Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΝΑΙ από την κυπριακή κυβέρνηση για τον 5ο γύρο

Θετική θα είναι η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για διεξαγωγή πέμπτου γύρου συνομιλιών. Η απάντηση θα δινόταν από τον Πρόεδρο Κληρίδη στη συνάντηση που θα είχε χτες, στις πέντε το απόγευμα, ώρα Κύπρου, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου , μιλώντας στην απεσταλμένη του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η ελληνικοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέσα στα πλαίσια των διευκρινίσεων που της δόθηκαν και σε καμιά περίπτωση δε θα δώσει την ευκαιρία στον Ραούφ Ντενκτάς να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε λάθος τακτικής από την πλευρά μας.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ΦρεντΕκχαρντ, ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα διεξαχθεί στη Γενεύη, αλλά, πρόσθεσε, δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία έναρξης.

Ο έκτος γύρος των συνομιλιών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οριστεί για τον ερχόμενο Γενάρη σε απομονωμένο μέρος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αργά χτες το βράδυ (ώρα Ν. Υόρκης) ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλβάρο ντε Σότο θα έδινε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του τέταρτου γύρου.

Κυπριανού - Βασιλείου: Διαφορετικές εκτιμήσεις

Με διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό, επέστρεψαν από τη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού και ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου , παρότι και οι δύο συμφώνησαν ότι υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις στον τέταρτο γύρο.

Ο Σπύρος Κυπριανού τόνισε ότι, έστω και τώρα, πρέπει να μελετηθεί εις βάθος το Κυπριακό και οι παραπέρα χειρισμοί, εκφράζονται μάλιστα σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσον πρέπει να συμμετάσχει η ελληνοκυπριακή πλευρά στον επόμενο γύρο, αφού, όπως είπε, και τα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η λύση που προωθείται είναι συνομοσπονδιακή. Είπε ακόμη ότι είναι αδιανόητο να συνεχίζεται ένας ατέρμονας διάλογος που οδηγεί σε ολοένα και πιο αρνητικές εξελίξεις, ενώ θα μπορούσε να διακοπεί και να ξαναρχίσει, όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες. Ο Σπ. Κυπριανού πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν αν όλη η πολιτική ηγεσία εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γ. Βασιλείου δήλωσε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα από το διεθνή παράγοντα για επίτευξη λύσης στους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι στη Νέα Υόρκη άρχισε διαπραγμάτευση επί της ουσίας, η οποία στον πέμπτο γύρο θα επιταχυνθεί.

Ντενκτάς: Ηταν χρήσιμες οι συνομιλίες

Μετά τη συνάντησή του, με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ, Αλβάρο ντε Σότο, που κράτησε 90 περίπου λεπτά, ο Ρ.Ντενκτάς δήλωσε ότι ο γύρος ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ, σε συνάντηση με τον ΓΓ και η αντιπροσωπεία του θ' αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη σήμερα, Τετάρτη, για την Κύπρο.

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ερώτηση αν απέρριψε κάποιες ιδέες για το συνταγματικό, είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για το συνταγματικό κι επομένως δεν απέρριψε τίποτε. Πρόσθεσε: «Συζητούμε, πρόκειται για μια πολύ αντικειμενική (fair) ανταλλαγή απόψεων. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε τις υφιστάμενες δυσκολίες, καθώς οι Ελληνοκύπριοι ακολουθούν, κατά τη γνώμη μας, λάθος δρόμο. Δεν υπήρξε συζήτηση για το συνταγματικό, γιατί το συνταγματικό δεν ήρθε καθόλου στο τραπέζι των συνομιλιών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι συζητούν όλες τις πτυχές του Κυπριακού προβλήματος.

Σε παρατήρηση ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατόλια», δήλωσε ότι πρόκειται για τερατούργημα, ο Ρ. Ντενκτάς απάντησε: «Αυτό που είπε είναι ότι προσπαθούν να πάρουν κομμάτια από τις δικές μας απόψεις και κομμάτια από τις ελληνοκυπριακές απόψεις, κάτι που είναι λογικό. Αλλά το αποτέλεσμα, ο συνδυασμός, είναι κατά τη γνώμη μας ανεφάρμοστος».

Και πρόσθεσε: «Εκείνο που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν στον ΟΗΕ είναι να εξετάσουν τις απόψεις αμφοτέρων των πλευρών και να δουν την πραγματικότητα, που υπάρχει μέσα σ' αυτές τις απόψεις και, στο πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας, να φθάσουν σ' ένα συμπέρασμα. Δεν είναι οι άνθρωποι του ΟΗΕ που θα φθάσουν σε μια κατάληξη. Δεν προσπαθούν να βοηθήσουν τα δυο μέρη της Κύπρου να φθάσουν σε μια κατάληξη. Αυτό είναι που περιμένουμε απ' αυτούς».

Σε ερώτηση αν βρήκε ανταπόκριση στην αξίωση για κυριαρχία και συνομοσπονδία, απάντησε ότι «θα έρθει η ώρα να δοθεί απάντηση». Υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να προβώ σε αποκαλύψεις σαν τους Ελληνοκυπρίους που αποκαλύπτουν το καθετί, ακόμη και φανταστικά πράγματα. Τα βλέπετε, πρόσθεσε στον ελληνικό Τύπο. Υποτίθεται ότι απαγορεύεται ν' αποκαλύψω τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες» και κατέληξε λέγοντας: «Δεν απαντώ στην ερώτησή σας (περί κυριαρχίας και συνομοσπονδίας), γιατί δε θέλω ν απαντήσω».

Σε ερώτηση πώς βλέπει την εξέλιξη των συνομιλιών, τόνισε: «Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν πήγαν άδικα οι συνομιλίες των δύο εβδομάδων. Ηταν χρήσιμες γιατί βοήθησαν τους συνομιλητές μας, όχι μόνον τη Γενική Γραμματεία, αλλά και τους άλλους διπλωμάτες να κατανοήσουν όλο και περισσότερο τις θέσεις μας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουμε αυτές τις θέσεις».

Τέλος, σε ερώτηση αν θα υπάρξουν κι άλλοι γύροι, ένας, δυο ή τρεις, ο Ρ. Ντενκτάς απάντησε: «Ας κάνουμε προβλέψεις για τον επόμενο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ