Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο

Την αντίθεσή τους, στη μετατροπή της περιοχής τους σε πεδίο άσκησης των φονικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, εκφράζουν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι φορείς και παράγοντες της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. Απαιτούν να φύγει το ΝΑΤΟ από τον τόπο τους και τα Βαλκάνια και να σταματήσει η άσκηση της πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης που θα διεξάγεται ως τις 4 Οκτώβρη με τη συμμετοχή 3.000 στρατιωτών από 15 χώρες και έχει την ονομασία «Adventure Exchange 2000».

Οι κάτοικοι, που τις τελευταίες δύο βδομάδες βλέπουν τον τόπο τους να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο, ανησυχούν για το ρόλο που τυχόν έχει ανατεθεί στον τόπο τους, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στη Βαλκανική.

Οι 3.000 ΝΑΤΟικοί «επίλεκτοι» της δύναμης Ευρώπης βρίσκονται εγκαταστημένοι στο γνωστό κέντρο εκπαίδευσης στο Μαυροδένδρι, στο στρατόπεδο «Ρωμανέλη» και το στρατόπεδο «Λασκαρίδη» της Κοζάνης, καθώς και στους Λόφους της Φλώρινας.

Την ίδια περίοδο εκατοντάδες κάτοικοι συσπειρώνονται γύρω από τους φορείς που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Ενάντια στη ΝΑΤΟική δράση και παρουσία στην Κοζάνη» και απαιτούν να απεμπλακεί η χώρα μας από τις βρώμικες ιμπεριαλιστικές δράσεις. Στην Πρωτοβουλία μετέχουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, οι Δήμοι Ελλησπόντου, Καμβουνίων και Σερβίων, το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Κοζάνης «η Ενωση», το Σωματείο Γουνεργατών - Γουνεργατριών Σιάτιστας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, η ΕΛΜΕ, η Ενωση Κυπρίων, ο Σύλλογος Κρητών, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερβίων - Κοζάνης και η ΠΕΑΕΑ.

«Αυτές οι ασκήσεις δεν είναι ειρηνικές, γι' αυτό εμείς οι εργαζόμενοι και ο λαός αντιδρούμε», ανέφερε σε δήλωσή του στο «Ρ» ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας, εξηγώντας την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΕΚΚ να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στη ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή. Και συμπλήρωσε: «Διαφωνούμε και με τις ασκήσεις που γίνονται και με την επέμβαση που έγινε από το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Αυτές οι ασκήσεις δεν είναι και τόσο ειρηνικές. Διαμαρτυρόμαστε για τους σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και για τις εξελίξεις που διαφαίνονται στο Κυπριακό. Είμαστε υπέρ της ειρήνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!»(2017-06-03 00:00:00.0)
Σήμερα η αντιΝΑΤΟική διαμαρτυρία(2000-09-22 00:00:00.0)
«Αυγαταίνει» η Πρωτοβουλία ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση(2000-09-21 00:00:00.0)
Να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί από την περιοχή μας(2000-09-20 00:00:00.0)
Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια(2000-05-23 00:00:00.0)
Απαντούν με διαδηλώσεις στους ΝΑΤΟφονιάδες(2000-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ