Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Γιατί από το 8,50% στο 4,50%;

Από της εκλογές της 6ης του Μάη 2012 μέχρι εκείνες της 17ης του Ιούνη, σε περίπου ενάμιση μήνα, δηλαδή, τι άλλαξε στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και στις πολιτικές θέσεις των κομμάτων όλων απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας; Τίποτα! Γιατί τότε το κόμμα μας έχασε το 4% της εκλογικής του δύναμης; Η απάντηση δεν είναι απλή και μονοσήμαντη.

Ο οπορτουνισμός σαν έννοια (καιροσκοπισμός) ενυπάρχει, θα έλεγα, στο DNA του ανθρώπου. Πόσες και πόσες φορές δεν εκδηλώνεται στη ζωή μας. Τόσοι και τόσοι σύντροφοι που κατά καιρούς (1968, 1991) εγκαταλείπουν το Κόμμα - κουβαλάνε όμως το χαρακτηρισμό του αριστερού - και βολεύονται εδώ και κει με παχυλούς μισθούς και περίοπτες θέσεις, ποιο είναι το κίνητρό τους;

Ο οπορτουνισμός - σαν πολιτικός όρος - πριν από μερικές δεκαετίες στη δυτική Ευρώπη, (κυρίως στην Ιταλία) με την προβιά του ευρωκομμουνισμού, είχε γοητεύσει πολύν κόσμο, μέχρι που ξεσκεπάστηκε, όταν το 1999 μαζί με τους Αμερικάνους βομβάρδιζαν το Βελιγράδι.

Οι προκλήσεις των ιμπεριαλιστών (κύρια των ΗΠΑ) και ο πόλεμος σε όλα τα στάδια της κοινωνίας, αλλά, πρωτίστως ο εσωτερικός οπορτουνισμός στις σοσιαλιστικές εκείνες χώρες, συνέτειναν στην ανατροπή των κομμουνιστικών καθεστώτων. Η ανατροπή εκείνη έφερε μεγάλη απογοήτευση σ' όλον τον κόσμο. Κυκλοφόρησε και σαν κατάρρευση και έτσι εξακολουθεί να εκφράζεται, αβασάνιστα, στις συζητήσεις του κόσμου.

Εμείς - το ΚΚΕ - είμαστε, θα μπορούσε να πει κανείς, σε καλύτερη κατάσταση και σε εκλογικά ποσοστά, αλλά προπάντων, στην επίδραση που έχουμε στην κοινωνία. Την τόση και τέτοια ύπαρξή μας τη χρωστάμε, σε μεγάλο βαθμό, στην Ιστορία μας. Κοινωνικοί αγώνες, αντίσταση στην κατοχή (ΕΑΜ). Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα (με την ΕΣΣΔ, φυσικά, δε γίνεται σύγκριση) δεν αντιστάθηκε στον κατακτητή ο λαός όπως στην Ελλάδα.

Την ώρα της κατοχής, που άλλοι έπαιρναν τις βαλίτσες τους κι έφευγαν στο εξωτερικό, για να σώσουν το τομάρι τους κι άλλοι συνεργάζονταν με τον κατακτητή, οι κομμουνιστές δραπέτευαν από τις φυλακές του Μεταξά κι έδιναν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας. Το κόμμα μας ήταν ο πρωτοστάτης και ο κύριος αιμοδότης της αντίστασης. Δεν εκμεταλλεύτηκε, όμως, την επαναστατική κατάσταση που δημιουργήθηκε, αντίθετα παρέδωσε την εξουσία στους ριψάσπηδες και άρχισαν οι διώξεις, οι εξορίες και οι εκτελέσεις των κομμουνιστών.

Πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν τα αντιδεξιά αισθήματα του λαού (ας φύγει η δεξιά κι ό,τι θες ας έρθει), για χρόνια ενσωμάτωσαν πολλούς στην πολιτική τους νοοτροπία και τους «αλλαξοπίστησαν». Και έτσι συναντάμε και σήμερα αυτόν που λέει: εγώ ΚΚΕ είμαι, αλλά θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, για να μην έρθει η δεξιά, κι ο άλλος: ας βγει και μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, να δούμε τι θα κάνει (κι αυτός «δικός μας»). Πόσοι τέτοιοι χωράνε μέσα στο 4% που χάσαμε;

Από κοντά είναι και η ολοένα και μεγαλύτερη και εντονότερη αμερικανοποίηση της χώρας μας - όπως και όλου του κόσμου - και δεν εννοώ μόνο τα ναρκωτικά και τις ληστείες, αλλά, κυρίως τη στάση ζωής, την πολιτική συνείδηση. Γιατί πώς να εξηγήσει κανείς την προθυμία των νέων, όταν παίρνουν το όπλο στα χέρια και πάνε για λίγους μήνες, για μερικά χιλιάρικα ευρώ να «υπηρετήσουν» σε ξένη χώρα, όπως μέχρι πρόσφατα στο Αφγανιστάν;

Αλλά και τον κάθε πολίτη, που ενώ πεινάει, αγαναχτεί, συνεχίζει να ψηφίζει αυτούς, που τον καθιστούν άνεργο, του αρπάζουν το μισθό και τη σύνταξη, του καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις, ξηλώνουν και ξεπουλάνε τις δημόσιες επιχειρήσεις;

Τα ΜΜΕ - κυρίως η τηλεόραση - επηρεάζουν και διαμορφώνουν συνειδήσεις, αλλά μέχρι πού; Γιατί όλοι αυτοί οι προφεσόροι και αναλυτάδες - που θα έλεγε και ο Σκαρίμπας - που κάθε μέρα στα τηλεοπτικά κανάλια με τις ώρες ξερνάνε τη «σοφία» τους, χωρίς να έχουν προσφέρει την παραμικρή λύση, μοιάζει η συμπεριφορά τους με εκείνην του σκύλου, που έξω από την εξώπορτα φέρνει δύο - τρεις στροφές γύρω από τον εαυτό του και τελικά κουλουριάζεται πάνω στο βρώμικο πατάκι, για να ζεσταθεί λιγάκι. Ο καπιταλισμός όσο πιο πολύ τον ανακατεύεις, τόσο πιο πολύ βρωμάει, κι ας μας λέει η άλλη: το σύστημά σας απέτυχε. Αυτοί, που εξαθλιώνουν τους λαούς - η μισή ανθρωπότητα ψωμολυσσάει - μιλάνε για την αποτυχία του κομμουνιστικού συστήματος, για να παραφράσω τον Μπρεχτ.

Μετά το 13ο Συνέδριο του Κόμματός μας το 1991, πέρα από τους συντρόφους που έφυγαν οριστικά από το Κόμμα, υπήρχαν και αρκετοί σύντροφοι, που «κουμπώθηκαν» απέναντι στο Κόμμα, επηρεασμένοι, κυρίως, από την ανατροπή των καθεστώτων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της οργάνωσης ήταν τυπική και πιο κάτω. Στις διάφορες εκδηλώσεις του Κόμματος η παρουσία τους ήταν σαν αυτή των οπαδών. Αυτό κράτησε 10-12 χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν να χάσουμε την επαφή με τον κόσμο μας από τη μία και από την άλλη οι σύντροφοι αυτοί να έχουν κενά στην πολιτική κατάρτισή τους. Ούτε «Ριζοσπάστη» διάβαζαν. Οταν αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν, χρειάστηκαν 3-4 χρόνια, για να «μπούνε» στον κλίμα της οργάνωσης.

Δεν έχουμε επαναστατική κατάσταση. Η ολιγαρχία τσαλαβουτάει στη δυστυχία τον κοσμάκη και με δεκανίκια «κυβερνάει». Η οικονομική κατάσταση βρίσκεται στον πάτο, που μπορούμε πιο εύκολα να πείσουμε τον κόσμο για τις θέσεις μας, για να γλιτώσει ο κόσμος οριστικά από την εκμετάλλευση. Οσο για τον τρίτο παράγοντα, το ΚΚ και το μαζικό κίνημα, θέλουμε πολλή δουλειά. Και σαν κόμμα και σαν μαζικό κίνημα, παίζει μεγάλο ρόλο η παγκόσμια ύφεσή τους, δεν είχαμε την ανάπτυξη, που θα μας βοηθούσε να μιλάμε από θέση ισχύος.

Βέβαια, και σαν άτομα έχουμε αδυναμίες να πείσουμε τον κόσμο, αλλά γενικά δεν τ' αφήνεις όλα σε μια συγκέντρωση - για κάποιο θέμα - στις αφίσες και τα μικρόφωνα. Η προσωπική κουβέντα και άλλες μορφές ενημέρωσης πάνω σε προβλήματα που καίνε τον καθένα, έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Συνήθως μιλάμε πολύ - στα λόγια είμαστε καλοί - για να καλύψουμε την ολιγωρία και την απραξία μας. Ξοδεύουμε πολλές θερμίδες στις αναλύσεις των πολιτικών θέσεών μας, αλλά ο κόσμος μένει μακριά μας. Δεν θα πέσει τίποτα σαν ώριμο φρούτο - όσο ώριμο κι αν είναι - χωρίς την παρέμβασή μας.


Χρήστος Βασιλειάδης
ΚΟΒ Κάτω Πόλης Πτολεμαΐδας


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org