Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
«Μαγειρέματα» στα παρασκήνια του Μαξίμου

Συνάντηση του συνεργάτη του αρχιεπισκόπου μητροπολίτη Θεόκλητου Κουμαριανού με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά

Νέα κίνηση προσέγγισης κυβέρνησης ιεραρχών, διά της τεθλασμένης οδού, εκδηλώθηκε χτες το πρωί με την επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, στενού συνεργάτη του αρχιεπισκόπου και μέχρι πρόσφατα εκπροσώπου του, όπου είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά. Προηγήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η συνάντηση στη Λιβαδειά του μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη. Να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Θεόκλητος είχε δύο ακόμα συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, χτες με την υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, ενώ προχτές συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Π. Ευθυμίου.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει εάν οι επαφές αυτές γίνονται με τις ευλογίες του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ή αν με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται. Η επικρατέστερη, πάντως, εκδοχή είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης με στόχο το αμοιβαίο πάγωμα και από τις δύο πλευρές, των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τις ταυτότητες, από τη μεν πλευρά της Εκκλησίας της συλλογής υπογραφών και από την πλευρά της κυβέρνησης της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων. Αυτό, μέχρι το Δεκέμβρη, οπότε θα συζητηθεί και κριθεί η προσφυγή της Εκκλησίας για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μια τέτοια συμφωνία, όπως αναφέρεται, προϋποθέτει τη δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θα γίνει αποδεκτή η όποια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η χτεσινή επίσκεψη του μητροπολίτη Θεόκλητου στο Μαξίμου είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών και σύμφωνα με μια φήμη, υπήρχε επαφή και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα δε, με τις ίδιες πληροφορίες, ο μητροπολίτης Θεόκλητος δεν ενεργεί πλήρως ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου, αλλά λαμβάνει και δικές του πρωτοβουλίες και έτσι ερμηνεύεται και η χτεσινή συνάντησή του με τον Γ. Πανταγιά, λόγω φιλικών σχέσεων που έχουν. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο ίδιος ιεράρχης έχει εκφράσει την άποψη, ότι το θέμα των ταυτοτήτων δεν μπορεί να αναστείλει το διάλογο με την κυβέρνηση για τα υπόλοιπα θέματα. Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι ο πρώτος ιεράρχης που πηγαίνει στο Μαξίμου από τότε που ξέσπασε η κρίση των ταυτοτήτων.

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας. Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα αλλάξει στάση στην περίπτωση που η Εκκλησία παγώσει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, δεν άφησε περιθώρια για μια τέτοια εκδοχή. «Δημιουργούνται, είπε ο υπουργός Τύπου, παρανοήσεις. Δεν έγινε καμία συζήτηση που να έχει σχέση με θέματα που αφορούν την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Μη δίνετε ένα τέτοιο περιεχόμενο, τέτοιο χαρακτήρα σε αυτή τη φιλική επίσκεψη. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός και σαφής. Ο σεβασμιότατος επισκέφθηκε, χτες, και τον υπουργό Παιδείας. Δε σημαίνει κάτι αυτό. Αυτό το οποίο σας λέω είναι τούτο: Εμείς έχουμε πάρει την τελική απόφασή μας. Μέχρι τέλος του μήνα, θα έχουμε μια μεγάλη παρτίδα αυτών των νέου τύπου ταυτοτήτων, προκειμένου να δοθούν σε αυτούς που ζητούν. Από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έχω πληροφορηθεί, θα παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία ένα μεγάλο τμήμα από τα νέα έντυπα».

Στο μεταξύ, συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου που έχει την ευθύνη για τη συλλογή των υπογραφών. Θα ασχοληθεί με την πορεία της διαδικασίας συλλογής υπογραφών και τα προβλήματα που έχουν αναδειχτεί μέχρι τώρα. Την Παρασκευή έχει ορίσει η Ιερά Σύνοδος ως ημέρα ενός πρώτου απολογισμού των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ