαλικά και υπήρχε απαγόρευση από τους γιατρούς για οποιαδήποτε ασχολία. Αλλοι αναρωτιούνται αν τις δεκαετίες 1970-1980 είχαμε οπορτουνιστικές θέσεις, θα τους απαντήσω ευθέως:

Από τη δεκαετία του 1960 γλιστράγαμε σε οπορτουνιστικές θέσεις γιατί η ΕΔΑ κατέληξε να λειτουργεί ως κόμμα; Γιατί στις εκλογές του 1964 απέσυρε τους συνδυασμούς από 24 περιφέρειες ένα μήνα πριν; Γιατί η «Αυγή» στο φύλλο της 21 Απρίλη 1967 εξηγούσε για ποιους λόγους δε θα γίνει δικτατορία; Γιατί στις εκλογές του 1974 κατεβήκαμε σαν συμμαχία; Γιατί το 81 θέταμε στόχο 17% δεύτερη κατανομή για πραγματική Αλλαγή; Γιατί υποστηρίζαμε με πάθος την περεστρόικα και την ΓΚΛΑΣΝΟΣΤ; Η δημιουργία του Συνασπισμού το 1989 και η συμμετοχή σε δυο αστικές κυβερνήσεις σε τι εξυπηρετούσε;

Η πείρα του Κόμματός μας αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος είναι πολύ μεγάλη. Είχε καταστροφικά αποτελέσματα η τακτική των σταδίων δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα που να δικαιώθηκε αυτή η τακτική, στο μόνο που βοήθησε παντού είναι να επανακάμψει ο καπιταλισμός.

Κλείνοντας θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία για τη στάση αρχών που κράτησε και να πω στους «φίλους» όσοι έχουν κάνει το λάθος από άγνοια να το ξανασκεφτούν, για τους υπόλοιπους καλή τύχη στη διαχείριση του καπιταλισμού με αριστερό προσωπείο.


Παναγιώτης Μπαλτσαβιάς
Σαλαμίνα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για την Οκτωβριανή Επανάσταση(7/11/2020)
'Η αστική, ή εργατική εξουσία. Τίποτα άλλο(17/2/2013)
Το Γαλάζιο Τετράδιο(22/1/2012)
Το Γαλάζιο Τετράδιο(15/1/2012)
Το Γαλάζιο Τετράδιο(7/1/2012)
Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση(6/11/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org