Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η κρίση και το κέρδος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το γεγονός ότι σε ολόκληρη την ΕΕ οι χώρες - μέλη είτε βρίσκονται σε φάση οικονομικής κρίσης, είτε κινούνται γύρω από αυτή, κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι όλοι βιώνουν την κρίση με τον ίδιο τρόπο. Το παράδειγμα του κλάδου των αυτοκινήτων είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, «η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου πάει από το κακό στο χειρότερο», ενώ οι πωλήσεις νέων οχημάτων κινούνται στα επίπεδα του 1990. Σε αυτά τα πλαίσια μπορεί οι αυτοκινητοβιομηχανίες να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη ότι μειώνονται οι πωλήσεις τους στην Ευρώπη, ωστόσο πολλές από αυτές καταφέρνουν ακόμα και εμφανίζουν κερδοφορίες που ούτε κρίση μυρίζουν, ούτε δείχνουν περνάνε ...δύσκολα.

Προεξάρχουσα θέση στις αυτοκινητοβιομηχανίες που και σε περιόδους κρίσης εξακολουθούν να κερδίζουν - και μάλιστα μυθικά ποσά - έχει η γερμανική BMW, η οποία βέβαια έχει εξαπλώσει τα σημεία παραγωγής των αυτοκινήτων της σε διάφορες χώρες. Σύμφωνα με προχτεσινές ανακοινώσεις, η εταιρεία είχε πέρσι κέρδη 7,82 δισ. ευρώ, που προστέθηκαν στα 7,4 δισ. που είχε γραπώσει το 2011 κ.ο.κ.

Για όποιον αναρωτιέται πώς γίνεται να έχει μικρότερες πωλήσεις και να συνεχίζει να παρουσιάζει ανοδική πορεία στα κέρδη, να πούμε ότι μπορεί να υπάρχουν διάφοροι τρόποι, ωστόσο για την BMW η μέθοδος που την οδήγησε σε αυξημένα κέρδη ήταν από τις πλέον κλασικές. Μείωσε τόσο τις αμοιβές όσο και τον αριθμό των εργαζομένων στις μονάδες της. Στις μονάδες στη Λιψία και στο Μόναχο μειώθηκαν οι ώρες απασχόλησης. Με την πρώτη φουρνιά μαζικών αποχωρήσεων, απολύθηκαν 2.500 εργαζόμενοι στη Γερμανία. Ακολούθησαν ακόμα 5.600. Μετά, σειρά πήραν 850 εργαζόμενοι στη μονάδα της BMW στην Οξφόρδη και πάει λέγοντας.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το κακό για την εταιρεία, όπως λένε οι εκπρόσωποί της, είναι ότι την επόμενη διετία θα θέσει σε κυκλοφορία 25 νέα μοντέλα για τα οποία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά κι έτσι φοβούνται ότι τα κέρδη τους το 2013 θα παραμείνουν στάσιμα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «πράσινη» αφαίμαξη(25/7/2009)
Καθίζηση -36% στο πρώτο τρίμηνο(7/4/2009)
ΑΤΙΤΛΟ(18/11/2007)
ΑΤΙΤΛΟ(8/7/2007)
Ψηλά και φέτος οι πωλήσεις(13/1/2002)
Προς μαζικές απολύσεις στη ΒΙΑΜΑΞ(7/4/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org