Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οργανώνει την πάλη για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από την εξαθλίωση

Χτες έγινε σύσκεψη μαζικών φορέων και σχεδιάστηκαν μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στη Λάρισα
Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στη Λάρισα
Η οργάνωση της δράσης για μια σειρά προβλήματα που γεννούν και αναπαράγουν η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης συγκυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο να σταματήσουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών, για να αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, συζητήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων εργατικών σωματείων, συλλόγων αγροτών και ΕΒΕ, Λαϊκών Επιτροπών συνοικιών και Επιτροπών Αγώνα κλάδων και τόπων δουλειάς, που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Ν. Λάρισας, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Την εισήγηση στη σύσκεψη παρουσίασε ο Τάσος Τσιαπλές, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα αναδείχνονται παλιά προβλήματα με νέα ένταση, ή και καινούρια που απαιτούν συντονισμένη και συστηματική παρέμβαση, ούτως ώστε να οργανώνεται η πάλη των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, να μη μένει μόνος κανένας απέναντι στην κρίση και στην αντιλαϊκή επίθεση.

Κανείς μόνος του απέναντι στην κρίση

Για παράδειγμα - είπε - παίρνει διαστάσεις το διατροφικό πρόβλημα οικογενειών ανέργων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ιδιαίτερα των παιδιών, το πρόβλημα της στέγασης, με περιπτώσεις οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι και τους κάνουν έξωση, των κατασχέσεων λόγω χρεών σε τράπεζες και στο Δημόσιο, διακοπών ρεύματος, ανασφάλιστων που δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό, να πάρουν τα φάρμακα.

Γι' αυτά τα επείγοντα προβλήματα - τόνισε - χρειάζεται να αναπτυχθούν, άμεσα, αγωνιστικές δράσεις καθώς προκαλούν δραματικές καταστάσεις.

-- Για το πρόβλημα διατροφής να γίνουν κινητοποιήσεις, με διάφορες μορφές, διεκδικώντας τη λήψη άμεσων μέτρων από το κράτος, την περιφέρεια και τους δήμους, όπως καθημερινό δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές στα δημόσια σχολεία, δημιουργία κρατικής αγοράς, που θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει τρόφιμα σε ανέργους, μερικώς απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.

-- Για τις εξώσεις από τα σπίτια και τη στέγαση να διεκδικηθούν άμεσες λύσεις, όπως:

α) Να νοικιαστεί ένα από τα κλειστά ξενοδοχεία της πόλης, με ευθύνη της κυβέρνησης, ή της Περιφέρειας και του Δήμου Λάρισας, για τις άμεσες ανάγκες στέγασης, όσων αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο και τους γίνεται έξωση.

β) Επιδότηση του ενοικίου για τους ανέργους στο 100% της αξίας του από το κράτος.

γ) Να νοικιαστούν από το υπουργείο Παιδείας κλειστά ξενοδοχεία για να στεγαστούν σπουδαστές, παιδιά ανέργων ή φτωχών οικογενειών που σπουδάζουν στην πόλη μας και δεν καλύπτονται από τις σπουδαστικές εστίες.

δ) Δήμευση κατοικιών που έχουν περάσει στην κυριότητα των τραπεζών από πλειστηριασμούς για την ικανοποίηση λαϊκών στεγαστικών αναγκών. Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας για λαϊκές ανάγκες σε στέγη ή σε σχολικά κτίρια.

ε) Χορήγηση άτοκων δανείων με κεφάλαια του ΟΕΚ για την απόκτηση κατοικίας στο ύψος της αξίας της.

-- Για τις κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιακών στοιχείων για χρέη στο Δημόσιο, ή σε τράπεζες που δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω της ανεργίας, ή της φτώχειας, να οργανωθεί η πάλη για:

1. Πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο χωρίς προσαυξήσεις, απαγόρευση με νόμο κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή 4μελή οικογένεια (200.000 ευρώ και 100 τ.μ. για το ζευγάρι).

2. Διαγραφή χρεών από τόκους για ανέργους, μικρούς αγρότες και εργαζόμενους με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ και αναστολή πληρωμής δανείων όσο διαρκεί η κρίση.

3. Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.

Κρίσιμο ζήτημα η προστασία των ανέργων

Αναφερόμενος στη δράση που πρέπει να αναληφθεί για την προστασία των ανέργων, σημείωσε πως είναι αναγκαία η οργάνωσή τους σε επιτροπές σε κάθε κλάδο και γειτονιά και η πάλη (κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ κ.α.) για άμεσα μέτρα, όπως χορήγηση έκτακτου βοηθήματος για το Πάσχα, ύψους 1.000 ευρώ, αύξηση στα 500 ευρώ του επιδόματος ανεργίας και επιμήκυνσή του κατά 1 έτος, επιδότηση των αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ, Λυκείων και αυτοαπασχολούμενων που έμειναν χωρίς δουλειά κ.ά.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις - ανέφερε - πρέπει να γίνουν:

  • Στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΕΟΠΥΥ, στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, για πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.
  • Σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, Δήμους, ΔΕΠΑ, για μείωση κατά 50% στους λογαριασμούς, πάγωμα πληρωμής όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.
  • Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους και δωρεάν παροχή των απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

Τέλος, ο Τ. Τσιαπλές αναφέρθηκε σε μέτρα ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που θα διεκδικηθούν από την κυβέρνηση, με κινητοποιήσεις, παραστάσεις και άλλες μορφές.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org