Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χρυσοφόρα απορρίμματα για τους ιδιώτες

Τα απορρίμματα των Δήμων Τρίπολης και Ερμιονίδας θα εναποθέτονται στο ΧΥΤΑ Φυλής για έξι μήνες (μέχρι 90 τόνους) μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που υλοποίησε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προ ημερών.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε στο ακέραιο τις εκτιμήσεις και προβλέψεις του ΚΚΕ για προσχεδιασμένο αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων με την προοπτική να παραδοθεί η διαχείρισή τους με ΣΔΙΤ στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα, οι οποίοι, ανάμεσα στα άλλα, θα καθορίζουν τη μέθοδο και την τιμολογιακή πολιτική.

Στην κατεύθυνση αυτή, για χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους, οι δυνάμεις τους σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μεθόδευσαν την όξυνση του προβλήματος με στόχο ο κόσμος να αποδεχτεί ευκολότερα την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους «σωτήρες» μονοπωλιακούς ομίλους με λύσεις πανάκριβες, επικίνδυνες, με μεγάλες αυξήσεις δημοτικών τελών και περιβαλλοντικές συνέπειες. Το πάρτι των συμφερόντων που λυμαίνονται τον τομέα έγινε πιο άγριο, το κόστος των απορριμμάτων από 30 με 35 ευρώ/τόνο έφτασε τα 100 ευρώ/τόνο.

Τώρα βρισκόμαστε στη φάση επιλογής «σωτήρα», όπου ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το κόστος των εγκαταστάσεων, μέσα από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, και ο «επενδυτής» θα έχει την εκμετάλλευση για 10ετίες επιβάλλοντας δυσβάστακτα τέλη στους δημότες για να κερδοφορεί από τα σκουπίδια.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να κάνει δική του υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης και στον τομέα των απορριμμάτων, θέτοντας ως στόχο διεκδίκησης να διαμορφωθεί αποκλειστικά ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων με ευθύνη του κράτους, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών και επιβάρυνση των δημοτών που πρέπει να απαλλαγούν από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ