Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό

Με πρωτοβουλία της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ στις 7 μ. μ., στην πλατεία Ν. Καταστημάτων. Σε συμμετοχή καλούν μια σειρά σωματεία

Αυτόφωρη διαδικασία που οδήγησε στη σύλληψη της προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων Ε. Δημητρουλάκη στον ίδιο το χώρο της δουλειάς της κινήθηκε στην Κρήτη, μετά από μήνυση που άσκησε εργοδότης για «συκοφαντική δυσφήμιση» και «εκβιασμό». Τη μήνυση άσκησε η διεύθυνση επιχείρησης στα Χανιά στο σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, γιατί «τόλμησαν» να υπερασπιστούν εργαζόμενη (έγινε μήνυση και στην ίδια) που απολύθηκε, αφού απήργησε και αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση μισθού.

Απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι των Χανίων, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση που οργανώνει η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ν. Καταστημάτων. Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους μια σειρά σωματεία και καλούν σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση. Μεταξύ αυτών ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Χανίων. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Παρασκευής και Συσκευασίας Τροφίμων - Αρτοσκευασμάτων - Ποτών - Ειδών Ζαχαροπλαστικής, η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ Ν. Χανίων, κ.λπ.

Το «έγκλημα» των στελεχών του σωματείου ήταν ότι με παρέμβασή τους και κινητοποίηση καταδίκασαν την απόλυση και απαίτησαν την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης. Γι' αυτό το «έγκλημα» κινήθηκε Αυτόφωρο, ενώ κάτι τέτοιο δε συμβαίνει σχεδόν ποτέ, για να διερευνηθούν οι αιτίες που οδηγούν στο σακάτεμα και το θάνατο εκατοντάδων εργατών κάθε χρόνο στους τόπους δουλειάς.

Η εργοδοσία εισακούστηκε άμεσα

Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη απολύθηκε πριν περίπου δύο βδομάδες και μια ώρα μετά την παρέμβαση που είχε κάνει το σωματείο στην εργοδοσία τόσο για τις απειλές προς την εργαζόμενη όσο και για την ατομική σύμβαση που της ζήτησε να υπογράψει.

Την επομένη της απόλυσης, παρέμβαση πραγματοποίησε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου - μετά από κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων - απαιτώντας την επαναπρόσληψη, κάτι που η εργοδοσία αρνήθηκε. Ακολούθησε διήμερη κινητοποίηση που οργάνωσε το σωματείο έξω από το κατάστημα όπου μοιράστηκε πλατιά ανακοίνωση σε εργαζόμενους καταναλωτές για την απόλυση. Την Τετάρτη 13/3 η εργοδοσία προχώρησε σε μήνυση κατά της προέδρου, της απολυμένης και του συνόλου του ΔΣ και την επόμενη μέρα, Πέμπτη 14/3, αφού κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, η αστυνομία πήγε στο κατάστημα που εργάζεται η πρόεδρος του σωματείου και τη συνέλαβε.

Η συνδικαλίστρια παρέμεινε στο Αστυνομικό Τμήμα περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Αυτόφωρη διαδικασία για την άμεση δίωξη συνδικαλιστή είχε κινηθεί και τον Ιούνη του 2012, όταν μέσα σε μια νύχτα είχε οδηγηθεί στο τμήμα ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, στο Πέραμα. Τότε, η εργοδοσία είχε ασκήσει μήνυση για απειλή, εξύβριση και παράνομη βία στο συνδικαλιστή, ενώ το σωματείο είχε προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις σε συνεργείο που κατασκεύαζε θαλαμηγό σε ναυπηγείο του Περάματος και αντιδρούσε στην προσπάθεια της εργοδοσίας να εφαρμόσει ατομικές συμβάσεις με σπασμένα μεροκάματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org